Campania electorală, care se încheie astăzi, a fost marcată de numeroase sperietori - falsuri promovate la greu de către exponenții Kremlinului. Expertul WatchDog Andrei Curăraru spune că au fost identificate peste 200 de linii de dezinformare, toate legate de integrarea țării noastre în Uniunea Europeană. Multe dintre încercările de dezinformare s-au axat în mare parte pe presupusa pierdere a valorilor tradiționale și implicarea R. Moldova în război.
„Le-am putea grupa: Legat de integrarea europeană, că ea nu aduce beneficii, că acei bani care vin sunt doar credite care vor crește povara, că nu există creștere economică în UE, iar banii care vor veni vor fi cheltuiți de politicieni corupți în Moldova”, a a spus Andrei Curăraru în cadrul ediției de vineri, 18 octombrie, a emisiunii „Moldova Gândește LIVE” de la TV8.
Alte încercări de dezinformare s-au axat în jurul identificării UE cu NATO și implicarea Republicii Moldova în război. Un fals absolut.
S-au făcut încercări de dezinformare și pe subiectul valorilor tradiționale. Diverși actori politici și mai ales reprezentanții bisericii au promovat insistent ideea că odată cu aderarea la UE, R. Moldova își va pierde valorilor. Pe acest subiect s-a manipulat la greu prin intermediul mai multor clipuri online, iar cei care au transmis astfel de mesaje false au fost preoții care au mers recent în pelerinaje la Moscova.
„După asta, am văzut fake-uri legate de educație și LGBT, că vor fi cursuri de educație LGBT. Am văzut teorii cu totul conspiraționale că vor fi testați copiii pentru a vedea dacă sunt din minoritățile sexuale. Iar ultimul fals implica acele narațiuni care apăreau sau dispăreau în funcție de ce era pe agendă. Am văzut marele scandal în jurul pământurilor agricole, care a fost dezmințit de ambasadorul UE, fake-uri legate de F16 care ar fi la Mărculești... Când apăreau proiecte noi care să dezvolte Moldova, asta se interpreta că ne aduce mai aproape de război. Elemente negative pentru a ne prezenta că situația nu merge pe albia care ar trebui, iar toate împreună creează stare de neîncredere generalizată”, a menționat Curăraru.
Iar președintele Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei a atras atenția asupra faptului că mulți dintre moldoveni nu se informează din surse demne de încredere și preferă să dea crezare zvonurilor ori informațiilor auzite de la rude sau vecini.
„Asta este pe termen lung o chestie dăunătoare pentru societate în general, ori această lipsă de obișnuință de a te documenta pe subiecte care prezintă interes pentru fiecare dintre noi, pentru familiile noastre, copiii noștri, asta s-ar putea să ne joace festa inclusiv la alegeri”, a subliniat Petru Macovei.
Amintim că duminică, 20 octombrie, moldovenii sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege viitorul președinte. În aceeași zi va avea lor și un referendum constituțional privind integrarea europeană.