Premier Energy Distribution a pregătit un program de deconectări planificate. Măsura vine în contextul instituirii stării de urgență în sistemul electroenergetic și va fi aplicată exclusiv în cazul în care se va înregistra un deficit de putere în sistem.
„Va fi adaptat în funcție de magnitudinea și durata deficitului și aplicat într-un mod nediscriminatoriu și proporțional faţă de consumatorii finali de energie electrică”, precizează Premier Energy.
Programul de deconectări exclude categoria de consumatori de importanță vitală: spitalele, instituțiile de învățământ și instituțiile statului.
Totodată, Premier Energy Distribution atrage atenția asupra existenței riscurilor de întreruperi necontrolate în livrarea cu energie electrică din cauza deficitului de putere din sistemul electroenergetic a blocului comun Ucraina-Republica Moldova.
Operatorul de distribuție va informa despre deconectări prin intermediul canalelor sale de comunicare și prin email.
Guvernul confirmă ca se așteaptă deconectări în cazul în care vom avea deficit de energie electrică.
„Guvernul are puse la punct scenariile prin care asigurăm cu gaze naturale și energie electrică în primul rând malul drept al Nistrului și corespunzător vom face față acestor provocări. Da, se poate întâmpla, izolat să existe anumite întreruperi de energie electrică”, a declarat premierul Dorin Recean.
Premierul a îndemnat cetățenii să economisească energia electrică în orele de vârf, mai exact între 7 și 11 și în intervalul 18-23. Asta pentru că din cauza bombardamentelor din Ucraina, chiar în prezent, malul drept nu mai poate cumpăra curent electric suficient de la Cuciurgan.
Totodată, 11 localități din dreapta Nistrului aflate în Zona de Securitate ar putea avea de suferit în cazul în care regiunea transnistreană nu va mai primi gaz după întâi ianuarie. Asta deoarece sunt conectate la rețelele Tiraspoltransgaz.
„S-ar putea întâmpla în unele din aceste 11 localități să apară temporar anumite probleme cu deconectări de energia electrică cu alimentarea cu gaz pentru că este o problemă de infrastructură care trebuie rapid să fie racordate, reajustate și asta nu durează o oră sau o zi. Era de mult timpul în 33 de ani ca această problemă să fie soluționată, din păcate este și vina unor autorități publice locale, care au fost comode, care au dorit să consume gaz ieftin, electricitate ieftină și acum suntem acolo unde suntem”, a explicat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
TV8.md amintește că în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență așa cum de la întâi ianuarie, regiunea transnistreană ar putea să nu mai primească gaz de la Gazprom. Situația ar putea duce la o catastrofă umanitară pe malul stâng, iar Chișinăul se pregătește să intervină de urgență.