Guvernul de la Chișinău cere, astăzi, Parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat necesitatea instituirii acestei măsuri. Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnistreană, aprobată de așa-zisul „legislativ” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie.
Situație dificilă pentru trupele ucrainene din sectorul Pokrovsk, unde armata rusă atacă neîncetat. Între timp, Volodimir Zelenski susţine că o invitație de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina. Bilanţul atacului rus cu rachete care a distrus o clinică în Zaporojie a crescut la 10 morţi. Între timp, șefa diplomației UE, Kaja Kallas, spune că Rusia a învățat cum să influențeze alegerile prin intermediul noilor tehnologii. Pe de altă parte, Moscova consideră că decizia SUA de a acorda Ucrainei un împrumut de 20 de miliarde de dolari folosind veniturile din activele rusești înghețate este un jaf. Mai mult, ucrainenii au atacat o bază militară rusească cu 6 rachete ATACMS, susține Moscova, care promite răzbunare.
UPDATE Șeful NATO, Mark Rutte, a avertizat joi că alianța transatlantică nu este pregătită pentru amenințările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani și a solicitat trecerea la o mentalitate de război, cu cheltuieli de apărare mult mai mari, potrivit Reuters.
UPDATE Președintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că se opune „cu vehemență” ca Ucraina să folosească rachetele americane pentru a lovi ținte aflate „la sute de kilometri” în interiorul Rusiei, a relatat joi revista Time, citată de Kyiv Independent.
UPDATE O hartă care ilustrează raza de acțiune a rachetei hipersonice recent dezvăluite a Rusiei, Oreșnik, sugerează că arma ar putea lovi mijloacele militare americane din Europa în câteva minute, relatează Newsweek. România se află pe hartă, prin baza militară de la Deveselu, notează Digi24.
UPDATE O baterie de rachete sol-aer PATRIOT din cadrul Regimentului 74 a fost testată cu succes în cadrul unui exercițiului tactic, desfășurat în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia, în perioada 2-12 decembrie, a anunțat Ministerul Apărării Naționale din România.
UPDATE Lunetiștii ruși utilizează puști de precizie și muniții din Uniunea Europeană și Statele Unite în pofida sancțiunilor, Rusia reușind să obținând armele prin intermediul unor țări terțe, arată o investigație media comună, publicată de The Insider.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a luat în derâdere ideea, scrie Adevărul.
UPDATE Soldații ruși se află la doar trei kilometri distanță de orașul cheie Pokrovsk, din estul Ucrainei, în urma avansurilor armate de miercuri, a comunicat Serviciul de cartografiere ucrainean DeepState, scrie CNN.
UPDATE Mihail Șatski, un inginer rus implicat în modernizarea rachetelor lansate împotriva Ucrainei, a fost împușcat mortal în apropiere de Moscova, a declarat o sursă din cadrul forțelor de apărare pentru The Kyiv Independent. Conform sursei citate, atacul a fost probabil orchestrat de serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR), scrie HotNews.
UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi, după întrevederea avută cu președintele francez Emmanuel Macron, că este clar pentru el că ambele țări sunt „o echipă” în ceea ce privește războiul din Ucraina și securitatea europeană, scrie Rador.
UPDATE Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei dacă nu sunt neutre. ”Oameni ca Georgescu înțeleg asta foarte bine”, spune Dughin într-o dezbatere cu politologul John J. Mearsheimer.
UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este gata să discute din nou cu preşedintele rus Vladimir Putin după precedenta convorbire telefonică cu acesta de la jumătatea lunii noiembrie, a relatat ziarul german Die Zeit. „O voi face din nou. Dar nu trebuie să ne facem iluzii în această privinţă”, a declarat Scholz, în ciuda faptului că şi-a exprimat mai devreme frustrarea cu privire la faptul că Putin «şi-a repetat toate formulele» în timpul convorbirii lor telefonice de la jumătatea lunii noiembrie, scrie Mediafax.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, spune că preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu a trimis preşedintelui Vladimir Putin o invitaţie pentru a participa la ceremonia de învestire care va avea loc pe 20 ianuarie, potrivit EFE, citată de Agerpres.
UPDATE Rusia a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanţa o campanie de propagandă şi amestec la scară mare vizând Bulgaria şi România, dezvăluie un grup de experţi bulgari în securitate cibernetică, BG Elves, relatează site-ul bulgar novinite.com.
UPDATE Kaja Kallas, reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat că Kievul are dreptul legitim la despăgubiri, aşa încât activele ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană ar putea fi folosite pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei, potrivit Adevărul.
UPDATE Ucraina nu dispune de forţele necesare pentru a menţine imensa linie a frontului, mai ales având în vedere superioritatea aeriană a Rusiei, în timp ce Moscova îşi adaptează tacticile pentru a exploata slăbiciunile ucrainenilor, a declarat pentru EFE Oleksi Melnik, expert militar la Centrul Razumkov din Kiev. Armata invadatoare nu numai că încearcă să îi copleşească pe apărătorii ucraineni cu superioritatea sa numerică, dar foloseşte şi grupuri mici de infanterie pentru a se infiltra între poziţiile ucrainene, explică el. Cerul înnorat şi ceaţa fac dificilă utilizarea dronelor de către forţele ucrainene pentru a detecta şi respinge aceste atacuri, pe fondul lipsei altor arme, scrie Știripesurse.
UPDATE Strămtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post.
UPDATE Andrii Yermak, unul dintre cei mai influenți consilieri ai lui Volodimir Zelenski, s-a întâlnit miercuri cu echipa lui Donald Trump pentru a susține cauza ucraineană. Vizita sa intervine într-un moment în care președintele ucrainean pare să își revizuiască condițiile privind deschiderea negocierilor de pace cu Rusia, scrie RFI.
UPDATE Ministerul Apărării din Finlanda a anunțat joi că a blocat șapte tranzacții imobiliare care implicau doi cumpărători ruși, pe motiv că aprobarea acestor achiziții ar putea amenința securitatea națională, relatează Reuters.
UPDATE Rusia a izolat unele regiuni ale țării de restul internetului mondial timp de o zi, izolându-le efectiv, în timp ce continuă să își dezvolte propriul „internet suveran”, scrie PC Mag, care citează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
UPDATE Mai multe drone au lovit noaptea trecută cazarma unui regiment de poliție din Groznîi, potrivit presei locale și a liderului republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov. Atacul a deteriorat acoperișul clădirii, a spart ferestrele și a rănit ușor patru oameni care erau în gardă, a susținut Kadîrov. Acesta a anunțat ulterior că au fost uciși prizonierii de război ucraineni care au fost folosiți ca scuturi umane. Potrivit acestuia, o dronă a fost doborâtă deasupra cazărmii în jurul orei locale 1:00. Clădirea vizată poartă numele lui Akhmat Kadîrov, primul lider al Ceceniei susținut de ruși, și a mai fost lovită pe 4 decembrie, în timpul unui atac cu drone. Atacul cu drone de miercuri noaptea este al treilea asupra Ceceniei de la începutul războiului din Ucraina, scrie The Kyiv Independent, potrivit Spotmedia.
UPDATE Rusia sare iar în apărarea lui Călin Georgescu și condamnă anularea alegerilor prezidențiale. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, acuză autoritățile române că își bat joc de drepturile civile și că acționează la indicațiile unor „stăpâni externi”. Totodată, Zaharova neagă orice implicare a Rusiei în scrutinul din România și acuză Occidentul că, de fapt, ar face acest lucru, scrie Ziare.com.
UPDATE După începerea invaziei Moscovei din Ucraina acum peste 33 de luni, Occidentul a impus mai multe sancțiuni contra Kremlinului. Însă anumite state nu s-au aliniat la aceste măsuri. Dar acum o țară neutră din Europa, Austria se rupe de Rusia și îi dă o grea lovitură lui Putin. Compania energetică austriacă OMV a anunțat că a reziliat contractul cu firma Gazprom de livrare de gaze naturale din Rusia, după 18 ani, scrie Ziare.com.
UPDATE Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani, scrie Adevărul.
UPDATE Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică, arată cel mai nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Conform analiștilor americani, forțele ucrainene se confruntă cu atacuri puternice și cu o superioritate semnificativă de efective și artilerie a trupelor ruse. În următoarele zile, rușii ar putea încerca să înconjoare forțele ucrainene pentru a pregăti o ofensivă asupra localității Șevcenkove. Lt. col. Nazar Voloșîn, purtătorul de cuvânt al Grupului Operațional Hortîția, a spus că două poziții defensive ucrainene au fost distruse, iar una a fost pierdută în urma luptelor îndelungate, dar se iau măsuri pentru restabilirea acestora. Comandantul batalionului a descris situația drept „critică”, rușii atacând de 30 de ori pe zi cu un avantaj numeric și de artilerie notabil. Comandamentul rus urmărește să cucerească orașul Pokrovsk indiferent de pierderi, notează ISW. Rusia a pierdut aproape 3.000 de oameni aici în ultimele două săptămâni, potrivit Spotmedia.
UPDATE Luptele din zona orașului de primă linie Pokrovsk din regiunea Donețk sunt „excepțional de dure”, impunând conducerii militare a Ucrainei să ia „decizii nestandardizate”, a declarat comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi. Anterior, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Nazar Voloșin, a confirmat că forțele ruse au distrus două poziții ucrainene în apropiere de Pokrovsk, relatează Kyiv Independent.
UPDATE Un bărbat a fost ucis dimineață, într-un atac cu dronă asupra orașului Herson. „Rușii au lansat dis de dimineață un atac cu drone asupra Hersonului. Un bărbat de 67 de ani a suferit răni mortale în urma unui alt atac cu drone în cartierul Dniprovskîi al orașului”, a scris pe Telegram șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, citat de Ukrainska Pravda, notează Spotmedia.
UPDATE La începutul lunii noiembrie, serviciile secrete ucrainene au trimis 20 de operatori calificați de drone și aproximativ 150 de drone FPV în regiunea Idlib, pentru a sprijini grupul rebelilor conduși de Hayat Tahrir al-Sham, informează Washington Post.
UPDATE În timp ce președintele ales al SUA, Donald Trump, se pregătește să caute o soluție pentru cel mai sângeros război european din 1945, el va găsi în Rusia un adversar cu o reală putere de negociere. Trump trebuie să aibă în vedere patru elemente esențiale pentru obține maximul posibil la masa negocierilor cu Rusia, se arată într-o amplă analiză The Atlantic.
UPDATE Un pas pe care Biden l-a amânat mult timp din cauza temerilor că ar putea declanșa o creștere a costurilor energiei, mai ales în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din America. Dar acum, Statele Unite sunt gata să lovească un punct forte al Rusiei, ”flota din umbră” de petroliere, care transportă țiței în toată lumea, potrivit Ziare.com.
UPDATE Armata rusă a transmis miercuri că Ucraina a atacat cu șase rachete americane ATACMS un aerodrom militar în regiunea Taganrog din sudul Rusiei şi a promis că vor urma represalii, în timp ce un oficial american a sugerat că armata rusă ar putea lovi din nou Ucraina cu o rachetă balistică hipersonică Oreşnik, relatează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron va discuta cu premierul polonez Donald Tusk despre desfăşurarea unei forţe postbelice de menţinere a păcii în Ucraina atunci când cei doi se vor întâlni joi, la Varşovia, au declarat pentru POLITICO un diplomat al Uniunii Europene şi un oficial francez, informează News.ro.
UPDATE Rusia cumpără anual mii de puşti occidentale şi milioane de cartuşe de la companii din Uniunea Europeană şi Statele Unite, în ciuda pachetelor de sancţiuni impuse încă de la începutul invaziei în Ucraina, relatează The Insider. O investigaţie comună a The Insider, Investigace.cz, IrpiMedia şi Vlast.kz a arătat că, în ultimii trei ani, companii din UE, SUA şi Turcia au crescut exporturile de arme către ţări din Asia Centrală precum Armenia, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan. Armele sunt probabil reexportate în Rusia prin intermediul acestor ţări, ceea ce permite eludarea sancţiunilor, scrie Mediafax.
UPDATE Membrii europeni ai NATO discută posibilitatea de a creşte ţinta alianţei pentru cheltuielile de apărare la 3% din PIB, o decizie ce ar putea fi adoptată la summitul anual din iunie. Această propunere vine, parţial, în contextul viitoarei reveniri a lui Donald Trump la preşedinţia SUA, informează Financial Times.
UPDATE Compania petrolieră de stat din Rusia, Rosneft, a încheiat un acord referitor la furnizarea unei cantităţi de aproape 500.000 de barili de ţiţei pe zi (bpd) către compania indiană de rafinare Reliance, acesta fiind cel mai mare contract energetic semnat vreodată între cele două ţări, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, scrie NewsWeek.
UPDATE Polonia doreşte ca forţele navale ale mai multor state membre NATO decât în prezent să participe la misiunea de poliție în Marea Baltică, inclusiv ţări din afara acestei regiuni, în contextul unei ameninţări potențiale din partea Rusiei, a declarat miercuri ministrul Apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, potrivit Reuters.
UPDATE Bilanţul atacului rus cu rachete care a vizat marţi oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei, a crescut la zece morţi după descoperirea cadavrului unei femei, a anunţat joi guvernatorul regional Ivan Fedorov, relatează AFP. O persoană se află încă sub dărâmături, a adăugat Fedorov, transmite Agerpres. Douăzeci şi două de persoane au fost rănite în timpul acestui bombardament care a distrus, printre altele, o clinică şi o clădire de birouri din centrul oraşului, a mai spus el.
UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită oficială la Cartierul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. În cadrul vizitei, șefa statului a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. Discuțiile s-au concentrat pe securitatea regională, amenințările hibride – inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală – și pe necesitatea unor acțiuni comune pentru protejarea democrațiilor din regiune.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, după conversaţia telefonică de o oră avută cu preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul căreia cei doi au discutat despre războiul din Ucraina. „Sperăm că premierul Viktor Orban nu o să-l sune acum și pe Assad, la Moscova, să-i asculte și lui prelegerile de câteva ore”, a transmis, sarcastic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acuzându-l pe premierul maghiar de subminarea "unităţii" europene în faţa invaziei rusești.
UPDATE Ucraina a transmis miercuri că nu s-a „discutat” cu Viktor Orban despre o posibilă încetare a focului de Crăciun, precum şi despre un schimb important de prizonieri. Astfel, Zelenski respinge categoric afirmaţiile premierului maghiar, conform cărora preşedintele ucrainean „a respins” această idee, scrie Gândul.
UPDATE Viktor Orban a anunțat, după ce a discutat la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kievul a respins o ofertă de încetare a focului „de Crăciun” şi un schimb de prizonieri, a scris premierul Ungariei, pe rețeaua X. Ucraina a negat că a refuzat un armistițiu de sărbători.
UPDATE Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a vizitat frontul Pokrovsk și a examinat situația de luptă înainte de a da noi ordine pentru a îmbunătăți linia de apărare și a distruge mai eficient forțele ruse, potrivit Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent, potrivit HotNews.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că o invitație de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina, dar normele Alianţei s-ar putea aplica inițial doar teritoriului controlat de guvernul de la Kiev, urmând să fie extinse apoi la alte zone ale teritoriului ucrainean, dacă în final acestea vor fi recuperate de la Rusia, potrivit Digi24.
UPDATE Moscova consideră că decizia SUA de a acorda Ucrainei un împrumut de 20 de miliarde de dolari folosind veniturile din activele rusești înghețate este un jaf. Ministerul rus de Externe a transmis că Rusia are capacitatea de a riposta prin confiscarea bunurilor occidentale aflate sub jurisdicția sa, informează agenția rusă de presă Interfax.
UPDATE Șase ofițeri din armata rusă au pus la punct o schemă criminală pe scară largă pentru a falsifica rănile unor soldați, a anunțat președintele Comisiei de anchetă, Alexander Bastrikin. Este vorba despre simularea unor răni pe 45 de militari, prejudiciul fiind estimat la peste 240 de milioane de ruble (2.160.000 de euro), relatează Novaya Gazeta. „Un medic militar, acționând împreună cu doi oficiali de rang superior, a efectuat operații chirurgicale de implantare a fragmentelor de muniție. Apoi au fost introduse informații fictive în documente, pe baza cărora s-au făcut plăți”, a transmis Alexander Bastrikin.
UPDATE Strâmtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post.
UPDATE „Departamentul american al Trezoreriei a anunțat pe 10 decembrie alocarea unui alt împrumut regimului de la Kiev pentru a sprijini clica falimentară Zelenski. Aceasta ar trebui să primească 20 de miliarde de dolari de la americani sub garanții de venituri din gestionarea activelor suverane înghețate și, de fapt, furate de țările G7 din Rusia. Este un jaf ordinar”, a notat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că o invitație de aderare a ţării sale la NATO ar trebui să fie formulată pentru toată Ucraina, dar normele Alianţei s-ar putea aplica iniţial doar teritoriului controlat de guvernul de la Kiev, urmând să fie extinse apoi la alte zone ale teritoriului ucrainean, dacă în final acestea vor fi recuperate de la Rusia, scrie Digi24.