Noi detalii în dosarul denumit generic „Interpol”. Procuratura Anticorupție anunță că au fost aplicate sechestre de peste 11,7 milioane de lei pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, autoritățile au ridicat două mașini de lux – o Toyota Camry și un Range Rover – cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane de lei. Aceste bunuri sunt parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea notificărilor roșii ale Interpol.
Potrivit probelor acumulate până în prezent, un avocat moldovean și un fost funcționar al Interpol, în colaborare cu o companie din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri și documente falsificate pentru a susține că fugarii aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova.
Cererile erau transmise către Interpol, iar funcționari corupți din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) inițiau proceduri ilegale de azil, uneori fără prezența persoanelor pe teritoriul țării.
Pentru a da credibilitate acestor cereri, fostul șef al Interpol Moldova includea informații false în documentele oficiale, permițând astfel blocarea notificărilor roșii. În schimb, grupul criminal primea sume considerabile de bani.
Până acum, ARBI a aplicat sechestre pe bunuri în valoare de peste 11,7 milioane de lei, printre care: o casă în Chișinău (3,45 milioane de lei), un apartament și o casă în Vadul lui Vodă (5,31 milioane de lei), șocuri de parcare, mașini de lux și conturi bancare.
TV8.md amintește că în iunie 2024, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul autorităților franceze și al FBI, a efectuat percheziții masive pe teritoriul Republicii Moldova. Au fost audiate zeci de persoane, iar unele dintre ele au fost reținute și arestate preventiv. Totodată, au fost trimise cereri de asistență juridică internațională către nouă țări pentru obținerea probelor.
Investigațiile au dezvăluit că cel puțin 26 de fugari internaționali au beneficiat de acest mecanism ilegal, afectând anchete din țări precum Franța, Australia și China. Ca răspuns, la 7 iunie 2024, Interpol a deblocat notificările fugarilor, eliminând astfel posibilitatea ca aceștia să evite mandate de arest.
Precizăm că în dosarul „Interpol” este cercetat inclusiv fostul șef al biroului Interpol de la Chișinău, Țentiu. Acesta se declară nevinovat.
„Această investigație a oferit Procuraturii Anticorupție oportunitatea de a restabili o relație de încredere între Republica Moldova și Interpol, pentru a depăși prejudiciul cauzat ca rezultat al abuzului de încredere a unor oficiali din Republica Moldova care aveau responsabilitatea să asigure o conlucrare cu această organizație internațională importantă”, a subliniat șefa PA, Veronica Dragalin.