Vladimir Putin a reacționat, după ce Ucraina a lansat rachete occidentale pe teritoriul Rusiei. Marea Britanie și SUA sunt pe lista scurtă a liderului rus. Putin a declarat joi într-un discurs televizat că facilitățile militare din Marea Britanie și SUA ar putea deveni ținte valide pentru forțele ruse, ca răspuns direct la utilizarea de către Ucraina a rachetelor ATACMS și Storm Shadow, transmite publicația „The Sun”. Între timp, orașul Sumî din nord-estul Ucrainei a fost ținta unui atac cu drone rusești vineri dimineața, soldat cu două victime și 12 persoane rănite.
Totuși, un purtător de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice a declarat joi ce recenta acțiune a Rusiei împotriva Ucrainei „nu va schimba nici cursul conflictului, nici determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că atacul rusesc asupra Ucrainei cu un nou tip de rachetă balistică a fost o „escaladare clară și severă” în război și a cerut o condamnare mondială puternică. Însă, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că nici atacul de joi, nici declarația lui Putin, nu reprezintă o schimbare semnificativă a probabilității Rusiei de a folosi o armă nucleară.
UPDATE Parlamentul ucrainean a amânat o ședință care ar fi trebuit să aibă loc vineri din motive de securitate, potrivit unor surse citate de radiodifuzorul public Suspilne, relatează The Guardian. Conform sursei citate, parlamentarilor li s-a cerut să își țină familiile departe de cartierul guvernamental din Kiev. Pentru moment, următoarea ședință nu a fost programată.
UPDATE Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat joi seară, 21 noiembrie, că Rusia nu are de gând deocamdată să atace un stat membru NATO și că România este o țară foarte sigură, iar „Rusia nu va ocupa în totalitate Ucraina”.
UPDATE În raportul său zilnic despre războiul din Ucraina, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că “nici atacul cu racheta balistică Oreșnik, nici declarația lui Putin din seara de 21 noiembrie, nu reprezintă o inflexiune semnificativă a capacităților de atac rusești, nici probabilitatea de a folosi o armă nucleară. Forțele ruse lansează în mod regulat rachete Iskander sau Kinjal, care pot purta și focoase nucleare, iar singura caracteristică fundamental nouă a atacului din 21 noiembrie a fost însăși racheta Oreșnik. Aceasta s-a dorit o demonstrație ostentativă a vehiculelor de reintrare în atmosferă (nr – specifice armelor hipersonice) pentru a amplifica spectacolul și amenințarea nucleară. Dar Occidentul menține opțiuni de descurajare credibile, iar zgomotul nuclear al lui Putin nu ar trebui să îi constrângă pe oficialii occidentali să oprească ajutorul pentru Ucraina. De altfel, Directorul CIA, Bill Burns, i-a avertizat pe factorii de decizie occidentali, în septembrie 2024, să nu se teamă de retorica nucleară a lui Putin, despre care a spus că este un bully care va continua să-și zdrăngăne armele din când în când”, notează Biziday.
UPDATE China a reiterat vineri apelurile la „calm” și „reținere” din partea tuturor părților implicate în războiul din Ucraina, după ce Rusia a confirmat că a lansat o rachetă balistică hipersonică experimentală, relatează agenția France-Presse, preluată de The Guardian.
UPDATE Lawrence Wilkerson, un colonel american în retragere care a servit în staff-ul fostului secretar de stat american Colin Powell, a făcut o declarație controversată, care provoacă creșterea tensiunilor dintre Statele Unite și Rusia. El a declarat că, după autorizarea președintelui Joe Biden ca Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Washington în interiorul Rusiei, Moscova ”are tot dreptul să atace țintele NATO acum”.
UPDATE Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, satisfăcut de anunțul privind lansarea primului atac rusesc cu rachetă balistică în Ucraina, a postat pe rețeaua X (fostă Twitter) un mesaj adresat comunității internaționale.
UPDATE “Putem confirma că Rusia a lansat o rachetă balistică experimentală, cu rază intermediară. Aceasta a fost dezvoltată din modelul de rachetă balistică intercontinentală RS-26 Rubej”, a declarat joi seara Sabrina Singh, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, precizând că atât o rachetă cu rază intermediară (IRBM), cât și o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) au trasee de zbor similare, traiectorii înalte și pot transporta sarcini utile mari, scrie Biziday.
UPDATE Blogurile militare ucrainene raportează că rușii au făcut noi progrese în diferite zone din Kurahove și împrejurimi în ultimele 24 de ore și sugerează că unitățile ucrainene vor trebui în curând să se retragă din oraș, relatează BBC.
UPDATE Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, a declarat într-o înregistrare video difuzată vineri că forțele ruse din Ucraina și-au accelerat înaintarea pe front. În înregistrarea Ministerului rus al Apărării, Belousov apare vizitând un post de comandă rus din Ucraina și înmânând medalii pentru curaj.
UPDATE Ucraina cere Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să ia măsuri mai drastice împotriva Rusiei, pentru încercările sale de a provoca un accident cu radiaţii prin atacarea substaţiilor care sunt de importanţă critică pentru operarea centralelor electrice nucleare, potrivit Ukrinform. ”Penele de curent sau oprirea de urgenţă a centralelor electrice nucleare este prioritatea lor. Ca urmare, riscul unor accidente nucleare este incredibil de mare”, a avertizat ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, la o întâlnire cu ambasadorii UE la Viena, în Austria.
UPDATE Potrivit textului adoptat joi de către deputați în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, cheltuielile cu apărarea urmează să atingă în 2025 aproape 13.500 de miliarde de ruble (aproximativ 127 de miliarde de euro) - reprezentând 6% din PIB-ul Rusiei, scrie New.ro, citând AFP. În total, cel puţin 40% din bugetul federal din 2025 urmează să fie alocat apărării şi securităţii naţionale.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a recunoscut că a făcut deja al doilea pas în ultimul an pentru a escalada războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei. Într-un mesaj transmis joi seară, Zelenski a explicat că, după ce a implicat armata nord-coreeană în războiul împotriva ucrainenilor, Rusia a folosit, joi, o nouă rachetă balistică intercontinentală, atacând oraşul Dnipro, scrie Rador.
UPDATE Un atac rusesc cu drone asupra oraşului Sumî, din nord-estul Ucrainei, a ucis vineri dimineaţă două persoane şi a rănit 12, au anunţat autorităţile regionale, scrie Reuters, potrivit News.ro.
UPDATE Viktor Orban anunță sfârșitul ordinii mondiale dominate de Occident, așa cum a fost în ultimii 500 de ani. Premierul ungar vede că viitorul este în Eurasia, acolo unde se regăsesc Rusia și China, țări cu care Ungaria are relații foarte strânse, scrie Ziare.com.
UPDATE Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat că Moscova continuă invazia în Ucraina, întrucât vrea să mai cucerească și alte teritorii. Ba mai mult, Rusia a admis că a încorporat Republica Populară Donețk (RPD) în granițele sale încă din anul 1991, relatează ziarul Kommersant.
UPDATE Rusia a furnizat Coreei de Nord rachete antiaeriene și echipamente de apărare aeriană în schimbul trimiterii de trupe pentru a sprijini Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat consilierul pentru securitate națională din Coreea de Sud, Shin Won-sik, potrivit Reuters. În schimbul armelor și trimiterii de trupe pentru a participa la războiul ruso-ucrainean, Coreea de Nord va primi de la Kremlin și aproximativ 600-700 de tone de orez pe an, a declarat fostul ambasador sud-coreean în Rusia, Wi Song-lak, pentru cotidianul Korea Herald, potrivit BBC.
UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de creşterea tensiunilor şi provocărilor, afirmând că niciodată Coreea de Nord nu s-a confruntat cu riscul unui război nuclear aşa ca în prezent, a anunţat vineri agenţia de presă de stat KCNA.
UPDATE Conform liderului de la Kremlin, trupele ucrainene au atacat marți, 19 noiembrie, un depozit de muniții din regiunea Briansk cu șase rachete ATACMS. Nu s-au înregistrate victime sau răniți, iar incendiul rezultat a fost lichidat. Ulterior, la două zile distanță, mai exact la 21 noiembrie, Ucraina a folosit rachete Storm Shadow și HIMARS pentru a ataca unul dintre posturile de comandă ale grupului rus Sever (Nord), în regiunea Kursk, a mai susținut Putin. „Ca urmare a atacului și a luptei antiaeriene există, din păcate, victime, morți și răniți din rândul personalului unităților de securitate externă a instalației și al personalului de mentenanță. Personalul de comandă și operațional al centrului de control nu a fost rănit”, a transmis președintele rus. În continuare, șeful statului rus a susținut că Moscova a ripostat testând „unul dintre cele mai noi sisteme rusești de rachete cu rază medie de acțiune”, numit Oreșnik, pe 21 noiembrie. „Testele au fost reușite. Scopul lansării a fost atins”, a precizat el, potrivit Libertatea.