Republica Moldova a atins „repere semnificative” în calea spre Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, la deschiderea celei de-a cincea ediții a Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Premierul s-a arătat solidar cu Ucraina și a menționat în acest context că țara noastră rămâne afectată în contextul războiului de la graniță.
„Mai rămân în continuare provocări în contextul războiului din Ucraina, dar și în contextul situației climatice extreme. Guvernul a trebuit să gestioneze intervenții imediate pentru a elimina consecințele socio-economice”, a spus premierul.
Recean a menționat că Guvernul pune accent pe infrastructură, energie, agricultura sustenabilă, dar și extinderea sectorului interprinderilor mici și mijlocii.
„Pe măsură ce ne apropiem de Uniunea Europeană, conectivitatea cu piața unică este esențială, la fel ca și capacitatea noastră de a menține solidaritatea cu țara vecină, Ucraina”, tot aici, premierul a adăugat că modernizarea infrastructurii rutiere va contribui la sporirea afacerilor.
„Ne adunăm împreună pentru a sărbători realizările noastre dar și pentru a construi planuri pentru un viitor mai bun, pentru fiecare de la această masă”, și-a încheiat discursul Dorin Recean.
TV8.md reamintește că peste 65 de delegații internaționale s-au reunit marți, 17 septembrie, la Chișinău pentru a participa la a cincea ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Scopul evenimentului este de a mobiliza și de a concentra ajutorul țărilor dezvoltate pentru țara noastră.
În cadrul conferinței, participanții vor crea 4 grupuri de lucru: justiție, anticorupție și securitate; energie, eficiență energetică și mediu; dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică; reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformare democratică a Republicii Moldova. Primele trei ediții au avut loc la Berlin, București și Paris, după care Moldova a preluat conducerea și a organizat a patra ediție la Chișinău.