Statul vrea să încurajeze producția de energie electrică din surse regenerabile. În acest sens, astăzi a fost lansată prima licitație publică privind construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice. Câștigătorii concursurilor vor primi garanția că vor putea vinde energia produsă timp de 15 ani la un preț fix stabilit de ANRE. Cererile vor putea fi depuse începând cu luna septembrie.
În urma licitațiilor, autoritățile se așteaptă la investiții de aproximativ 190 de milioane de euro în construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice. Guvernul se bazează pe faptul că numărul celor care livrează energie regenerabilă în sistem crește de la an la an.
„La finele anului 2023 în sistem erau valabile avize de racordare cu puterea totală de 1705 megawați, dintre care 734,54 de megawați pentru energie fotovoltaică, 20,99 pentru instalații de cogenerare, 939,5 pentru energie eoliană și 10% pentru instalații de stocare. În primul semestru al anului 2024 avem 317,3 megawați avizați pozitiv pentru racordare”.
„Ritmul de creștere al energiei regenerabile în ultimii trei ani a fost de 183 de procente, iar noi presupunem că în următorii doi, trei ani la fel se va dubla acest ritm și ceea ce se propune de fapt este să avem prețuri mai mici la energia electrică”.
„Cu ajutorul energiei regenerabile, Moldova își poate asigura independența energetică, reducând vulnerabilitatea și șantajul din partea actorilor străini, totodată asigurând o securitate energetică stabilă”, a declarat director general interimar „Moldelectrica”, Sergiu Aparatu.
În prezent zece la sută din energia electrică produsă de țara noastră provine din surse regenerabile. Autoritățile își propun ca până în 2030 ponderea energiei produse din surse regenerabile să ajungă la 27 de procente.