Ministerul Mediului, de la o vreme, și-a schimbat tactica de a comunica cu cetățenii. Acesta vrea să atragă atenția prin postări originale, făcute despre cele mai de temut insecte sau animale întâlnite în casă sau mediul înconjurător, dar despre care nu cunoaștem mai nimic. Purtătoarea de cuvânt a instituției ne-a spus că această metodă de comunicare e utilizată de diferite ministere din alte state și companii și vor continua cu acest gen de postări.
„Este un alt mod de postări mai puțin academice, dar care să atragă atenția. Oamenii subapreciază problemele de mediu, dar prin aceste postări am reușit să atragem atenția asupra lucrurilor ce țin de mediu și, cel mai important, să livrăm oamenilor informații pe care nu le-ar fi citit sau de care nu sunt interesați. Mai mult, am reușit să spargem anumite stereotipuri. Așa cum oamenii au atras atenția asupra unei urechelnițe, la fel vrem să atragă atenția și asupra problemelor de mediu. Este un instrument verificat și vom continua acest gen de postări, pe care le vom diversifica pentru a-i face pe oameni să înțeleagă cât este de important să avem grijă de mediu”, ne-a precizat Elena Boboc.
Postările au strâns mii de aprecieri, zeci de comentarii și sute de distribuiri. Oamenii par încântați să vadă o astfel de abordare și informare a cetățenilor cu privire la mediul înconjurător.
Spre exemplu, postare despre așa-zisa urechelniță a strâns peste 850 de distribuiri și circa 1.200 de aprecieri:
„Geniale descrierile voastre, poate ne mai îmblânzim și noi”.
„Mulțumesc pentru informare într-un mod atât de ingenios și interesant. Aștept și alte povestiri”.
Acestea sunt doar câteva din comentariile oamenilor.
Iar postarea despre o altă insectă des întâlnită și temută atât de copii, cât și de maturi, a strâns peste 5.000 de distribuiri. Oamenii au felicitat ministerul pentru o astfel de inițiativă de comunicare.
„...citind povestea ta, dragă Urechelniță, te rog să mă ierți pentru rudele tale ucise zilele trecute. Promit să nu mai fac!”
De-a lungul acestei campanii de informare, Ministerul Mediului a mai scris postări și despre bine cunoscuții lilieci sau tipulele care zboară peste tot.
Prima postare de așa gen a fost făcută publică pe 9 iunie 2024, despre un pui de liliac.