Rusia a pompat peste 39 de milioane de dolari în ultimele două luni pentru a influența rezultatele alegerilor din 20 octombrie. Potrivit poliției, din aprilie 2024, peste 138.000 de moldoveni și-au deschis conturi la banca rusă PSB, iar banii transferați pe aceste conturi ar fi ajuns la un număr și mai mare de persoane decât cele 300.000 anunțate de Maia Sandu, după alegeri.
În septembrie, poliția a documentat transferuri de circa 15 milioane de dolari, iar în octombrie suma a crescut semnificativ, depășind 24 de milioane de dolari. Aceste fonduri au fost destinate coruperii alegătorilor, fiind identificate 97 de canale Telegram folosite pentru înregistrarea datelor personale și crearea conturilor bancare.
Între aprilie și 20 octombrie 2024, au fost trimise peste 1.400.000 de mesaje SMS și apeluri către 138.488 de utilizatori PSB, oferind informații despre sumele transferate în ruble rusești. Se pare că sumele erau distribuite nu doar titularilor conturilor, ci și altor membri ai familiei.
„Fiecare persoană primea bani în funcție de rol. Nu înseamnă că avem atâtea persoane, pe același cont se realizau transferuri și pentru 2-3 membri. Intenția era de a corupe masiv electoratul. Cifra ar putea depăși pe cea menționată de președintă”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.
Unele plăți se făceau și cash. Astfel, pe 23 octombrie, oamenii legii au efectuat percheziții într-un raion din nordul țării. Aceștia au identificat o persoană care avea rolul de coordonator în întreaga regiune, având pregătite plicuri cu bani pentru toate cele 19 localități. Aceasta reușise deja să distribuie fonduri către 36 de persoane, iar alte 300 de persoane urmau să primească banii. Persoana cu rol secundar colaborează cu poliția.
Cernăuțeanu a îndemnat cetățenii să conștientizeze riscurile implicării în aceste activități ilegale și să colaboreze cu autoritățile pentru a stopa procesul de corupere electorală. Totodată, a subliniat că banii primiți nu vor acoperi eventualele amenzi sau consecințe legale.
„Până acum au fost deja documentate și verificate peste 520 de persoane. În perioada imediată, implicarea în procesul de documentare va crește. În fiecare raion sunt deschise dosare pentru documentarea încălcărilor. Repet, este important ca cetățenii să înțeleagă că sunt atrași într-o schemă ilegală”,a punctat șeful IGP.