De Ziua Internațională a Familiei, președinta Maia Sandu anunță lansarea programului „Prima Casă PLUS”, menit să sprijine un număr mai mare de tineri în achiziționarea unei locuințe. Șefa statului spune că se vrea majorarea plafonului maxim de împrumut pentru procurarea casei, dar și creșterea garanției oferite de stat.
„De Ziua Internațională a Familiei celebrăm familiile și ne dorim ca în Moldova să avem cât mai multe familii fericite. Am discutat cu Guvernul să oferim familiilor un program nou - Prima Casă PLUS - de care să beneficieze un număr mai mare de tineri, nu doar funcționarii publici”, a scris Sandu, pe Facebook.
Reamintim că programul existent la moment, „Prima Casă, e la un pas de faliment. Anul trecut, prin intermediul acestuia, au fost oferite doar 60 de credite. Programul, menit să asigure familiile tinere cu spațiul locativ, nu mai este atractiv, având condiții de finanțare învechite în raport cu ceea ce oferă acum băncile, susțin agenții imobiliari.
Ministerul Finanțelor a declarat recent, pentru TV8, că depune eforturi pentru a salva proiectul și nemijlocit situația familiilor tinere, care trebuie să muncească o viață în Moldova ca să adune bani de o casă. Astfel, Guvernul va propune mai multe modificări, în funcție de impactul bugetar și posibilitățile reale ale statului. Una din soluții este majorarea plafonului de împrumut.
În 2022, beneficiarii programului „Prima Casă” s-au pomenit, aproape peste noapte, că trebuie să achite rate lunare cu două, trei sau chiar patru mii de lei mai mari. Asta după ce băncile au majorat dobânzile. După o serie de proteste în centrul Capitalei, Guvernul a intervenit. Astfel, marja maximă aplicată de bănci a fost plafonată la trei procente, iar 50 la sută din dobânda ce a crescut a fost compensată de stat.
Programul „Prima Casă” a fost lansat în anul 2018. În primul an, proiectul a avut 1.119 beneficiari, iar 2019 a fost anul de glorie pentru „Prima Casă”, fiind oferite peste 2.700 de credite. Moldovenii au fost atrași rapid de facilitățile oferite de stat, iar în 2019 s-au vândut peste 2700 de apartamente și case. Peste un an, pandemia a dat lucrurile peste cap, iar cererea a scăzut la 1397 de locuințe.
În 2021, situația a revenit, iar 2022 a fost anul ce a declanșat căderea, fiind oferite doar 555 de împrumuturi. Anul trecut, însă, a devenit clar că e nevoie fie de o intervenție, fie de lichidarea programului, întrucât programul nu mai este eficient.
Până în prezent, prin acest program au fost cumpărate, în total, puțin peste 8200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei. Beneficiar „Prima Casă” poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani. Contractul de credit poate fi încheiat pe un termen de până la 25 de ani, iar statul garantează 50 la sută din suma achiziției. Solicitantul trebuie să dispună de un avans minim de cinci la sută din costul locuinței.
Într-o analiză din 2018, PAS critica „Prima Casă”, pentru că nu ar oferi tinerilor avantaje importante în comparație cu un credit ipotecar simplu și nu îi protejează de un risc important –fluctuația ratelor dobânzii. De fapt, tinerii ar putea obține credite mai ieftine prin credite ipotecare obișnuite de la bănci comerciale, susțineau reprezentanții partidului.