După 18 ani, compania energetică austriacă OMV reziliază contractul cu Gazprom, deși acordul dintre cele două părți urma să expire în 2040.
Austria a pus piciorul în prag, iar cancelarul Karl Nehammer a declarat că „Austria nu va fi șantajată de Rusia”, scrie ziare.com. Pasul pune capăt formal contractului muribund, deoarece Gazprom a stopat fluxurile de gaz către firma austriacă, după ce OMV a câștigat un dosar de arbitraj împotriva Gazprom pentru un contract separat și a declarat că își va recupera cele 230 de milioane de euro din daune prin neplata facturilor Gazprom din contractul principal.
„OMV a anunțat astăzi rezilierea contractului său de furnizare de gaze naturale pe termen lung cu Gazprom Export, în referire la multiple încălcări fundamentale ale obligațiilor contractuale de către Gazprom Export. Această reziliere are efect imediat”, a spus OMV într-un comunicat, referindu-se la oprirea livrărilor Gazprom.
OMV s-a numărat printre puținii cumpărători mari, pe termen lung, de gaze rusești din Europa, după ce Gazprom și-a pierdut aproape toți clienții acolo după invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Înainte de război, Rusia era cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.
Gazul rusesc a continuat să curgă în Austria prin conducte prin Ucraina și Slovacia, deși la volume mai mici, acum OMV l-a întrerupt definitiv. Conflictul a pus în centrul atenției dependența continuă a Austriei de gazul rusesc.
„Gazprom nu a respectat contractele, motiv pentru care OMV reziliază imediat contractul”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer la X după anunțul OMV. Statul austriac deține 31,5% din OMV.
„Aprovizionarea noastră cu energie este asigurată pentru că suntem bine pregătiți. Austria nu va fi șantajată de Rusia”, a adăugat Nehammer, acuzând Rusia că încearcă să-și armeze sursele de energie.
Contractul dintre OMV și Gazprom, care a fost încheiat în 2006, a fost sărbătorit inițial de politicieni, dar apoi a fost criticat din cauza naturii și condițiilor pe termen lung.
Contractul prevede ca gazul să fie plătit - chiar dacă nu este achiziționat. Acest scenariu a fost contrar intenției Uniunii Europene de a elimina rapid gazul rusesc, după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
OMV, care furnizează gaze numai clienților industriali din Austria, a exclus posibilitatea unui blocaj de aprovizionare. „Astăzi, putem recurge la un portofoliu diversificat de surse alternative de gaze și astfel garantăm securitatea aprovizionării clienților noștri”, a declarat directorul executiv al OMV, Alfred Stern.
Aceasta include gazul din producția proprie din Norvegia și Austria și de la producătorii externi de gaze și gaze lichefiate. În plus, depozitele de gaze ale companiei sunt în prezent pline în jur de 85%.
După începerea invaziei Moscovei din Ucraina acum peste 33 de luni, Occidentul a impus mai multe sancțiuni contra Kremlinului. Însă anumite state nu s-au aliniat la aceste măsuri.