Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, și toți ceilalți pasageri care se aflau la bordul elicopterului, ce s-a prăbușit ieri, în Azerbaidjan, au murit. Anunțul a fost făcut oficial de vicepreședintele Iranului, Mohsen Mansouri.
Despre asta scrie și agenția afiliată statului iranian, Mehr, care-l citează pe șeful Societății Semilunii Roșii din Iran, Pirhossein Kolivand.
Kolivand a menționat că, după operațiuni de căutare care au durat multe ore, locul prăbușirii elicopterului a fost găsit. Cu toate acestea, nu au fost găsite semne de supraviețuire a pasagerilor.
Pe lângă președintele Iranului, au murit ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian, guvernatorul provinciei Azerbaidjanul de Est, Malek Rahmati, și alții.
Reuters, citând un oficial iranian, scrie că elicopterul a ars complet în timpul prăbușirii. Televiziunea de stat iraniană relatează că elicopterul, probabil, s-a ciocnit de un vârf de munte din cauza vizibilității reduse în timpul ceții.
Imagini filmate cu drona de la locul accidentului, realizate de Semiluna Roșie și difuzate de agenția de știri de stat FARS News Agency, au arătat locul prăbușirii pe un versant abrupt, împădurit, cu puțin rămas din elicopter în afară de coada albastră și albă.
Cauza prăbușirii elicopterului nu este încă cunoscută, dar Iranul are un istoric precar al siguranței în transportul aerian. Acesta este cel puțin parțial rezultatul a zeci de ani de sancțiuni americane, care au slăbit grav flota sa aeriană.
Președintele Raisi se afla la bordul unui elicopter Bell 212, au declarat agențiile de presă de stat. Modelul a fost fabricat în SUA și nu ar fi putut fi vândut Iranului de la revoluția din 1979 încoace.
Miniștrii anteriori ai apărării și transporturilor, precum și comandanții forțelor armate terestre și aeriene ale Iranului, au murit în prăbușiri de avion sau elicopter.
Când reformatorii au fost la putere, și-au propus să modernizeze flota de avioane a țării prin negocierea unui acord cu Occidentul care să determine ridicarea sancțiunilor în schimbul limitării activităților nucleare sensibile ale Iranului. Aceste eforturi au stagnat după ce președintele Donald Trump s-a retras din acord și a reimpus sancțiuni. Ulterior, reformatorii au fost blamați de cei de la linia dura, care au insistat că Iranul se poate baza pe industriile sale interne pentru a îmbunătăți siguranța aviației.
Raisi, în vârstă de 63 de ani, a condus anterior justiția din țară. El era văzut ca un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analiști au sugerat că în cele din urmă l-ar putea înlocui pe liderul religios în vârstă de 85 de ani.
Ieri, Ebrahim Raisi a apărut alături de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Cei doi au inaugurat barajul Qiz Qalasi, construit pe râul Aras, care trece de-a lungul graniței dintre cele două țări.