Italia este unul dintre cei mai mari producători agricoli din UE. Agricultura este o prioritate, inclusiv pe agenda politică națională, iar fermierii italieni pun accent pe produse sănătoase și de calitate. Este și cazul unui fermier de lângă Roma, care cultivă legume și flori, pe care le vinde chiar de pe terenul unde sunt crescute.
Istoria afacerii a început în 1937, când Fortunato Mangiante, care emigrase în Argentina revine în Italia, unde începe să cultive legume. Ulterior, afacerea este transmisă copiilor, apoi nepoților.
„Timp de 90 de ani noi nu am întrerupt niciodată producția, nici măcar în timpul războiului. Ajungem în anii 80, când noi, cei care suntem a treia generație, ne implicăm în afacere”.
Și dacă la început vindeau doar ardei, roșii și vinete în cantități mari la piețele din Roma, din 2016 au decis să diversifice producția și să se adreseze direct consumatorului, realizând marfa la km 0.
„Am încetat să vindem marfa noastră în piețele mari, abandonând distribuția pe scară largă și am decis să creăm un instrument, o structură care permite potențialilor cumpărători să ne viziteze personal pentru a procura produsele noastre. Aceasta este ”revoluția” pe care am făcut-o aproximativ opt ani în urmă”.
În timp ce la majoritatea întreprinderilor agricole, accesul este interzis, aici lucrurile stau altfel. Sera este deschisă pentru oricine, iar întreprinderea organizează excursii, inclusiv pentru elevi. În acest fel, cumpărătorul poate vedea cum este cultivat produsul și poate fi sigur de originea și calitatea lui. O asemenea afacere, ce deservește direct consumatorul final trebuie să ofere o diversitate de produse proaspete pe întreg parcursul anului, spune agricultorul.
„Acum vă dau exemplu țelina, care este un produs pe care îl cultivăm 12 luni pe an, astfel încât poate fi găsit în vânzare pe tot parcursul anului. Avem aici același tip de cultură, cu diferența că aceasta, pe care am luat-o de acolo este la sfârșitul ciclului de creștere, deci trebuie recoltată, în timp ce aceasta de aici va fi gata în septembrie”.
Conceptul se aplică și pentru alte tipuri de legume, precum dovleceii, roșiile, vinetele, în timp ce alte culturi cum ar fi cea de mazăre, fenicul sau anghinare se cultivă doar într-o anumită perioadă a anului.
„Ajungem în locul unde realizăm producția. Aici oamenii vin și cumpără ceea ce cultivăm în seră. Puteți vedea dovleci, cartofi, roșii, ce reprezintă un produs important pentru noi. Cele mai gustoase și cele mai fine sunt roșiile cherry. Aceasta este cicoarea, un produs foarte apreciat în țara noastră... Dacă înainte se consuma doar iarna, acum se folosește pe tot parcursul anului, așadar este un produs foarte bun”.
Întreprinderea reunește două domenii de producere – cultivarea legumelor și creșterea plantelor ornamentale, folosite la decorarea caselor, grădininilor, teraselor. Pasiunea pentru flori a pornit de la Stefano și frații săi.
În UE, fermierii sunt obligați să respecte anumite standarde impuse de legile blocului comunitar, inclusiv în privința utilizării produselor de uz fitosanitar. An de an, sunt interzise substanțe active considerate periculoase pentru sănătatea consumatorilor.
„Utilizăm substanțe care, de asemenea, provin din produse naturale, precum sulf, cupru, ulei de neem, tot ce putem folosi fără a afecta sănătatea. Sterilizăm solul nostru prin solarizare, utilizând pelicule care, datorită soarelui, creează o temperatură foarte ridicată, astfel distrugem semințele de buruieni și reducem utilizarea erbicidelor”.
Stefano Mangiante spune că statul ajută agricultorii să-și instaleze sisteme fotovoltaice pentru a deveni mai independenți, compensând 80 la sută din costuri. Și acesta nu este unicul ajutor.
„Noi, în sectorul agricol, beneficiem de posibilitatea de a achiziționa motorină la un preț redus, este un preț de bază mai mic decât cel practicat în afara. Este ceva care nu este lipsit de controale, în sensul că motorina agricolă este acordată acelor companii care o solicită în funcție de câte tractoare au, câte sere încălzesc...”
Agricultorul italian a venit și cu un mesaj pentru colegii săi din Republica Moldova.
„Sunt sigur că este necesar ca voi să veniți în UE, pentru că aceasta este o comunitate care tinde să valorifice produsele, să îmbunătățească calitatea lor. Noi nu avem nevoie de cantități foarte mari de produse, asta se face pe alte continente, noi avem nevoie de produse de calitate, Europa trebuie să se caracterizeze prin produse de calitate. Pentru produse sănătoase și de calitate. Aceasta este piața noastră”.
Politicienii italieni, dar și oficialii de la Bruxelles au înțeles importanța agriculturii italiene pentru dezvoltarea țării și asigurarea securității alimentare, așa că ajutorul nu întârzie să vină.
„Italia a primit subvenții substanțiale din partea Uniunii Europene, în ceea ce privește agricultura. Să ne gândim la perioada în care am avut pandemia de coronavirus, când am primit subvenții importante”.
„Dacă e să ne gândim că în timp ce în Franța agricultorii au organizat proteste, ajungând până la Bruxelles, atunci în Italia, anume datorită acestor subvenții, s-a ajuns la un compromis, spre satisfacția acestei categorii”.
Cadrul financiar multianual al UE pentru anii 2021-2027 se ridică la 1,21 miliarde de euro, iar alte 808 miliarde de euro provin din planul de redresare, Next Generation EU. Alocațiile totale pentru politica agricolă comună se ridică la 386,6 miliarde de euro.