Curtea Constituțională a României (CCR) contestă decizia Curții de Apel Ploiești, care a suspendat aplicarea deciziei prin care au fost anulate alegerile prezidențiale din 2024. Într-un comunicat, CCR subliniază că hotărârea judecătorului respectiv a fost luată cu încălcarea Constituției și a legii.
„Prin promovarea căii de atac a recursului, Curtea Constituțională a urmărit restabilirea cât mai urgentă, a ordinii constituționale, respectul deplin și neechivoc pentru deciziile și hotărârile sale și eliminarea din ordinea juridică a oricăror interpretări juridice eronate și a aplicării cu rea-credință a legii”, se arată în comunicatul CCR.
Instituția subliniază că România este un stat de drept în care Curtea Constituțională este independentă și răspunde doar în fața Constituției. Nicio instanță judecătorească nu are dreptul să controleze sau să anuleze hotărârile sale:
„Ca atare, toate efectele constituționale și legale ale Hotărârii nr.32/2024 se produc pentru viitor, sunt general obligatorii pentru toate autoritățile întrucât fac parte din ordinea constituțională, în temeiul competenței exclusive a Curții Constituționale de a veghea la respectarea procedurii de alegere a președintelui României”.
Curtea mai precizează că, din decembrie 2024, peste 200 de procese similare au fost intentate în întreaga țară împotriva hotărârii de anulare a alegerilor, însă toate instanțele au respins aceste cereri, cu excepția Curții de Apel Ploiești.
CCR consideră această hotărâre „singulară și izolată” și insistă că independența judecătorilor nu le permite să ignore Constituția sau să interpreteze legea în mod arbitrar.
„Independența judecătorului nu presupune independența acestuia față de însăși sistemul de drept. Judecătorul trebuie să se supună exigențelor cadrului normativ, să-și exercite atribuțiile în limitele statutului și competențelor sale, să interpreteze legile potrivit regulilor de interpretare rațional-juridică a dreptului pozitiv, să aplice legea în mod obiectiv și imparțial și să excludă orice tendințe de voluntarism și arbitrariu în activitatea de înfăptuire a justiției. Justiția se înfăptuiește în numele legii, și nu potrivit convingerilor, percepțiilor sau opiniilor personale ale judecătorului”, mai scrie în comunicat.
TV8.md amintește că pe 24 aprilie, judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024.
Decizia poate fi atacată în cinci zile de la pronunțare, scrie pe portalul instanței, iar apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație, care, pe 17 ianuarie, a respins definitiv cererea lui Călin Georgescu vizând reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a sesizat Inspecția Judiciară în cazul judecătorului Alexandru Vasile.
Fostul judecător și fost membru CSM, Cristi Dănileț, susține, într-o postare pe Facebook, că, în cazul Curții de Apel Ploiești, „s-a direcționat dosarul către un anumit judecător”.
„Pentru a se eluda sistemul de repartizare aleatorie computerizată, mai multe persoane – care nu au legătură cu dreptul – au introdus aceeași cerere la aceeași instanță (Curtea de Apel Ploiești), în aceeași zi. Dosarele s-au înregistrat unul după altul, de la nr 292 la 304. În felul acesta, este de ajuns ca unul singur să ajungă judecătorul «preferat»”, scrie Cristi Dănileț.