Magistratul Garri Bivol, în prezent suspendat din funcție din cauza unor acuzații în două dosare penale de corupție și ex-judecătorul Mihail Moraru cer statului să le achite despăgubiri morale de câte 1,2 milioane de lei, pentru că au fost învinuiți pe nedrept de complicitate la spălarea banilor în dosarul Laundromat. Cei doi au inițiat procese civile împotriva Ministerului Justiției în toamna anului trecut. Solicitările au fost depuse după ce instanța de judecată a obligat statul să-i achite 500 de mii de lei judecătoarei Domnica Manole. O investigație Cutia Neagră PLUS a scos la iveală faptul că precedentul cauzei Manole a pornit un adevărat val de adresări în instanță ale judecătorilor cercetați penal anterior, care vor milioane de la stat.
Magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Garri Bivol, este bine cunoscut opiniei publice. De numele lui sunt legate acuzații de adoptare a unei hotărâri care a condus la atacul raider asupra Băncii de Economii în 2011, dar și alte decizii păguboase pentru stat.
În dosarul Laundromat, Bivol a fost acuzat că a legalizat 640 de milioane de dolari proveniți din Rusia. A fost suspendat din funcție în 2016, iar în 2020 – restabilit, după ce procurora Mirandolina Sușițcaia a emis o ordonanță de scoatere de sub urmărire penală a judecătorilor cercetați pentru complicitate la spălarea banilor.
În noiembrie 2023, Garri Bivol a ajuns din nou în vizorul procurorilor. În biroul și la domiciliul magistratului au avut loc percheziții într-un dosar de corupție în care sunt implicați încă 3 judecători, inclusiv soția lui Bivol, Valentina Garabagiu.
În urmă cu două luni, CNA a anunțat că Garri Bivol, împreună cu un alt judecător și un avocat, sunt subiecții a încă unui dosar penal deschis pentru corupere și trafic de influență.
Aceste noi recidive nu-l împiedică nicidecum pe Garri Bivol să pretindă de la stat despăgubiri de 1,2 milioane de lei pentru dosarul legat de Laundromat încetat de procurora Sușițcaia.
Am mers la o ședință de judecată în acest proces civil, dar Garri Bivol nu a venit. Avocatul nu a fost prea vorbăreț.
Valentin Mardari, avocat: „Fără opinia clientului eu nu pot să fac acum careva comentarii. Cunoașteți că a fost depusă această cerere de chemare în judecată prin prisma legii 1545. Respectiv, urmează să se expună instanța pe parcurs. Astăzi au fost explicații și pledoriile sunt stabilite pentru luna mai. Atunci o să revin cu careva detalii. O să cer și opinia clientului vizavi de comentarii și o să vă răspund la toate întrebările”.
În timpul ședinței de judecată, avocatul lui Bivol a declarat că ar putea pregăti o nouă cerere în instanță pentru achitarea despăgubirilor clientului său, dacă va fi achitat în cel de-al doilea dosar legat de Laundromat în care este judecat pentru pronunțarea unei decizii contrare legii. Pe 23 aprilie, Garri Bivol a fost achitat de prima instanță. Acesta a lipsit și de această dată de la ședință.
Solicitarea unui magistrat plecat din sistem
Pe 30 aprilie, un alt judecător vizat în Laundromat, Mihail Moraru, a scăpat basma curată și la fel urmează a fi despăgubit de stat. Moraru a activat la Judecătoria Ungheni. În decembrie 2011, a emis o ordonanță prin care a legalizat 300 de milioane de dolari din așa-numita „spălătorie rusească”. Judecătorul a demisionat în toamna anului 2015, înainte ca procurorii să-i înainteze învinuirea pentru complicitate la spălarea banilor.
Astăzi, Mihail Moraru solicită de la stat 1 milion și 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. Acesta recunoaște că a decis să ceară bani după ce Domnica Manole a obținut o despăgubire mare prin judecată.
Reporter TV8: - În baza căror calcule ați ajuns la această sumă?
Mihail Moraru: - Din calculele foștilor judecători care au primit pagube morale: doamna Domnica Manole și dl Melniciuc. După sumele dumnealor am luat. Nu am luat din pod. Am calculat la zile cum s-a calculat și la dumnealor.
Ministerul Justiției consideră neîntemeiate solicitările judecătorilor vizați în spălătoria rusească și de fiecare dată atacă la Curtea de Apel deciziile primei instanțe de a acorda prejudicii morale atât de mari pentru presupuse acțiuni ilegale ale procurorilor.
Cum au ajuns 13 judecători vizați în Laundromat, dar și alți magistrați cercetați penal în dosare de rezonanță să ceară despăgubiri de milioane de la stat, vedeți în cea mai recentă investigație Cutia Neagră PLUS -„Laundromat. Notele de plată pentru stat”.