Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul

16 mai 2024, ora 22:20

Forțele ucrainene au reușit în timpul zilei să stabilizeze situația din regiunea Harkov, pe fondul încercărilor trupelor ruse de a sparge apărarea ucraineană, a declarat președintele Volodimir Zelenski miercuri, în discursul său video adresat națiunii. Liderul ucrainean a adăugat că autoritățile monitorizează în mod constant activitățile de luptă în toate zonele de pe linia frontului și că forțele ucrainene au distrus trupele ruse prin „toate mijloacele” avute la dispoziție. „Situația este foarte gravă”, a spus Zelenski în cadrul unui interviu cu jurnaliștii de la ABC News. „Nu ne permitem să pierdem Harkov”, spune președintele Ucrainei.

Între timp, armata rusă a atacat din nou o zonă de clădiri rezidențiale din Harkov. Șeful administrației militare regionale, Oleg Sinegubov, spune că o clădire cu 5 etaje a fost avariată, iar doi bărbați au fost răniți. Rusia nu are suficiente forţe pentru o pătrundere strategică în Harkov, a declarat comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, scrie Sky News. Totodată, Ministerul Apărării Naţionale din România a anunţat, joi, că o dronă a fost găsită, în februarie, în judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nici muniţie, mai precizează MApN. 

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi, 16 mai 2024, orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, într-o încercare de a întări moralul trupelor care se confruntă cu o nouă ofensivă lansată de armata rusă, potrivit Reuters.

UPDATE Washingtonul nu este de acord ca preşedintele chinez Xi Jinping să „joace pe două terenuri”, adică să consolideze legăturile Chinei atât cu Occidentul cât şi cu Rusia, a transmis joi diplomaţia americană, consemnează AFP, citată de Agerpres. China „nu poate juca pe două terenuri şi să dorească relaţii (mai bune) cu Europa şi cu alte ţări (occidentale), în timp ce continuă să alimenteze cea mai mare ameninţare pentru securitatea europeană”, a indicat oficialul american, făcând referire la războiul declanşat prin invazia rusă în Ucraina.

UPDATE Atac cu drone ucrainene în Rusia. Serviciile de informații ucrainene au lansat un atac cu drone asupra unei importante uzine de apărare din Tula, Rusia, responsabilă pentru crearea de arme și muniții pentru forțele terestre, scrie Newsweek.

UPDATE Igor Klimenko, ministrul ucrainean de Interne, aduce acuzații grave armatei ruse și spune că mai mulți civili din oraşul Vovceansk, regiunea Harkov, sunt ținuți captivi sau sunt executați, transmite AFP.

UPDATE Turcia „deghizează” petrolul rusesc ca fiind al său și îl exportă în UE, aducând profituri de miliarde Rusiei, dezvăluie Politico. Potrivit cercetărilor Centrului pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), precum și rapoartelor independente ale Politico, petrolul rus pare să intre în masă în UE prin Turcia.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, au susţinut joi că relaţiile între ţările lor contribuie la pacea şi stabilitatea mondială, anunțând că vor să evite „o nouă escaladare” a conflictului din Ucraina, informează AFP.

 

UPDATE Rusia a declarat joi „indezirabilă” media de opoziţie SOTA, o măsură ce expune angajaţii acesteia la pedepse aspre şi interzice de facto activităţile sale în această ţară, unde orice voce disidentă este zdrobită după atacul declanşat împotriva Ucrainei, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Chinezii au o părere bună despre președintele rus. Un lider „carismatic”, cu care trebuie să discuţi, „fie că îţi place sau nu”, au spus unii dintre ei, intervievați joi pe străzile din Beijing, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Primul politician transgender din Rusia a declarat, joi, că a revenit la genul atribuit la naștere, un anunț surpriză în contextul represiunii cu care se confruntă comunitatea LGBT+ din țară, relatează The Moscow Times.  

UPDATE Cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat un parteneriat „fără limite” pentru aprofundarea alianeței între cele două țări. Acest lucru a avut sens pentru cei doi, în lupta lor ideologică împotriva Occidentului, arată o analiză a BBC, în contextul în care Xi și Putin au o întrevedere în aceste zile la Beijing.

UPDATE „Regimul de la Kiev trage Statele Unite și țările europene într-un mare război”, a declarat Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, care este un apropiat al lui Putin și membru al Consiliului de Securitate al Rusiei. Declarația oficialului rus reflectă îngrijorările Moscovei cu privire la extinderea conflictului și implicarea directă a Occidentului, ceea ce ar putea transforma conflictul regional într-un război global. Aceste declarații subliniază necesitatea unei diplomații active și a dialogului pentru a preveni escaladarea situației, scrie Adevărul.

UPDATE Rebelii ruși, care de la începutul războiului au susținut că se opun Kremlinului realizând mai multe atacuri transfrontaliere, au fost trimiși acum de Ucraina să consolideze apărarea împotriva unei incursiuni terestre rusești în regiunea Harkov. Comandantul adjunct al Legiunii Libertatea Rusiei susține că, de la începutul războiului, luptătorii Kremlinului au devenit mai inovatori, relatează Reuters.

UPDATE Ataşatul militar al ambasadei Regatului Unit la Moscova a fost declarat joi, 16 mai, "persona non grata" de către Rusia ca măsură de retorsiune după expulzarea săptămâna trecută a ataşatului militar rus de la Londra, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţiile Reuters şi AFP.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, joi, că izbânda Ucrainei este un lucru bun pentru întreaga planetă, ţara aflată în război având nevoie de sisteme de apărare antiaeriană performante. Geoană a mai afirmat că dacă România va trimite sau nu în Ucraina sistemul Patiot este o decizie pur internă, însă oferirea de ajutor suplimentar nu ar face ca România să devină o ţintă suplimentară pentru Rusia, relatează News.ro.

UPDATE Statele Unite au anunţat joi sancţiuni împotriva a două persoane şi trei firme ruseşti pentru facilitarea transferurilor de arme între Rusia şi Coreea de Nord, inclusiv rachete balistice, scrie Reuters.

UPDATE Președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au apărat, joi, axa Beijing-Moscova, un factor "de stabilitate" și "de pace" în lume, după cum s-au exprimat cei doi lideri. Vladimir Putin a ajuns joi la Beijing pentru o vizită de două zile. Este prima călătorie pe care o face după realegerea sa, în martie și a doua pe care o face în China în mai puțin de 6 luni. Vladimir Putin speră să beneficieze, în continuare, de susținerea Chinei în ceea ce privește războiul pe care îl duce în Ucraina, notează RFI.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, la Radio Europa FM, că ţările membre ale Alianţei vor ajunge „în timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stoltenberg înainte de summitul care va avea loc în luna iulie, la Washington. În ce privește candidatura președintelui Klaus Iohannis, Geoană a precizat că decizia aparține țărilor aliate. 

UPDATE Grecia a propus înfiinţarea unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune Skai, transmite DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis, joi, la Beijing, omologului său rus Vladimir Putin că China şi Rusia vor „apăra dreptatea în lume”, a informat Ministerul Afacerilor Externe al ţării asiatice, citat de EFE. „În ciuda unor suişuri şi coborâşuri, relaţiile noastre s-au întărit şi au rezistat testului peisajului internaţional în schimbare. Suntem un bun exemplu pentru alte puteri în ceea ce priveşte respectul şi sinceritatea. Dezvoltarea legăturilor noastre este favorabilă păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi în lume”, a declarat Xi în cadrul întâlnirii cu uşile închise pe care a avut-o joi cu Putin. „Vom continua să ne consolidăm prietenia şi să apărăm dreptatea în lume”, a spus Xi în faţa lui Putin. Potrivit Reuters, Xi a insistat totodată că China şi Rusia nu au ajuns uşor la relaţiile pe care le au în prezent şi că acestea ar trebui să fie preţuite şi îngrijite de ambele părţi.

UPDATE Elveţia a primit până în prezent peste 50 de confirmări din partea celor peste 160 de delegaţii pe care le-a invitat să participe la un summit care va avea loc la mijlocul lunii iunie și care, speră, Berna, va deschide calea pentru un proces de pace în Ucraina, a anunţat preşedinta elveţiană Viola Amherd, potrivit Reuters. State din America de Sud, Africa şi Orientul Mijlociu se numără printre cele care au confirmat că vor lua parte la conferinţă, iar aproximativ jumătate dintre ţările ce au confirmat participarea sunt state europene, potrivit preşedintei Viola Amherd, care a precizat că ar mai putea surveni până în ultimul moment schimbări în lista participanţilor. Rusia nu a fost invitată la conferinţă şi a transmis de altfel că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră după ce s-a alăturat sancţiunilor occidentale contra Moscovei, şi a estimat prin urmare că fără participarea ei o asemenea conferinţă nu are sens şi va fi organizată în zadar.

UPDATE Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă (ora locală) la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat. Potrivit lui Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui pentru afaceri internaţionale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a preşedintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale de apărare aeriană au distrus cinci rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care armata ucraineană le-a lansat peste noapte spre Crimeea, transmite Reuters. Ministerul nu a furnizat nicio dovadă că Ucraina a folosit sistemele de rachete tactice ale armatei, sau ATACMS, furnizate de SUA, despre care Washingtonul a declarat la începutul acestei săptămâni că au ajuns deja la forțele ucrainene. Guvernatorul instalat de Rusia în Sevastopol din peninsula Crimeea a declarat că mai multe case rezidențiale și mașini au fost avariate, dar niciun om nu a fost rănit. În ultima vreme, Moscova a afirmat deseori, fără a furniza dovezi, că Ucraina a început să folosească ATACMS furnizate de SUA.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a lăudat sprijinul acordat de China în timpul războiului din Ucraina. Înainte de sosirea sa la Beijing pentru o vizită oficială, agenția de presă de stat chineză Xinhua a publicat un lung interviu cu liderul de la Kremlin, în care acesta a descris întâlnirea cu Xi Jinping drept un „dialog între prieteni vechi”.De asemenea, el a laudat China pentru inițiativele sale pentru „rezolvarea crizei din Ucraina”, potrivit The Guardian. Beijingul face importante importuri de petrol și gaze rusești, în timp ce comerțul dintre cele două țări a crescut. În interviul acordat Xinhua, Putin a criticat „elitele occidentale” în eforturile lor de a „izola și slăbi” Rusia.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii în Crimeea și situație dificilă pe front! Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 811: Lupte grele la Harkov, vizită-surpriză și bombe în cutii de ceai. SUA: Putin e disperat
/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/VIDEO/ Grav accident la Telenești: Sunt doi morți și un rănit. Cum s-a întâmplat dubla tragedie
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
Ministerul Mediului a început inspectarea barajelor. Ce riscă proprietarii și arendașii care nu  respectă normele
Ministerul Mediului a început inspectarea barajelor. Ce riscă proprietarii și arendașii care nu respectă normele
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”

19 septembrie 2024, ora 22:22

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina este un „dezastru militar pentru Kremlin”, a declarat un diplomat britanic. Totodată, depozitul de muniții din Toropeț, care potrivit rușilor, respectă „cele mai înalte standarde internaționale și este protejat și pentru o explozie nucleară”, nu a putut rezista atacului cu dorne al ucrainenilor. Arsenalul de rachete de mai multe tipuri, inclusiv, Iskander, bombe cu planare și proiectile de artilerie din Coreea de Nord s-a făcut scrum.

Contraofensiva lansată de Moscova în vederea recuceririi teritoriului pierdut în regiunea Kursk, situată la granița cu Ucraina, a fost oprită, a declarat miercuri pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, care precizează că „mii de civili” ruşi se află în zonă. De asemenea, Volodimir Zelenski a declarat miercuri că „planul pentru victorie” al Ucrainei pe care urmează să-l prezinte omologului său american Joe Biden până la sfârşitul lunii este „pe deplin pregătit”. Între timp, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) avertizează că urmează „cel mai sever test de până acum”.

UPDATE Iarna care vine se va dovedi „cel mai sever test de până acum” pentru rețeaua energetică a Ucrainei de la izbucnirea războiului, cu numeroase centrale electrice distruse sau avariate, a declarat joi Agenția Internațională pentru Energie (AIE), anunță The Guardian. Propunând un plan în 10 puncte pentru ca Ucraina să-și protejeze securitatea energetică distrusă de război, AIE a avertizat, de asemenea, cu privire la problemele legate de furnizarea de energie electrică a Republicii Moldova, după ce Ucraina a încetat să mai permită tranzitul gazului rusesc, relatează Agence France-Presse ( AFP).

UPDATE Site-urile pro-Kremlin și conturile de pe rețelele de socializare răspândesc afirmația nefondată că Ucraina a orchestrat o potențială tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump, în timp ce Senatul convoacă o audiere cu lideri din industria tehnologică privind eforturile Rusiei și ale altor adversari ai SUA de a se amesteca în alegeri, notează The Washington Post.

UPDATE Propagandistul șef al țării, Vladimir Soloviov, i-a îndemnat pe militarii ruși să moară în fără să facă zarvă. El a făcut această declarație scandaloasă în cadrul emisiunii sale „Soloviov LIVE”. Propagandistul a cerut ca soldații ruși să se supună în tăcere ordinelor comandanților lor măcelari, chiar dacă sunt trimiși la măcel, potrivit Adevărul.

UPDATE Într-o rezoluție, membrii Parlamentului European doresc ca țările UE să ridice restricțiile actuale care împiedică Ucraina să folosească sistemele de arme occidentale împotriva țintelor militare legitime din Rusia, relatează News.Az.

UPDATE Germania urmează să aprobe un ajutor militar suplimentar de 397 milioane de euro destinat Ucrainei în anul curent, potrivit unei scrisori guvernamentale consultate joi de Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Consiliul Suprem de Apărare din România, reunit în ședință joi la Palatul Cotroceni, a decis să accelereze achiziția de muniție și a aprobat planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025 – 2034, potrivit unui comunicat. Membrii CSAT au discutat măsuri suplimentare de descurajare și combatere a amenințărilor de securitate, în contextul invaziei ruse din Ucraina, dar comunicatul nu precizează care sunt aceste măsuri noi.

UPDATE 187 de lupte s-au dat pe linia frontului în ultimele 24 de ore. Cele mai intense confruntări au avut loc în sectoarele Pokrovsk și Kurahove. În regiunea Kursk rușii au aruncat 39 de bombe ghidate asupra propriilor localități, a anunțat joi Statul Major al armatei ucrainene, notează Spotmedia.

UPDATE Retailerii ruși au reușit să eludeze interdicția Apple privind exporturile în Rusia și au scos la prevânzare noul iPhone 16. Dar magazinele din Rusia cer pentru telefon cu câteva sute de dolari mai mult decât prețul practicat de Apple în Statele Unite, relatează Reuters. La fel ca numeroase alte companii occidentale, Apple a suspendat toate vânzările sale în Rusia în martie 2022 în semn de protest față de declanșarea războiului din Ucraina. Pe lângă oprirea vânzărilor fizice, Apple a suspendat funcționarea în Rusia a unora dintre serviciile sale precum ApplePay. Pentru a obține produse occidentale supuse interdicției la export de către firmele care le produc și comercializează, retailerii ruși trebuie să folosească rețelele paralele care de regulă trec prin țări care nu sunt supuse sancțiunilor occidentale. Aceste rute trec prin țări ca Turcia, Kazahstan, China, India și Emiratele Arabe Unite.

UPDATE Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au interceptat joi o rachetă ghidată și toate cele 42 de drone lansate de Rusia, conform comandamentului Forțelor Aeriene, relatează Ukrinform. Atacurile rușilor au vizat regiunea Harkov cu trei rachete S-300/S-400 lansate din regiunea Belgorod, o rachetă aeriană dirijată Kh-59/69 din regiunea Zaporojie, precum și 42 de drone Shahed (zonele de lansare din Primorsk-Akhtarsk și Kursk). Apărarea antiaeriană a acționat în nouă regiuni ucrainene, au afirmat forţele aeriene într-un comunicat pe Telegram.

UPDATE Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa vineri la Kiev și se va întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, în contextul în care blocul comunitar încearcă să ajute Ucraina să facă față atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice, relatează The Guardian.

UPDATE Muniţie fabricată în India ar fi fost trimisă în Ucraina de către clienţi europeni, în ciuda reglementărilor stricte de la New Delhi care interzic transferul neautorizat al armamentului, conform unor surse din industria de apărare, scrie Reuters în exclusivitate. Transferurile de muniţie către Ucraina ar fi avut loc timp de mai bine de un an, potrivit surselor Reuters, iar guvernul indian nu ar fi intervenit pentru a opri practica, în ciuda nemulţumirilor Moscovei, notează Mediafax.

UPDATE Dacă Ucraina va primi permisiunea Occidentului de a lovi Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, acest lucru ar putea deveni, în scurt timp, o realitate, nu doar pentru regiunile de la graniță, ci și pentru întreaga zonă centrală a țării. În acest context, publicația Meduza a prezentat o situație a adăposturilor care ar putea fi folosite de populația rusă, precizând că autoritățile sunt reticente în a oferi informații oficiale, potrivit Libertatea.

UPDATE Moscova a plătit și instruit insurgenți în încercarea de a răsturna guvernul pro-Occident al Armeniei anul acesta, potrivit procurorilor armeni, dar forțele de securitate locale au dejucat planurile Rusiei, scrie Politico.

UPDATE Loviturile Forțelor Armate ale Ucrainei asupra instalațiilor logistice din spate de pe teritoriul Rusiei, vor cauza o presiune operațională mult mai largă asupra armatei ruse. Despre aceasta comunică RBK-Ucraina cu referire la raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Raportul amintește că, în vara anului 2022, trupele ucrainene au lansat o serie de lovituri cu sisteme de rachete HIMARS asupra depozitelor de muniții rusești din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei. Acest lucru a forțat armata rusă să disperseze arsenalele, ceea ce a redus eficiența logisticii inamicului la acel moment. ISW nu exclude faptul că loviturile Forțelor de Apărare asupra depozitelor de muniții de pe teritoriul Rusiei, similare ca natură și amploare atacului din Toropeț, ar putea forța comandamentul militar rus să ia o decizie similară de reorganizare și dispersare a sistemelor de sprijin și logistică pentru a atenua efectele unor astfel de lovituri, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) al României este convocat, joi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. Pe ordinea de zi sunt incluse subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse şi implicaţiile pentru România, dar şi la oportunităţile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova. În acest sens, este evocată „asigurarea ireversibilităţii parcursului european” al Chișinăului, notează B1.

UPDATE Un prim lot de piloți ucraineni a început antrenamentele în România pe cel puțin 14 avioane F-16, la baza aeriană de la Fetești, informează publicația olandeză defensie.nl. Aceștia se află în prezent în prima etapă a trecerii pe noile aeronave, care presupune instruirea teoretică. Generalul James B. Hecker, șeful Comandamentului Aerian al NATO și comandantul forțelor aeriene ale SUA din Europa, a precizat, într-un interviu, că Ucraina va folosi, cel mai probabil, avioanele F-16 strict în rol defensiv, pentru a intercepta rachetele de croazieră ruse și că, în acest moment, nici aviația ucraineană, dar nici cea rusă, nu sunt capabile să asigure superioritatea aeriană pe frontul din Ucraina, notează Digi24.

UPDATE Rusia, lovită de 17 cutremure după atacul cu drone asupra unui depozit de muniții în Tver. După un atac cu drone asupra unui depozit de muniții din orașul Toropets, regiunea Tver, Rusia, au fost înregistrate 17 cutremure. Explozia a distrus un important depozit de armament, notează NewsWeek.

UPDATE Vladimir Putin a ordonat semnarea unui acord de parteneriat strategic cuprinzător cu Iranul, în ciuda noilor sancțiuni impuse de Occident pentru presupuse livrări de rachete balistice Moscovei. Acordul întărește cooperarea ruso-iraniană, în timp ce tensiunile cu NATO escaladează, scrie Adevărul.

UPDATE Serviciul de Securitate Națională din Armenia a dejucat o tentativă de lovitură de stat. Erevanul a acuzat cinci cetăţeni armeni şi doi foşti rezidenţi din Nagorno-Karabah că au urmat pregătire militară în Rusia pentru a da o lovitură de stat armată în Armenia, relatează The Insider și Kyiv Independent.

UPDATE Vicepreşedintele SUA şi candidatul democrat la prezidenţiale Kamala Harris a planificat să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Washington săptămâna viitoare, relatează Bloomberg. Sursele au declarat că Zelenski intenţionează, de asemenea, să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden la New York în timpul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care va avea loc în perioada 24-30 septembrie, scrie Mediafax.

UPDATE Urme de Cesiu-137 radioactiv au fost măsurate de-a lungul graniței Norvegiei cu Rusia. Nivelurile de radiații sunt „în mod clar” mai mari decât cele normale, au declarat autoritățile norvegiene, iar cauza acestei creșteri misterioase este necunoscută, scrie Daily Mail. Una dintre temeri este că ar putea avea legătură cu locul de testare Pankovo al Rusiei pentru Burevestnik - o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară și armament nuclear - din arhipelagul Novaia Zemlia. Arma experimentală, cunoscută sub numele de „Cernobîlul zburător” al lui Vladimir Putin, este menită să poată rămâne în aer zile sau chiar săptămâni, în timp ce sondează slăbiciunile apărării occidentale.

UPDATE Rusia a preluat controlul în încă două sate în regiunea Kursk (vest), a anunţat general-maiorul Apti Alaudinov, comandant al forţelor speciale cecene Ahmat şi şef adjunct al departamentului politico-militar al Ministerului rus al Apărării, în timp ce forţele ruse avansează împotriva efectivelor ucrainene care au trecut graniţa rusă luna trecută, informează Agerpres, care preia Reuters.

UPDATE Războiul declanșat de Rusia în Ucraina este un „dezastru militar pentru Kremlin”, a declarat un diplomat britanic miercuri, adăugând că pierderile semnificative de militari ruși înregistrate pe front „descriu o imagine sumbră”, scrie The Kyiv Independent. Vorbind la Forumul de cooperare în domeniul securității de la Viena, consilierul militar principal al Delegației Regatului Unit la OSCE, Nicholas Aucott, a mai spus că factori precum incursiunea forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk și avarierea sau distrugerea unui sfert din Flota rusă din Marea Neagră se adaugă unui „eșec militar rusesc uluitor”, notează HotNews.

UPDATE Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană ar putea viza instituțiile financiare care susțin fluxurile de produse către Rusia ce ajung pe câmpul de luptă, precum și furnizarea de produse fabricate în Asia de Sud-Est de către filialele companiilor occidentale, a anunțat miercuri emisarul UE pentru sancțiuni, potrivit Reuters.

UPDATE O femeie în vârstă a fost ucisă și alte două femei au fost rănite de loviturile rusești în regiunea Zaporojie din Ucraina, a declarat joi guvernatorul Ivan Fedorov, conform Reuters. Forțele ruse au bombardat regiunea de 161 de ori în ultimele 24 de ore, avariind instalații de infrastructură și clădiri rezidențiale, a declarat el pe Telegram, notează HotNews.

UPDATE Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE În timp ce țările lor se află în război de mai bine de doi ani jumate, luptători ruși și ucraineni se găsesc acum în situația în care susțin aceeași parte în conflictul civil din Sudan, potrivit unor ofițeri ai serviciilor de informații din statul african, scrie Financial Times.

UPDATE La sfârșitul lunii trecute, unitățile rusești au cucerit o mină chiar lângă Mihailivka, în regiunea Donețk din estul Ucrainei. Mini-avansul lor a făcut parte dintr-o ofensivă rusă de amploare. Aceasta a început în februarie cu cucerirea localității Avdiivika. Scopul său: extinderea unei ieșiri înguste în interiorul teritoriului ucrainean și invadarea orașului Pokrovsk, aflat la 18 km distanță, scrie The Guardian. 

UPDATE Miniştrii Apărării din formatul Bucureşti 9 (B9) au semnat, la Bucureşti, o Declaraţie comună în care au subliniat importanţa consolidării industriei de Apărare şi a existenţei unui sistem de apărare aeriană comun şi au reiterat sprijinul pentru Ucraina. Miniştrii din România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ungaria s-au reunit la Palatul Parlamentului şi au discutat inclusiv despre incidentele cu drone ruse care au căzut pe teritoriul unor ţări NATO. De altfel, un punct din declaraţia comună este dedicat acestui subiect. „Ne exprimăm profunda îngrijorare privind repetatele intrări în spaţiul NATO – Polonia, România, Letonia şi alte ţări aliate – ale unor drone şi rachete ruse, dar şi privind escaladările şi tensiunile de la graniţele NATO. Aceasta este o nouă realitate care nu poate fi ignorată. Avem nevoie de un răspuns colectiv în cadrul NATO, pentru a răspunde provocărilor aduse de arme şi tehnologii moderne, inclusiv prin consolidarea abilităţilor noastre de a detecta, identifica şi de a ne confrunta cu obiectele care zboară la mici înălţimi”, se arată în Declaraţie, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina roagă țara membră NATO România să distrugă dronele rusești care se apropie de spațiul aerian românesc. Această solicitare a fost formulată de ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha după o întâlnire pe care a avut-o la București cu omologul său român Luminița Odobescu, anunță Agenția Mediafax.

UPDATE Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 18.09.2024, Forțele Aeriene ale Marii Britanii au îndeplinit o misiune complexă de cercetare în zona Mării Negre. La aceasta a participat un avion de cercetare radioelectronică RC-135W, care a fost sprijinit de un avion de vânătoare Typhoon și o aeronavă de realimentare în aer KC2. Avionul de cercetare radioelectronică de tip RC-135W Rivet Joint a decolat de la baza aeriană Chania de pe Insula Creta. Aeronava, cu numărul de înregistrare ZZ665 și indicativul radio RRR7218, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României.

UPDATE Soldații ruși trimiși să ia cu asalt pozițiile ucrainene au ajuns la un cimitir, în mijlocul ruinelor satului Mîhailivka. De sus, dronele spion ucrainene observau tot. Un soldat a dispărut sub un copac. Un altul a alergat spre o magazie afectată de loviturile obuzelor. La un centru de observare, maiorul Oleksandr Fanagey a murmurat câteva cuvinte. Aceasta este scena cu care reporterul The Guardian Luke Harding își începe relatarea de pe frontul din Pokrovsk, Ucraina. Câteva secunde mai târziu, o dronă kamikaze ucraineană a lovit un rus în mișcare. Un flux video în direct a arătat că acesta a supraviețuit, cu răni la piciorul stâng. Soldatul s-a târât pe spate către un petic de iarbă și a încercat să scoată un bandaj dintr-un rucsac verde. „Va muri cu siguranță”, a prezis Fanagey. „Inamicul nu se deranjează să-și evacueze răniții”, își continuă reporterul britanic relatarea, notează Digi24.

UPDATE Liderul ucrainean a spus că dorește să le prezinte un plan de pace președintelui Biden și candidaților la președinție Trump și Harris.
Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a declarat miercuri că se va întâlni „probabil” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se va afla în SUA săptămâna viitoare pentru a vorbi la o ședință a Consiliului de securitate al ONU privind războiul Rusiei în țara sa, anunță The Guardian.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că "planul pentru victorie" al Ucrainei pe care urmează să-l prezinte omologului său american Joe Biden până la sfârşitul lunii este "pe deplin pregătit", relatează AFP, citată de Agerpres. În discursul său zilnic, el a afirmat că "toate punctele şi aspectele cheie" ale acestui plan, al cărui conţinut nu l-a detaliat încă, sunt pregătite. Planul de Victorie al lui Zelenski, menit să aducă pacea în Ucraina evitând conflictele înghețate, este complet și urmează să fie prezentat la ONU. Zelenski respinge orice negocieri cât timp trupele rusești ocupă teritoriu ucrainean și insistă pe retragerea completă a Rusiei.

UPDATE Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a încercat să traseze încă una dintre faimoasele sale „linii roșii”, avertizându-i pe liderii occidentali că orice decizie de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus ar pune NATO „în război” cu Rusia. Cu toate acestea, există o problemă evidentă cu această ultimă amenințare: Ucraina folosește deja armele în cauză pentru a lovi regiuni ocupate pe care Putin le consideră rusești, fără să provoace nicio escaladare, cu atât mai puțin un război între Rusia și NATO, scrie Peter Dickinson, membru al Atlantic Council. „În august 2024, armata ucraineană a trecut peste cea mai roșie dintre toate liniile roșii, invadând chiar Rusia. În loc să-și urmeze numeroasele amenințări, Putin a răspuns minimizând invazia ucraineană și înfățișând prima ocupare a pământului rusesc de la al Doilea Război Mondial ca o simplă „provocare”. Ar trebui să fie evident acum că „liniile roșii” ale lui Putin sunt doar o cacealma menită să sperie Occidentul și să izoleze Ucraina”, a subliniat expertul, notează Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 937: Ideea lui Zelenski, bilanț șocant și decizia Facebook! Alerta lansată de Germania pentru Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Grosu, despre epopeea licitațiilor de la aeroport. „Suspiciunile că „cineva își bagă iar coada” sunt justificate”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.