Bucurie pentru amatorii de ședințe foto. Lanurile de levănțică s-au acoperit de culoare și parfum, mult mai devreme decât în mod obișnuit. Asta înseamnă că fotografii trebuie să-și revadă agenda, pentru că vor avea foarte multe solicitări. Între timp, cei mai harnici, care vor să dea tonul pozelor în levănțică pe rețelele de socializare, au luat deja cu asalt câmpurile violet.
„Explozie de culoare și un parfum irezistibil. Asta am găsit în acest loc, numit Poveste de lavandă. Tabloul, desprins parcă din basme, sugerează că sezonul fotografiilor tematice se declară deschis”.
La doar câțiva kilometri de Chișinău, în satul Colonița, am dat de o priveliște care îți taie respirația. Afacerea numită „poveste de lavandă” a început acum șapte ani, iar proprietarul este Valeriu Ciorbă. L-am găsit în câmp muncind și perfect asortat cu lanul plin de culoare și parfum. Are și o poreclă, lavander man, pe care o poartă cu multă mândrie și pasiune.
„Dragostea pentru lavandă se manifestă într-un mod deosebit, în special în perioada înfloririi, cu o săptămână înainte și după, eu practic dorm în câmp, mă trezesc și rapid vin aici unde petrec 12-16 ore în câmp, ne pregătim, amenajăm. Pe de o parte este și obositor, dar pe de altă parte interacționez cu natura, cu florile”.
De regulă, își vede rodul muncii pe la sfârștul lui cireșar, dar anul acesta natura s-a grăbit să-l bucure mai devreme.
„În acest an natura ne-a pregătit o surpriză, cum s-a reflectat asta asupra lavandei, a înflorit cu două săptămâni mai devreme ca de obicei, colegii din apicultură spuneau că și salcâmul a înflorit mai devreme. La lavandă, de obicei perioada de înflorire este 15 iunie-15 iulie, acum la întâi iunie era culoare și de vreo trei zile deja sunt și albinuțe în lan, dovadă că au cu ce se hrăni din florile de lavandă”.
Odată înflorită levănțica, și ședințele foto au început mult mai devreme.
„Am avut destul de mulți vizitatori, cu toate că a fost un pic mai devreme, dar lumea a venit în weekend, multă lume a venit în recunoaștere, sunte deschiși în fiecare zi de dimineață până la nouă seara, până la apus, aici avem o panoramă extraordinară, mai alea apusul soarelui este foarte drăguț, mai ales când sunt nori devine un roșu aprin și în combinație cu mocul de la lavandă, face un peisaj feeric”.
Amatorii de ședințe foto spun că în levănțică ies cele mai superbe poze.
„- Locația dată o știu de câțiva ani,am mai fost aici, și-au extins și teritoriul, au și trandafiri. Levănțica are un miros formidabil, putem lua și pentru casă pentru că împrospătează mirosul în locuință.
- Ați venit să faceți și poze?
- Sigur, poze, selfy, video pentru amintiri, este ceva plăcut, am ieșit din oraș, miros mai plăcut”.
Și chiar dacă lanurile sunt doldoră de floare, planurile proprietarilor merg mai departe - produsele din lavandă, care vor ajunge în curând în comerț.
„Anul acesta am pregătit o surpriză pentru clienții și vizitatorii noștri, din uleiul de lavandă, am ajuns să facem produse de uz chimic pentru gospodărie, detergent, balsam pentru rufe, săpun lichid, astfel că producția agricolă, am ajuns să îi dăm plus valoare și o transformăm în produse chimice pentru casă”.
Intrarea în lanul de levănțică este cu plată, 50 de lei pentru persoană, iar copiii până la șapte ani au acces gratuit.