Noul ambasador al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov, nu a fost deocamdată invitat să își depună scrisorile de acreditare din cauza valului mare de falsuri și declarații neprietenoase ale Kremlinului în raport cu Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute de președinta țării, Maia Sandu în ediția de joi, 6 februarie, „Cutia Neagră” de la TV8.
„Nu poți să inviți reprezentantul unei țări să își depună scrisorile de acreditare când oficiali de la Moscova spun că statul Republica Moldova nu merită să existe sau ceva de tipul ăsta. Deci e vorba despre atitudinea lipsită de respect în general a Kremlinului față de Republica Moldova. Este vorba despre faptul că nu se respectă suveranitatea acestei țări, integritatea teritorială”, a specificat Maia Sandu.
Președinta a mai spus că în curând va fi luată o decizie privind acreditarea ambasadorului.
„O să văd când o să iau această decizie”, a adăugat Maia Sandu.
Pe 10 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care l-a retras pe Oleg Vasnețov din funcția de ambasador al Rusiei în Republica Moldova, funcție pe care a ocupat-o din 2018. Locul lui ar putea fi ocupat de Oleg Ozerov. Acesta a lucrat în Siria, Tunisia, Franța, Arabia Saudită și a fost implicat în reglementările din Orientul Mijlociu.
De atunci, Chișinăul se gândește dacă să îi accepte candidatura emisarului lui Putin la Chișinău.
În luna septembrie, la „Cutia Neagră”, spicherului Legislativului, Igor Grosu a declarat că respingerea candidaturii lui Oleg Ozerov ar fi nepotrivită acum. Deși Ozerov are un background care, potrivit unor experți, „pune în gardă”, Grosu este de părere că trimisul Rusiei la Chișinău trebuie lăsat „să se manifeste”. Oleg Ozerov a fost coordonator al mercenarilor Wagner în Africa.
Tot în septembrie 2024, fostul deputat Iurie Reniță a declarat că „există suficiente motive ca autoritățile de la Chișinău să nu accepte candidatura lui Oleg Ozerov. Mai mult, „ar fi absolut firesc ca acest lucru să se întâmple în condițiile în care este bine cunoscut istoricul trimisului Rusiei la Chișinău”, consideră Reniță. „Ar fi un pas absolut firesc după ceea ce am descoperit ce reprezintă această persoană dar pentru aceasta e necesară voință și verticalitate politică”, a punctat Valeriu Reniță.
Politicianul a subliniat că SIS ar fi trebuit să verifice minuțios activitatea lui Ozerov.