Este seara Sfântului Andrei, unul dintre cei mai importanți sfinți ai bisericii ortodoxe. În popor, se crede că este o noapte magică în care spiritele rele circulă libere. De această sărbătoare sunt legate o serie de obiceiuri, tradiții, dar și superstiții. Se crede că în această noapte, fetele nemăritate își pot visa ursitul. În Republica Moldova, există tradiția furatului porților de la fetele necăsătorite.
Sfântul Apostol Andrei a fost frate al Sfântului Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret. Sfântul Andrei este primul dintre apostoli care L-a făcut cunoscut pe Hristos, spunând fratelui său Simon (Petru), că L-a aflat pe Mesia.
Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârşit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în şedinţa din mai 1995, ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei.
Noaptea ce precedă ziua Sfântului Andrei este asociată în tradiţia populară cu strigoi, farmece de dragoste, ghicirea ursitului şi prezicerea rodniciei anului care vine, marcând totodată debutul sărbătorilor de iarnă.
Care sunt cele mai populare tradiții și superstiții:
Pentru a alunga spiritele rele, este folosit peste tot usturoiul, de la grajdurile animalelor până la cruciuliţele făcute pe mânuţele copiilor.
În noaptea de Sfântul Andrei se crede că lupii încep să vorbească cu grai de om şi spun lucruri îngrozitoare, iar cei care vor fi atacaţi în această noapte se vor transforma în vârcolaci.
Se crede că în noaptea de Sfântul Andrei, animalele pot vorbi între ele sau chiar pot înțelege limba oamenilor. De asemenea, în anumite zone, gospodarii se asigură că animalele lor sunt bine protejate, pentru a nu fi afectate de „magia neagră” a strigoilor.
Tot în această noapte, fetele care vor să știe dacă se vor căsători trebuie să pună sub pernă un fir de busuioc. Se spune că își vor visa ursitul și dacă stau dezbrăcate între două oglinzi la miezul nopții, cu două lumânări aprinse în mâini.
Fetele care doresc să se căsătorească cât mai repede pun un ulcior de lut cu gura în jos și pe fundul lui adaugă 3 cărbuni încinși, după care spun o incantație menită să cucerească bărbatul cu care urmează să-și petreacă tot restul vieții.