Republica Moldova își alege astăzi, 3 noiembrie 2024, președintele pentru următorii patru ani. La cele peste 2.200 de secții de votare atât din țară, cât și de peste hotare, deschise între orele locale 07:00 - 21:00, sunt așteptați peste 2,7 milioane de alegători.
În buletinul de vot sunt înscriși doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.
De această dată, buletinul de vot la alegerile prezidențiale este mult mai scurt decât cel din primul tur. Acesta are o lățime de 14 centimetri și o lungime de 12 centimetri. În premieră, la alegerile din acest an, buletinele de vot pentru prezidențiale sunt tipărite nu doar în limbile română și rusă, dar și în limbile minorităților naționale: ucraineană, găgăuză, bulgară și romă.
Pentru a putea vota la prezidențiale trebuie să vă prezentați la secțiile de votare cu buletinul de identitate sau pașaport. Dacă aveți actele expirate, veți putea vota doar în baza pașaportului. Cei care nu au decât un buletin expirat, pot să facă unul provizoriu chiar în ziua alegerilor la orice filială a Agenției pentru Servicii Publice (ASP).
Elevii și studenții pot vota la oricare secție de votare din localitatea unde își fac studiile la prezentarea carnetului de elev/student eliberat de instituția de învățământ din localitatea unde va vota și a actului de identitate.
După ce ai votat în cabina de vot secret, buletinul se pliază și se aruncă în urna de vot. Este important să respecți regulile de vot: nu fotografia buletinul de vot și nu-l scoate din secția de votare.
Pentru ca alegerile să fie validate, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 20% din alegători. Ținând cont că în turul întâi, la votare a ieșit peste 50% din electorat, riscul eșuării este minim. Câștigă acel candidat care obține cel mai mare număr de voturi. În cazul în care, ipotetic vorbind, ambii candidați vor acumula un număr egal de voturi, atunci câștigător va fi cel care a obținut cel mai bun rezultat în turul întâi.
În total, în țară, duminică vor fi deschise 1.988 de secții de votare, inclusiv 30 în Zona de Securitate pentru moldovenii stabiliți în stânga Nistrului. Peste hotare avem 231 de secții, cele mai multe fiind în Italia, Germania și Franța. Moldovenii din diaspora trebuie să verifice atent adresa secțiilor de votare unde au fost repartizați pentru scrutinul din 3 noiembrie, deoarece multe dintre ele și-au schimbat adresa. Este vorba despre cei din Marea Britanie, Italia, Germania și Franța.
Cât ține de cetățenii care au optat pentru votul prin corespondență, dar nu au primit confirmarea despre recepționarea plicurilor, autoritățile îi îndeamnă să meargă la cea mai apropiată secție de votare.
Votarea în cel de-al doilea tur se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur de scrutin. Turul doi al alegerilor prezidențiale va fi monitorizat de peste 2.400 de observatori naționali și internaționali.
Mergi la vot! Alege liber!