Premierul maghiar, cunoscut pentru viziunile sale proruse, încearcă să ia o poziție neutră în efortul NATO de a consolida armata ucraineană. În cadrul întâlnirii avute cu secretarul general Jens Stoltenberg, Victor Orban i-a spus că nu va mai bloca prin veto viitoarele eforturi NATO, dar nici nu le va susține. Discuțiile purtate la Budapesta au avut loc într-o perioadă în care Alianța Nord-Atlantică vrea să-și sporească sprijinul pentru apărarea de la Kiev.
„Ungaria a spus clar în cadrul discuțiilor de astăzi că nu dorește să blocheze deciziile NATO care, deși diferă de evaluarea noastră rațională a situației, sunt împărtășite și susținute de restul alianței”, a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban.
Totuși, premierul maghiar a spus că a primit garanții că fonduri și personal din Ungaria nu vor fi folosite pentru a sprijini Kievul, lucru confirmat și de secretarul general al Alianței.
„Personal maghiar nu va lua parte la aceste activități și nu vor fi folosite fonduri maghiare pentru a le susține. În același timp, premierul m-a asigurat că Ungaria nu se va opune acestor eforturi, permițând altor aliați să meargă mai departe”,a zis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Conform planurilor susținute de Stoltenberg, NATO ar putea prelua coordonarea donațiilor și aprovizionării cu arme de la Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei condus de SUA, o coaliție formată din aproximativ 50 de ţări, numită și grupul Ramstein. Alianța ar urma să coordoneze și pregătirea forțelor ucrainene, activitate în care sunt puternic implicate atât Uniunea Europeană, cât și Marea Britanie, scrie agenția Reuters. Aceste schimbări vin să prevină o eventuală reducere de asistență militară, în cazul în care Donald Trump va câștiga prezidențialele din SUA. Aliații NATO urmează să discute planul lui Stoltenberg la summit-ul de la Washington, în luna iulie. Ungaria se opune planurilor și spune că acestea aduc alianța mai aproape de un război catastrofal cu Rusia.