Autoritățile de la Chișinău au greșit atunci când au propus Gazpromului, în prag de alegeri și de iarnă, o nouă componență a Consiliului de administrație Moldovagaz.
Opinia a fost exprimată de fostul premier Ion Sturza, în cadrul ediției de joi, 28 noiembrie, „Cutia Neagră” de la TV8. Ion Sturza consideră cu rușii nu vor aproba noul consiliu, iar cel interimar își va exercita încă mult timp mandatul.
„Câine-câinește, sistemul funcționa, oamenii erau acolo și se întâmplau niște lucruri, dar dacă s-a pornit procesul, trebuie dus la capăt. Evident că rușii o să blocheze, nu o să aprobe acest consiliu de administrație și e evident că noi o să mergem cu interimatul încă mult timp înainte”, a subliniat Sturza.
După ce s-a întors de la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului de administrație Gazprom, Alexei Miller, ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că Chișinăul a ajuns la un consens cu Gazprom, în ceea ce privește desemnarea unui nou Consiliu de administrare la Moldovagaz.
„Există un consens ca acești oameni să fie desemnați și să treacă procedurile administrative normale și să fie numiți în funcție. (...) Se va reuși desemnarea unui consiliu”, a declarat Parlicov.
În context, ministrul a subliniat că consideră epuizate discuțiile privind instituirea administrării externe la Moldovagaz.
TV8.md amintește la mijlocul lunii septembrie, Ministerul Energiei a înaintat candidaturile pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație SA Moldovagaz. Astfel, Dorin Junghietu a fost propus pentru funcția de președinte, în timp ce Vadim Ceban este înaintat pentru funcția de vicepreședinte al Consiliului. Eduard Calancea și Radu Mandraburca sunt propuși pentru funcțiile de membru al Consiliului de Administrație.
Precizăm că din Consiliul de Administrație al Moldovagaz fac parte nouă membri. Gigantul rus Gazprom are pachetul majoritar de acțiuni, motiv pentru care îi revin și cinci fotolii în consiliul de administrare. Guvernul Republicii Moldova îi numește pe ceilalți patru. Aceștia sunt aleși pentru un mandat de trei ani și sunt plătiți cu salarii de peste o sută de mii de lei. Mandatele foștilor membri au expirat la sfârșitul lunii iunie.