Soldații ucraineni au capturat trei sate, după ce au trecut granița cu Rusia. „Situația este dificilă”
07 august 2024, ora 11:01
Trupele ucrainene care au invadat districtul Sujanski din regiunea Kursk, pe 6 august, au reușit să pună un punct de sprijin în zona de frontieră, susține canalul de Telegram prorăzboi „Rybar”, apropiat de Ministerul rus al Apărării, scrie site-ul independent Meduza și Libertatea.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Potrivit administratorului canalului, Mihail Zvinciuk, unitățile forțelor armate ucrainene au ocupat satele Nikolaevo-Darino, Darino și Sverdlikovo. În plus, trupele ucrainene și ruse luptă în Goncearovka și Oleșnia.
Ministerul Apărării al Federației Ruse și Serviciul Federal de Securitate Rus au declarat că, pe 6 august, polițiștii de frontieră ruși și ofițerii FSB au respins mai multe raiduri efectuate de Forțele Armate ale Ucrainei, echipate cu tancuri și vehicule blindate, fiind vorba de o unitate de dimensiunea unui batalion.
Declarațiile autorităților locale din Federația Rusă contrazic rapoartele Ministerului rus al Apărării și ale FSB. Guvernatorul interimar al Oblastului Kursk, Aleksi Smirnov, și mai mulți soldați ai armatei ruse au declarat ieri că luptele continuă în zonele de frontieră ale districtelor Sujanski și Korenevski, din Oblastul Kursk. În total, până la 400 de militari ai Forțelor Armate ucrainene au invadat teritoriul regiunii Kursk, iar până la două mii de militari în plus sunt concentrați de-a lungul graniței, scrie Rybar.
Militarii ruși susțin că forțele ucrainene au atacat din două direcții: de la punctul de control Suja (la granița nord-est a orașului Sumî de-a lungul rutei H-07/R-200), în direcția Suja și Oleșni, și din partea satului Novenke, regiunea Sumî (la nord-est de punctul de control Suja și orașul Sumî), în direcția Mikolaievo-Darino, regiunea Kursk a Federației Ruse.
Potrivit canalelor „Arhanghelul Spetsnaz” și „Doi maiori”, ambele apropiate de Kremlin, forțele armate ucrainene continuă să avanseze spre Suja, orașul fiind evacuat. Pe paginile publice rusești prorăzboi se discută că unul dintre scopurile trupelor ucrainene ar putea fi distrugerea stației de măsurare a gazelor Suja.
Autoritățile locale și Ministerul rus al Apărării nu oferă detalii despre bătăliile din regiunea Kursk. Guvernatorul interimar al regiunii, Alexei Smirnov, a spus că regiunea „rezistă eroic atacurilor naziștilor ucraineni”, iar toate serviciile de urgență au fost alertate. El a cerut, de asemenea, cetățenilor să reînnoiască donațiile de sânge la spitalele locale.
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
С 1 апреля в Молдове расширили список компенсируемых медикаментов
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
/ВИДЕО/ В США проходят акции протеста против политики Трампа и Маска
Заброшенный Aventura Park у Valea Morilor планируют снести и построить зону отдыха. Но нужно согласие мэрии
Пришло похолодание. Прогноз погоды на сегодня, 6 апреля
"Варварский режим пытается восстановить империю с помощью террора". Санду осудила российские удары по Кривому Рогу
/PROMO/ Украинский журналист Дмитрий Гордон дал эксклюзивное интервью в "Новой Неделе" на TV8. Эфир в понедельник
/ВИДЕО/ Можно ли пить воду из колодцев? Специалисты утверждают, что она загрязнена
/ВИДЕО/ С аудиогидом по экспонатам: премьера в музее этнографии и естественной истории Молдовы
С 1 апреля в Молдове расширили список компенсируемых медикаментов
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
/ВИДЕО/ В США проходят акции протеста против политики Трампа и Маска
Заброшенный Aventura Park у Valea Morilor планируют снести и построить зону отдыха. Но нужно согласие мэрии
Пришло похолодание. Прогноз погоды на сегодня, 6 апреля
"Варварский режим пытается восстановить империю с помощью террора". Санду осудила российские удары по Кривому Рогу
/PROMO/ Украинский журналист Дмитрий Гордон дал эксклюзивное интервью в "Новой Неделе" на TV8. Эфир в понедельник
/ВИДЕО/ Можно ли пить воду из колодцев? Специалисты утверждают, что она загрязнена
/ВИДЕО/ С аудиогидом по экспонатам: премьера в музее этнографии и естественной истории Молдовы
С 1 апреля в Молдове расширили список компенсируемых медикаментов
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
/ВИДЕО/ В США проходят акции протеста против политики Трампа и Маска
Заброшенный Aventura Park у Valea Morilor планируют снести и построить зону отдыха. Но нужно согласие мэрии
Пришло похолодание. Прогноз погоды на сегодня, 6 апреля
externe
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 548: Călătorie soldată cu demisie și Netanyahu la Casa Albă. Israelul își recunoaște greșelile
Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va deplasa luni la Washington, iar doi membri ai Parlamentului britanic au fost reținuți şi li s-a refuzat intrarea în Israel. În același timp, armata israeliană a recunoscut că soldaţii săi au făcut greşeli în uciderea a 15 angajaţi ai serviciilor de urgenţă, pe 23 martie, în sudul Fâşiei Gaza.
Totodată, rebelii yemeniţi Houthi au atacat portavionul USS Harry S. Truman şi navele însoţitoare în partea de nord a Mării Roşii, iar mai multe persoane au fost rănite în nordul Yemenului după un atac american. Totodată, președintele iranian Masoud Pezeshkian a concediat unul dintre adjuncții săi pentru că a făcut o călătorie „fastuoasă” în Antarctica împreună cu soția sa.
UPDATE Ramura armată a Hamas a difuzat sâmbătă o înregistrare video cu doi ostatici israelieni în Gaza, în care ei afirmă că au supraviețuit unui presupus atac al Israelului, informează AFP și EFE, conform Agerpres. După două luni de la încheierea unui armistițiu fragil între Hamas și Israel, armata israeliană a reluat pe 18 martie ofensiva militară în Fâșia Gaza, de unde mișcarea palestiniană își lansase atacurile fără precedent pe 7 octombrie 2023 contra Israelului. Secvența, difuzată de Brigăzile Ezzedin al-Qassam, durează puțin peste două minute. Unul dintre bărbați apare rănit, cu bandaje pe față și la mâna dreaptă. Agențiile de presă citate nu au putut verifica autenticitatea înregistrării video și nici data la care a fost făcută aceasta.
UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va deplasa luni la Washington, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial de la Casa Albă, în contextul în care Donald Trump a impus tarife vamale radicale pentru toate ţările, transmite Reuters, conform Mediafax. În timpul acestei vizite, Netanyahu va încerca să îl convingă pe Donald Trump să renunţe la planurile sale de a impune Israelului taxe vamale de 17%, potrivit Axios. Trump a declarat joi că se aşteaptă la o vizită din partea aliatului său israelian „într-un viitor nu prea îndepărtat, poate săptămâna viitoare”.
UPDATE Israelul a reţinut doi membri ai Parlamentului britanic şi a refuzat intrarea în ţară a oficialilor, care erau într-o vizită ca parte a unei delegaţii parlamentare, a declarat, sâmbătă seară, ministrul de Externe britanic, David Lammy, citat de Reuters, potrivit News.ro. „Le-am spus clar omologilor mei din guvernul israelian că nu aşa trebuie să fie trataţi parlamentarii britanici şi am fost în contact cu ambii parlamentari în această seară, pentru a oferi sprijin”, a spus Lammy. „Guvernul britanic rămâne concentrat pe a asigura o întoarcere la armistiţiu şi negocieri pentru a opri vărsarea de sânge, pentru eliberarea ostaticilor şi sfârşitul conflictului din Gaza”, a adăugat oficialul.
UPDATE Armata israeliană a recunoscut că soldaţii săi au făcut greşeli în uciderea a 15 angajaţi ai serviciilor de urgenţă, pe 23 martie, în sudul fâşiei Gaza, relatează BBC, conform Mediafax. Convoiul de ambulanţe al Societăţii Semilunii Roşii Palestiniene (PRCS), o maşină ONU şi o maşină de pompieri de la Apărarea Civilă din Gaza au fost atacate în apropiere de Rafah. Iniţial, Israelul a susţinut că trupele au deschis focul întrucât convoiul s-a apropiat „suspect” în întuneric, fără faruri sau semnale luminoase. Deplasarea autovehiculelor nu fusese coordonată sau agreată de armată. Imaginile filmate cu telefonul mobil de către unul dintre paramedicii care au fost ucişi au arătat însă că vehiculele aveau luminile aprinse atunci când au răspuns unui apel pentru a ajuta persoane rănite.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
video: yt/AI Jazeera
UPDATE Presa rebelilor houthi din Yemen a relatat sâmbătă că o persoană a fost ucisă şi mai multe au fost rănite în noi atacuri în nordul ţării, atribuite Statelor Unite, potrivit AFP, conform News.ro. „Echipele de protecţie civilă lucrează pentru stingerea incendiilor şi salvarea victimelor", a declarat Saba. SUA au lansat o ofensivă militară împotriva houthis, susţinuţi de Iran, la 15 martie, promiţând să folosească o forţă copleşitoare atâta timp cât aceştia continuă să ţintească navele care circulă pe rute maritime cheie în Marea Roşie şi Golful Aden.
UPDATE Rebelii yemeniţi Houthi au atacat portavionul USS Harry S. Truman şi navele însoţitoare în partea de nord a Mării Roşii, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Sarea, relatează publicaţia The Business Standard, conform Mediafax. „În ultimele ore, trupele de rachete şi vehiculele aeriene fără pilot susţinute de Marină au început luptele cu o serie de nave de război în partea de nord a Mării Roşii, inclusiv portavionul USS Harry S. Truman, folosind rachete de croazieră şi drone”, a declarat Yahya Sarea la postul de televiziune Al Masirah.
UPDATE Iranul a precizat că discuţiile directe cu preşedintele american sunt excluse, după ce sâmbătă, s-a declarat pregătit să deschidă discuţii, cu condiţia ca acestea să aibă loc „pe picior de egalitate”. Negocierea directă cu Statele Unite „nu ar avea niciun sens”, a declarat şeful diplomaţiei iraniene, scrie Le Figaro, conform News.ro.
UPDATE Președintele iranian Masoud Pezeshkian a concediat unul dintre adjuncții săi pentru că a făcut o călătorie „fastuoasă” în Antarctica împreună cu soția sa, în timpul noului an persan, scrie BBC, conform Digi24. Biroul președintelui a descris călătoria lui Shahram Dabiri ca fiind „nejustificată și inacceptabilă, date fiind provocările economice actuale” din Iran. O fotografie cu Dabiri și soția sa pozând în fața vaporului Plancius, care se îndrepta spre Antarctica, a circulat pe scară largă pe rețelele sociale și a provocat indignare în Iran. Într-o declarație de sâmbătă, Pezeshkian a declarat că Dabari a fost demis din funcția de vicepreședinte al afacerilor parlamentare pentru acțiuni „de neiertat”, indiferent dacă acestea au fost finanțate din propriul buzunar. „Într-un guvern care încearcă să urmeze valorile primului imam șiit (imamul Ali) și pe fondul presiunilor economice semnificative asupra poporului nostru, călătoriile fastuoase ale oficialilor guvernamentali, chiar și atunci când sunt finanțate personal, sunt de netolerat”, a declarat Pezeshkian.
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 547: Premierul Netanyahu susține că victoria în Gaza va fi în curând
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 546: Ofensivă terestră în Gaza și anchetă internă în armată. Israelul a bombardat o școală