Referendumul constituțional nu asigură garanții pentru parcursul european al Republicii Moldova, dacă societatea și clasa politică nu vor rămâne pro-europene, spun unii analiști politici. Potrivit lor, chiar și după modificarea Legii Supreme, vectorul extern al țării va putea fi influențat de forțele politice și chiar schimbat.
Analistul politic, Nicolae Negru, susține că dacă rezultatul referendumului va fi validat, atunci Constituția va fi modificată automat cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Astfel, nu există riscuri majore ca modificarea Legii Supreme să fie tergiversată. Totuși, acesta precizează că inserarea unui nou titlu în Constituție nu va garanta nicidecum aderarea Republicii la UE.
„Asta nu înseamnă că mâine va fi altfel, oricum trebuie să mergem spre UE făcând pașii necesari. Dacă la alegerile viitoare parlamentare sau chiar la acestea prezidențiale alegem un adversar al integrării europene sau partide care vor altceva decât integrarea în UE s-ar putea ajunge la anularea Acordului de Asociere sau la anularea statutului de țară candidat”.
Nici din punct de vedere economic, țara noastră nu va avea avantaje suplimentare și fonduri doar din modificarea Constituției. Totul va depinde de cât de pro-europeană va fi clasa politică de la Chișinău și de cât de mult va dori să implementeze reformele.
„Faptul că e scris ceva acolo în Constituție nu garantează absolut nimic. Nu este nicio lege, un Regulament al Comisiei Europene care să spună că dacă scrieți în Constituție noi vă dăm nu știu ce suport în PIB anual. Toate aceste subiecte sunt decise pe moment, în termen scurt, în funcție de realitățile politice în țară. Contează faptele reale, dacă justiția este reformată, dacă instituțiile funcționează eficient, dacă condițiile economiei de piață sunt respectate. Moldova poate beneficia de fonduri dacă va fi eficientă în vectorul său, indiferent de ce scrie în Constituție”.
Mai mult, unii experți consideră că încă este prea devreme să vorbim despre modificarea Constituției.
„În primul rând, modificarea Constituției nu se face în mod automat, este nevoie de niște avizele a Curții Constituționale. Asta va dura. Modificarea Constituției va depinde și de cine se va afla în fruntea țării. S-ar putea ca turul doi să fie câștigat de Alexandr Stoianoglo și atunci lucrurile se complică foarte rău pentru doritorii de a schimba Constituția”.
Precizăm că, după numărarea tuturor proceselor verbale din țară și de peste hotare, reiese că modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost susținută de 50,38 la sută din alegători. Împotrivă s-au arătat 49,62 de procente, formându-se o diferență de doar 11.276 de voturi.
Rezultatele finale urmează să fie trimise la Curtea Constituțională, care trebuie să se expună în zece zile privind validarea acestora. Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, dacă Înalta Curte va constata că cerințele legale pentru validarea referendumului au fost îndeplinite, textul din buletinul de vot va deveni text de Constituție.