Oligarhii fugari Ilan Șor și Veaceslav Platon, care se ascund de justiția din Moldova, sunt principalii finanțatori ai campaniilor de dezinformare pe Facebook. Este constatarea asociației Watchdog, care a analizat minuțios mii de postări sponsorizate anti-integrare la UE și anti-referendum, dar și sute de pagini anonime controlate de aceștia. Solicitat pentru o reacție, Platon a declarat că va ataca în instanța de la Londra comunitatea Watchdog, iar lan Șor nu ne-a răspuns pentru o reacție.
„Asistăm la o campanie masivă de dezinformare pe rețele de socializare, inclusiv prin promovarea reclamelor. Șor și Platon intens promovează ideile că Moldova este un stat dictatorial. Că integrarea în Uniunea Europeană nu este calea corectă a Republicii Moldova, dar noi trebuie să ne integrăm spre Uniunea Euroasiatică. Ideea a început să fie vehiculată activ de blocul „Victoria” a lui Șor. Și totodată, unele personalități din spațiul public încearcă să minimalizeze impactul războiului hibrid al Federației Ruse asupra Republicii Moldova”.
Analizând minuțios fiecare pagină de pe rețelele sociale, Andrei Rusu a constatat că din octombrie 2022, atunci când SUA a introdus sancțiuni împotriva lui Șor, și până în prezent, oligarhul fugar a sponsorizat 1100 de postări pe rețelele sociale prin intermediul a 196 de pagini anonime. Potrivit datelor Meta Ads Library, doar pe Facebook Șor a cheltuit pentru publicitate într-un an și șase luni 378 de mii de euro. Expertul susține că oligarhul fugar este lider la capitolul publicitate anti-Europa. Acesta este urmat de Veaceslav Platon care, timp de un an, a cheltuit 124 de mii de euro pentru 810 postări sponsorizate cu aceeași tematică.
„Șor, Platon, dar și alții în curând vor plasa și mai multe reclame pe rețelele de socializare. Rusia va investi o sumă mai colosală. 31 de mii de euro doar pentru luna mai asta este puțin. Urmează campania electorală pentru referendum și alegerile prezidențiale unde o să întâlnim din nou cu deepfakeuri cu președinta Maia Sandu sau alți oficiali de rang înalt. Noi am văzut această tactică la alegerile locale generale”.
Cert este că autoritățile din Moldova nu au mecanisme pentru a combate fenomenul și pot interveni doar post-factum. Astfel, unica recomandare pentru guvernanți este să comunice constant cu cetățenii, iar aceștia la rândul lor să verifice informațiile în surse sigure pentru a nu cădea în plasa dezinformării.
„Unica soluție ar fi să comunice cât mai des cu cetățenii. Să explice mai clar programele pe care ei le implementează pentru că dacă nu explici din timp ceea ce tu urmează să faci sau la ce lucrezi acum, tu îi oferi propagandei o gamă largă de oportunități pentru a face falsuri și a distribui dezinformarea. Un alt instrument important ar fi racordarea la Pactul Digital al Uniunii Europene care prevede sancționare platformelor digitale care promovează dezinformarea sau acceptă din surse meschine promovarea acestora”.
Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon neagă acuzațiile și spune că se va adresa în instanță.
„Eu mă voi adresa în instanță, în Marea Britanie. Acum analizez împreună cu avocații, deoarece eu locuiesc în Marea Britanie și pentru că mi-a fost afectată imaginea și reputația în Marea Britanie, eu voi ataca WatchDog în instanță în Marea Britanie. De asemenea și organizațiile care finanțează WatchDog și care acoperă actele de corupție. În instanța engleză, una din cele mai obiective din lume, ne vom clarifica cine dezinformează societatea”.
Am solicitat o reacție și de la oligarhul fugar Ilan Șor, dar acesta nu ne-a răspuns deocamdată la mesaj.