Oficialii ucraineni și europeni care se vor întâlni miercuri la Londra se vor confrunta cu o propunere americană rapidă de a recunoaște anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și de a îngheța liniile frontului războiului ca parte a unui acord de pace, potrivit mai multor persoane familiarizate cu deliberările interne, notează Washington Post citat G4media.
Aliații Ucrainei speră să obțină garanții de securitate și programe de reconstrucție pentru țara aflată în dificultate în schimbul oricăror concesii teritoriale de acest fel.
Propunerile SUA, prezentate Ucrainei la Paris săptămâna trecută, includ recunoașterea formală de către Washington a Crimeei anexate ca teritoriu rusesc și ridicarea eventuală a sancțiunilor împotriva Rusiei în cadrul unui acord viitor, potrivit a trei persoane familiarizate cu problema. În schimb, Moscova ar pune capăt ostilităților în Ucraina într-un moment în care armata rusă se bucură de un avânt pe câmpul de luptă și de avantaje considerabile în ceea ce privește efectivele și armamentul.
Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că propunerile americane includ unele idei cu care Kievul este de acord și altele cu care nu este de acord. Un oficial occidental a spus că natura presiunii asupra Ucrainei este „uimitoare”. La fel ca alții, au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta conversații diplomatice sensibile.
Un oficial al Departamentului de Stat a minimalizat ideea că Washingtonul prezintă un fapt împlinit Kievului, dar frustrarea din ce în ce mai publică a administrației Trump față de ritmul discuțiilor a făcut ca Kievul să se teamă de o nouă deteriorare a relațiilor cu Washingtonul.
Pe măsură ce negocierile se intensifică, oficialii americani amenințând că vor pleca în câteva zile, presiunea asupra Kievului crește. Negociatorii francezi, britanici și germani, care au avut un rol mai activ în discuțiile de pace, sunt așteptați să susțină cauza Ucrainei la Londra, insistând ca orice acord să includă garanții de securitate și programe de reconstrucție postbelică, posibil finanțate parțial din active rusești înghețate.
Oficiali europeni și chiar ucraineni recunosc în privat că este puțin probabil ca Kievul să recâștige controlul asupra teritoriilor controlate de Rusia în curând. În cel mai bun caz, ei speră să încetinească graba spre orice acord care permite Moscovei să păstreze teritoriile cucerite și să iasă de sub sancțiuni, fără a obține mai întâi beneficii semnificative pentru Ucraina.
„Există îngrijorarea că Trump încearcă să forțeze ucrainenii și nu a fost suficient de dur cu Rusia”, a declarat Mujtaba Rahman, director general la Eurasia Group, o firmă de consultanță în riscuri politice. „Întrebarea fundamentală acum este: ce obține Ucraina în schimbul renunțării la o parte din teritoriul său?”