Resturile unei presupuse rachete lansate de China au căzut peste un sat din sud-vestul țării, lăsând în urmă un fum galben „foarte toxic”. Din imaginile apărute pe rețelele de socializare, localnicii pot fi văzuți fugind de frica unei posibile explozii.
Scenele dramatice au fost postate la puțin timp după decolarea rachetei Long March 2C sâmbătă de la Centrul de Lansare a Sateliților din Xichang, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei.
CASC (Coorporația de Știință și Tehnologie Aerospațială a Chinei), care a dezvoltat racheta Long March 2C, a descris lansarea ca un „succes total”.Într-un videoclip postat pe Kuaishou, un obiect cilindric este văzut căzând din cer și lovind pământul, lăsând în urmă un fum galben. Videoclipul a fost filmat în satul Xianqiao din provincia Guizhou, vecină cu Sichuan. Un alt videoclip arată săteni, inclusiv copii, fugind speriați, unii acoperindu-și urechile în așteptarea unei explozii puternice.
Martorii au relatat pe rețelele sociale că au auzit o explozie după ce obiectul a lovit solul.„Era un miros înțepător în aer și s-a auzit sunetul unei explozii”. O notificare guvernamentală, ulterior ștearsă, avertiza locuitorii să iasă din clădiri și să stea departe de resturile rachetei pentru a evita„gaze toxice și explozii”. Ei au fost, de asemenea, sfătuiți să nu facă poze sau să posteze videoclipuri online.
Resturile provin probabil de la unul dintre propulsoarele rachetei Long March 2C, care utilizează un combustibil lichid conținând tetroxid de azot și dimetilhidrazină nesimetrică (UDMH), extrem de toxic și cancerigen, potrivit expertului în rachete Markus Schiller. El avertizează că inhalarea fumului poate cauza probleme grave de sănătate.
Astfel de incidente sunt frecvente în China, unde rachetele sunt lansate deasupra unor regiuni locuite. China utilizează pentru lansările sale de rachete trei locații principale: Xichang, Jiuquan și Taiyuan, situate departe de zonele de coastă din motive de securitate. În 2016, a fost deschis un al patrulea loc de lansare în Wenchang, pe insula Hainan. Spre deosebire de China, agențiile spațiale occidentale lansează rachete de pe coaste, evitând astfel riscurile pentru zonele populate.
În 2021, NASA a criticat China după ce resturile rachetei Long March 5B s-au prăbușit necontrolat în Oceanul Indian. Markus Schiller estimează că astfel de incidente vor continua să se întâmple și în viitor.