Războiul din Ucraina stârnește panică și nesiguranță în majoritatea țărilor din Europa și nu numai. Germania și Suedia sunt două dintre țările care se pregătesc pentru un scenariu negru, Al Treilea Război Mondial.
Armata de ocupaţie a Rusiei a lansat rachete de croazieră asupra Ucrainei, joi dimineaţă, acestea intrând în spațiul aerian ucrainean dinspre nord. Primele rachete de croazieră au trecut prin regiunea Cernihiv și s-au deplasat spre sudul Ucrainei. Cel mai probabil, rachetele sunt lansate de bombardiere strategice rusești de tip Tu-95MS.
UPDATE Rusia a lansat joi o rachetă balistică intercontinentală din regiunea sa sudică Astrahan în timpul unui atac asupra Ucrainei efectuat în cursul dimineții, au anunţat forţele aeriene ale Kievului, fiind prima dată când Rusia foloseşte o rachetă atât de puternică, cu rază lungă de acţiune, în cursul acestui război, relatează Reuters.
UPDATE Surse din serviciile de informaţii ucrainene susțin că Rusia ar avea un plan care prevede divizarea Ucrainei în trei regiuni, potrivit agenţiei Interfax Ucraina. Documentul ar fi fost elaborat de Ministerul rus al Apărării, dar existenţa sa nu a fost confirmată până în momentul de faţă, informează Kyiv Independent. Conform presupusului plan, regiunile de est, inclusiv teritoriile ocupate, ar urma să fie anexate Rusiei. Partea vestică a Ucrainei ar deveni ceea ce va purta numele de „teritorii disputate”, susceptibile de a fi revendicate de state vecine, precum Polonia, Ungaria sau România. Restul ţării, incluzând capitala Kiev, ar fi transformat într-un stat-marionetă controlat de Rusia. Documentul ar detalia inclusiv patru scenarii posibile pentru ordinea mondială până în 2045. Două dintre ele, care implică victoria Rusiei asupra Ucrainei, favorizează interesele Moscovei. Celelalte două, centrate pe dominația Statelor Unite sau a Chinei, presupun înfrângerea militară a Rusiei, scrie ZF.
UPDATE Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că noua bază americană de apărare împotriva rachetelor balistice din nordul Poloniei va duce la o creştere a nivelului general al pericolului nuclear şi se afla pe o listă de ţinte ruseşti pentru o potenţială distrugere, dacă va fi necesar, potrivit Mediafax.
UPDATE Statele Unite au trimis Ucrainei rachete ATACMS vechi, a căror durată va expira în 2025 sau a expirat deja, relatează agenția rusă de stat RIA Novosti, care a analizat bugetul militar american de apărare, și ziarul moscovit Komsomolskaia Pravda. Informațiile presei de stat din Rusia nu pot fi verificate independent.
UPDATE Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat să încetinească o apropiere rapidă a Ucrainei de NATO în timpul mandatului ei în fruntea guvernului, din cauza preocupărilor privind potenţiale represalii militare din partea Rusiei, potrivit unor extrase din memoriile cancelarului publicate în avans de cotidianul Die Zeit, relatează joi dpa.
UPDATE Forţele ruse au lansat rachete de la bombardierele strategice Tu-95, traiectoriile rachetelor schimbându-şi direcţia, anunţă Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei, citate de Ukrinform. Rachete de croazieră au fost raportate îndreptându-se spre sud-est, spre Zaporojie, apropiindu-se de Dnipro, precum şi deasupra regiunilor Cernihiv, Kiev, Poltava. De asemenea, a fost emisă şi o alertă de raid aerian la nivel național din cauza amenințării rachetelor balistice.
UPDATE Nou acord din partea Regatului Unit pentru Republica Moldova. Este vorba despre un pachet de asistență umanitară în valoare de 5 milioane de euro pentru susținerea eforturilor de protecție a refugiaților din Ucraina în Republica Moldova.
UPDATE Rusia a ameninţat că va riposta la decizia luată de SUA şi Marea Britanie de a permite ca rachetele lor cu rază lungă să fie folosite de Ucraina în lovituri pe teritoriul rus şi a avertizat că nimic nu este exclus. Moscova şi-a agitat chiar sabia nucleară, dar experții spun că o creştere a războiului hibrid este mai probabilă, potrivit The Guardian.
UPDATE Kievul a bombardat un centru de comandă din Kursk, folosind lovituri cu rachete Storm Shadow, aprobate ca răspuns la decizia Moscovei de a desfășura soldați nord-coreeni împotriva Ucrainei, relatează Pravda și New Voice. Aceasta este o mișcare pe care atât Londra, cât și Washingtonul dar și alte state occidentale o consideră drept o „escaladare semnificativă” a conflictului, notează Libertatea.
UPDATE Analiştii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că proprietatea Maryino din regiunea rusă Kursk este situată la o distanță potrivită pentru stabilirea unui cartier general operaţional pentru trupele ruse care desfăşoară o ofensivă de-a lungul liniei de contact. Miercuri, proprietatea a fost vizată de un atac cu rachete. Imaginile geolocalizate publicate la 20 noiembrie arată consecinţele a ceea ce pare a fi un atac Storm Shadow în apropiere de Maryino, regiunea Kursk, notează Ukrainska Pravda. Imaginile geolocalizate indică faptul că ţinta ar fi putut fi moşia Baryatinsky din Maryino, care, potrivit publicației ucrainene Defense Express, ar fi putut găzdui un post de comandă pentru forţele ruse şi nord-coreene staționate în regiunea Kursk, notează Mediafax.
UPDATE Sistemul avansat de apărare aeriană NASAMS, achiziționat de Canada, va fi livrat în curând Ucrainei, a anunţat ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, potrivit Ukrinform. „Am lucrat îndeaproape cu americanii şi cu Raytheon, producătorul, pentru a asambla şi livra acest sistem. Acesta se află în prezent în Polonia şi va trece în curând granița”, a declarat Blair.
UPDATE Intervievat miercuri de Fox News în timp ce se afla în tren în Ucraina, Zelenski a spus că ţara sa nu îşi va putea permite să piardă atât de multe vieţi câte ar fi necesare pentru a recuceri Crimeea prin mijloace militare. El a respins încă o dată orice eventuală cedare a vreunui teritoriu ocupat deja de forţele ruse, afirmând că Ucraina ”nu poate recunoaște juridic ca fiind rus niciun teritoriu ucrainean ocupat”, notează G4media.
UPDATE Un milionar de 39 de ani, are cea mai inteligentă metodă de recrutare a soldaților în războiul din Ucraina. Folosește campanii de marketing pentru a aduna voluntari, în contextul în care țara se confruntă cu numărul mic al soldaților. „Aviatorul”, unul dintre soldații care s-au alăturat brigăzii milionarului, apreciază organizarea, tactica șid conducerea grupului. În prezent, acesta operează drone pentru a distruge ținte, pentru a planta explozibili sau pentru a livra produse infanteriei, scrie Bloomberg, potrivit News.ro. „Au o abordare modernă a armatei”, explică soldatul a cărei identitate dorește să nu-i fie publică. Acesta se află în Harkov, al doilea oraș ucrainean ca mărime, notează Adevărul.
UPDATE Ambasada SUA la Kiev s-a redeschis și și-a reluat activitatea, dar îi sfătuiește pe cetățenii americani să urmeze recomandările autorităților locale și să țină cont de avertismentele de raid aerian. Ambasada a fost închisă pentru o zi după ce au fost primite informații privind amenințarea unui atac aerian semnificativ, scrie Ukrainska Pravda.
UPDATE Războiul din Ucraina stârnește panică și nesiguranță în majoritatea țărilor din Europa și nu numai. Germania și Suedia sunt două dintre țările care se pregătesc pentru un scenariu negru, Al Treilea Război Mondial. Guvernul suedez a distribuit cetățenilor săi un manual pentru pregătire în cazul unui război, în care oamenii sunt sfătuiți și îndrumați să își facă rezerve de hrană și apă. În același timp, Germania își consolidează securitatea națională. Armata Germaniei a început să pună în aplicare „Operațiunea Deutschland” care a fost convenită între politicieni și conține un plan strategic de 1.000 de pagini. Documentele dezvăluie anumite clădiri și infrastructuri care au nevoie de protecție specifică în caz de urgență din motive militare, notează Realitatea.