Tendința de ieftinire a creditelor bancare se va menține. Prognoza vine chiar de la Banca Națională, autoritate care poate influența ratele bancare. Șefa BNM susține că majorarea portofoliului de credite va alimenta creșterea consumului populației și, respectiv, a economiei. Experții financiari speră că deciziile Băncii Centrale sunt echilibrate. În caz contrar, apariția în circuit a câteva miliarde de lei ar putea determina un nou val de scumpiri.
După ce în trimestrul doi al anului rata medie a creditelor bancare a coborât sub 9 la sută, iar în cazul depozitelor s-a apropiat de trei procente, conducere BNM susțimen că mai este loc pentru reduceri.
„Urmare a ultimelor decizii de politică monetară, prin care BNM a diminuat norma rezervelor obligatorii la pasivele atrase în monedă națională și valută, noi anticipăm în continuare dimininuarea ratelor dobânzilor atât la creditele noi acordate în lei, cât și valută. Acest fapt va contribui la creșterea consumului gospodăriilor și a agenților economici, dar și a investițiilor”.
Anca Dragu a apreciat că cele 11 bănci din Republica Moldova sunt gata să împrumute populației și agenților economici peste 9,6 miliarde de lei, aceste fiind considerate lichidități excesive ale sistemului bancar.
Solicitați să comenteze prognozele BNM, mai mulți experți sunt de părere că autoritatea și-a setat corect prioritățile, dar au atras atenția Băncii Centrale că odată ce oamenii vor împrumuta mulți bani, există riscul declanșării unui nou val de inflație. În același timp, Banca Națională se laudă că luptă cu inflația mai bine ca niciodată.
„Este pentru prima dată în opt ani când rata inflației s-a situat pentru 12 luni consecutiv în intervalul de țintire a inflației. Rata anulă a inflației s-a majorat de la 3,8 la sută, în iunie anul curent până la 5,2 în septembrie 2024”.
Guvernatoarea BNM susține că inflația a fost alimentată, în marte parte, de seceta din vara anului curent.