Schimb de replici la vama Leușeni-Albița. Șoferii s-au revoltat după ce au rămas blocați din cauza tractoarelor, în timp ce fermierii se apără și spun că nu ar avea altă soluție de a protesta. Spiritele s-au calmat după ce poliția a intervenit.
„Stau copiii acolo și îngheață. Eu sunt șofer, care am dormit 3 ore. Am trecut în această noapte pe aici și nu era niciunul din voi. Ați venit acum, ați păpat bine și aveți chef de concert! Noi nu avem chef de concert, eu de duminică sunt ieșit din casă”, a spus un șofer.
Fermierul din Căușeni, Sergiu Stefanco, i-a răspuns, argumentând că „a fost anunțat din timp că vama va fi blocată”. De cealaltă parte, conducătorul auto susține că are nevoie să treacă anume prin vama Leușeni, fiindcă: „Eu sunt cu gaz, nu pot trece pe la altă vamă, pentru că nu-i scaner”.
În ceartă s-au implicat și alți fermieri, dar și conducători auto. Aceștia le-au sugerat agricultorilor să protesteze în fața Guvernului și să nu blocheze drumuri.
„Eu când am o problemă vin și-ți pun mașina în poartă la tine să nu poți ieși din ogradă sau în câmp?”, a întrebat unul din șoferi.
„În Europa tot așa făceai când erau proteste?”, a replicat Sergiu Stefanco.
De mai bine de trei ore nu mai trece nicio mașină prin vama Leușeni, principala poartă spre și din Uniunea Europeană. Fermierii au blocat drumul de acces pentru a treia zi consecutiv, nemulțumiți că autoritățile le-au neglijat ultimatumul. Se întâmplă după ce ieri, protestatarii au cerut ca până azi la ora nouă să fie stabilită o întâlnire a fermierilor cu reprezentanți ai Președinției, Parlamentului și Guvernului.
Traficul este dat peste cap și în sudul țării, unde agricultorii au blocat circulația pe traseul Cahul-Cantemir, iar lucrurile s-ar putea complica și mai mult. Fermierii nu exclud că până la sfârșitul zilei vor bloca și posturile vamale Cahul, dar și Costești, din raionul Rîșcani.
De cealaltă parte, premierul Dorin Recean a declarat în cadrul unei conferințe de presă de după ședința Guvernului că fermierii au primit anul trecut ajutor peste două miliarde, iar recent au fost alocați alte 50 de milioane de lei. Recean le-a dat de înțeles că ramura agriculturii are și alte componente nu numai cerealele, însă a menționat că se caută în continuare soluții și pentru problema lor.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea va pleca astăzi la Cahul pentru a avea o discuție cu protestatarii, iar vineri va avea loc o întrevedere la Guvern cu fermierii, la care va participa și premierul.
Poliția de Frontieră îndeamnă toate persoanele fizice și agenții economici să evite vama Leușeni și să aleagă alte puncte de trecere a frontierei cu România cum ar fi: Costești, Sculeni sau Leova.
Fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei, compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4000 de tone de motorină din România.
Ieri, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a precizat că autoritățile au făcut până în prezent tot ce au putut pentru agricultori și nu pot promite ajutoare suplimentare. Totodată, oficialul a spus că nu a primit nicio solicitare oficială din partea protestatarilor privind oferirea unor compensații suplimentare.
Tot ieri, Bolea a anunțat că va fi creat un Consiliu, care să discute și să vină cu soluţii eficiente pentru sectorul agricol. Din acesta vor face parte fermieri și experți în agricultură. Acesta va analiza situația din teritoriu și va ține legătura cu producătorii din toate zonele țării. Structura ar urma să fie creată până la finele acestei săptămâni, dă asigurări ministrul. La sfârșitul anului trecut, după protestele fermierilor, a mai fost creată o comisie care urma să identifice soluții pentru agricultorii aflați în dificultate, însă până acum aceasta s-a ocupat doar de colectarea dosarelor și nu a înaintat nicio propunere.