În timp ce Chișinăul caută soluții pentru a gestiona riscul unei crize energetice, presa din stânga Nistrului continuă să distorsioneze realitatea. Pretinsele autorități de la Tiraspol acuză Chișinăul că ar provoca intenționat probleme, omițând detalii esențiale, precum obligațiile contractuale ale Gazprom. Subiectul folosit drept instrument de manipulare și destabilizare în regiune, a fost discutat în cadrul emisiunii „Alo, TV8”.
Din 16 decembrie, Republica Moldova a intrat în stare de urgență energetică pentru următoarele 60 de zile. În pofida faptului că autoritățile de la Chișinău caută soluții și solicită susținerea partenerilor externi pentru a reducere acest risc, problema este prezentată diferit locuitorilor din regiunea transnistreană.
„Va fi gaz în Transnistria începând cu 1 ianuarie? Toți discută acest subiect. Transnistria deja se află în stare de urgență. Cât timp conducătorii țării caută soluții să diminueze riscurile pentru oameni dacă vor fi sistate livrările de gaze, Moldova nu vrea să pună punct asupra subiectului. Din potrivă, singură provoacă colapsul energetic. Recent, Chișinăul a refuzat propunerea Transnistriei să se adreseze în comun către Ucraina și Rusia. Aceasta este deja o tentativă vizibilă prin care autoritățile Moldovei încearcă să provoace o criză pentru sute de mii de transnistreni și milioane de cetățeni ai Republicii Moldova”, declară moderatoarea Anastasia Cerniatinskaia, de la postul „Primul Transnistrian”.
Pretinsele autorități de la Tiraspol încearcă să pună vina pe Chișinău, uitând să menționeze două aspecte importante. În primul rând, Gazprom are semnat un contract valabil până în octombrie 2026 cu Republica Moldova, prin care se obligă să livreze gazele naturale până la hotar cu aceasta. În al doilea rând, există o rută alternativă prin care Gazprom ar putea să își onoreze contractul, prin gazoductul Transbalcanic.
„Gazprom conform contractului este obligat să livreze gazul la hotar cu Republica Moldova. Și dacă nu o poate face prin Ucraina, atunci este obligat să o facă prin TurkStream. Acolo există capacitate, acolo există posibilitate... – Și pe unde vine această conexiune? – Prin România, prin România inclusiv. Ceea ce vreau să vă spun este că, dacă Gazpromul vrea să livreze, vrea să-și onoreze contractul, atunci asta va face”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
În pofida faptului că o criză energetică pe malul drept și o criză umanitară pe malul stâng al Nistrului ar genera instabilitate regională și probleme sociale în primul rând pentru Republica Moldova, Tiraspolul își menține retorică că autoritățile de la Chișinău sunt cei care și-ar dori această criză.
„Cu fiecare zi devine tot mai evident că într-adevăr nici Rusia, nici Ucraina nu împiedică livrările de gaz către Transnistria. Întrebarea se adresează în mod deschis Moldovei. De ce partea moldovenească, autoritățile Moldovei au creat singure această criză a gazelor. - Da într-adevăr nici Ucraina nici Federația Rusă nu pun piedici în procesul de tranzit al gazelor, inclusiv prin Moldova în Transnistria. O altă întrebare este că aici a apărut problema, de fapt o veche problemă, referitor la datoria istorică a Moldova Gaz față de Gazprom în sumă de 708 milioane de dolari”, susține președintele așa zisei Uniuni Industriale, Agricole și Antreprenorilor din regiunea Transnistreană.
Potrivit fostului ministru al energiei, Victor Parlicov, Gazprom ar fi dispus să livreze gaze în stânga Nistrului prin coridorul transbalcanic dacă Republica Moldova își va recunoaște pretinsa datorie de 709 milioane de dolari.
Reamintim că în 2023 a fost realizat un audit internațional independent care a spus explicit că datoria este una falsă. Astfel, putem observa cum gazul este utilizat din nou ca instrument politic de către Moscova. Cu regret, pretinsele autorități de la Tiraspol nu vor să recunoască nici în această situație că problema este creată de Gazprom, care ar putea să nu-și mai onoreze obligațiile contractuale, la fel cum a făcut-o și în 2022.