Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Declarațiile au fost făcute de către aceasta în marja Conferinței de Securitate de la Munich.
„Am stat și m-am gândit, să ies cu declarații sau să zbor imediat la copiii mei. Dar după m-am gândit ce ar fi făcut Alexei în locul meu. Sunt sigură că era să fie aici. Primim informații doar din presa de stat, dar știm că aceste surse întotdeauna mint. Dar dacă această informație este adevărată, îmi doresc ca Vladimir Putin și cei care îl înconjoară, să știe, că ei poartă responsabilitate pentru ce au făcut cu țara, cu soțul meu, și cu copiii mei. Această zi va veni foarte curând. Îi chem pe toți să câștigăm lupta cu acest regim odios din Rusia. Vladimir Putin trebuie să poartă răspundere personală pentru ce au făcut cu țara noastră în ultimii ani”, a susținut Iulia Navalnaia de la tribuna principală de la Munich.
TV8 reamintește că, opozantul lui Putin, Alexei Navalnîi, a murit astăzi, 16 februarie, în închisoare. Anunțul a fost făcut de Departamentul Serviciului Federal de Penitenciare pentru Regiunea Autonomă Yamal-Nenets.
Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era condamnat să rămână în închisoare până la de 74 de ani, în baza unor acuzaţii despre care spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. A fost arestat în Rusia în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania. Considerat drept cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa.
Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia, luptând împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul interior al lui Putin și distribuind descoperirile în videoclipuri care au adunat sute de milioane de vizualizări.
Momentul culminant al carierei sale politice a fost în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei, pe care puțini credeau că a fost liberă sau corectă. A rămas o piatră în pantoful Kremlinului ani de zile, identificând un palat construit pe malul Mării Negre pentru uzul personal al lui Putin, reședințe și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o prostituată care l-a legat pe un oficial de politică externă cu un oligarh cunoscut.
Cu o reacție după decesul lui Alexei Navalnîi a venit și președinta Maia Sandu care a declarat că:
„Moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă este o reamintire dură cu privire la presiunile regimului asupra opoziției. Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia sa, către toți rușii cu mentalitate democratică și către cei care luptă cu curaj pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate”, este mesajul șefei statului.
Între timp, președintele Consiliului European, Charles Michel, a reacționat, menționând că Uniunea European consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru moartea principalului opozant rus Alexei Navalnîi.