Polonezii au reușit să atragă sute de milioane de euro din banii europeni pentru a rezolva problema mirosului urât de la stațiile de epurare a apelor uzate. Au construit altele noi cu tehnologii de ultimă generație, unde apa obținută după procesul de epurare este mult mai curată decât cea a râurilor în care se varsă. Mai mult, în urma procesului tehnologic, sedimentele rămase sunt vândute cu bani frumoși companiilor, care le folosesc ca îngrășământ în agricultură.
De opt ani, cei peste 60 de mii de locuitori din orașul Tomaszów Mazowiecki din Polonia nu se mai plâng de mirosul neplăcut degajat de la stația de epurare construită în anii 60 ai secolului trecut. Totodată, apele reziduale nu mai ajung în râul Pilitsa. Situația era practic similară cu cea de acum din orașul Soroca, unde apele uzate de la stația de epurare ajung direct în râul Nistru.
Totul se datorează unei investiții de 50 de milioane de euro într-o stație de epurare modernă, de ultimă generație, care a fost dată în exploatare în anul 2016. Pe lângă aceasta, grație proiectului au fost construiți peste 100 de kilometri de rețele de canalizare și au fost conectate suplimentar la serviciile comunale 3500 de gospodării.
„Ne aflăm pe podul unui reactor biologic. Informațiile despre parametrii apelor uzate din acesta sunt transmise automat în sala de gestionare. Are o capacitate de 12 mii de metri cubi în 24 de ore și datorită faptului că totul este automatizat sunt în total doar 16 angajați care lucrează în patru ture”.
Sedimentele rămase în urma filtrării apei sunt uscate la o temperatură de peste 160 de grade. Procesul este atât de eficient, încât în urma distrugerii tuturor microbilor și paraziților, acestea pot fi utilizate ca îngrășământ în agricultură.
„În aceste containere avem sedimentele uscate care deja nu mai sunt deșeuri, dar este considerat un produs, este o decizie a ministerului. Se pot folosi fără probleme în agricultură ca îngrășăminte la porumb și alte cereale. Firmele mari care se ocupă cu producerea cerealelor cumpără acest produs de la noi”.
Buna funcționare a stației de epurare este controlată și monitorizată de pe un panou central doar cu câteva clickuri. Toate procesele sunt digitalizate la maxim.
„Dacă vreun element al stației se defectează pe ecran ne arată cu roșu. Angajatul responsabil pe tură deschide această schemă pe un monitor mai mic și poate verifica ce se întâmplă, care este cauza defecțiunii. Fără acest sistem near lua o oră doar să depistăm problema, așa reacționăm imediat”.
Directorul stației de epurare a ținut neapărat să ne arate și cât de curată este apa care rămâne în urma procesului de epurare.
„Apele uzate și tratate în stația de epurare sunt mai curate decât apa în care curg acestea, în râul Pilitsa. O parte din apele curățate de la stația de epurare sunt direcționate în acest bazin în care creștem mai multe feluri de pești cum ar fi crap, păstrav dar și alte specii”.
Primăria orașului spune că stația de epurare a fost cel mai important proiect realizat vreodată în localitate.
„Am construit 107 kilometri de rețele de canalizare și am conectat la rețea 3500 de gospodării, ceea înseamnă în jur de 15 mii de oameni. Scopul proiectului a fost să modernizăm întreaga entitate. Avem soluții moderne cu care ne mândrim atât în țară cât și în străinătate. Alții vin să ne viziteze și admiră unitatea noastră modernă”.
Administrația orașului pregătește un nou proiect grandios cu suportul Uniunii Europene în valoare de peste 60 de milioane de euro. În localitate vor fi construite și două stații de producere a biogazului, care vor utiliza și sedimentele de la stația de epurare.
„Vorbim despre un circuit închis. Ideea este că orice deșeu generat de locuitorii orașului să fie prelucrat și folosit. O parte din sedimentele produse la stația de epurare împreună cu deșeurile menajere vor fi folosite pentru a produce biogaz care va fi folosit pentru încălzirea clădirilor municipale”.
În ultimii zece ani, în orașul Tomaszów Mazoviecki, au fost făcute investiții de peste 125 de milioane de euro, dintre care jumătate au fost granturi din partea Uniunii Europene. Banii au fost utilizați pentru reparația drumurilor, podurilor, achizițiilor de transport public, construcția terenurilor de joacă, renovarea clădirilor publice sau termoizolarea blocurilor locative.
„Această dezvoltare ar fi fost imposibilă fără resursele europene. Tomaszów nu este un oraș mare și am avut problema că foarte multe persoane plecau, nu doreau să rămână, dar datorită infrastructurii, construcțiilor noi îi încurajăm să trăiască aici. Asta e din banii UE, asta tot, asta la fel, practic toate clădirile din centrul orașului au fost renovate cu bani europeni”.
Stații de epurare similare au fost construite și în alte orașe poloneze, cu sprijinul fondurilor europene.