Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 934: Alertă pentru Moldova, refuz din SUA și ultimatum la Kursk! Biden: „Putin nu va învinge”

investigații

/VIDEO/ Eroarea de calcul ce ne arde la facturi. Cum a ajuns Moldova să cumpere gaz scump în exces

22 ianuarie 2024, ora 07:15

Moldovenii intră în noul an cu prețuri mari la gazele naturale, asta deși prețul la bursele internaționale a scăzut considerabil în ultimul an. Astăzi, la bursa de la Amsterdam se vând gaze la preț de circa 320 dolari per 1000 de metri cubi, în timp ce Energocom vinde către Moldovagaz cu 605 dolari. Cutia Neagră Plus a încercat să afle cauzele acestor prețuri și de ce consumatorii plătesc atât de mult.

Gazul cumpărat pentru o iarnă ne-a ajuns pentru un an

Povara financiară a gazului scump este moștenită încă din iarna lui 2022. În perioada mai 2022 - ianuarie 2023 Energocom a cumpărat aproape 600 milioane de m3 de gaz la un preț mediu de 1024 dolari. Această cantitate ar fi trebuit să acopere consumul malului drept al Nistrului pentru sezonul rece, dacă Gazprom ar fi sistat livrările de gaze pentru Moldova, așa cum amenința că o va face. Estimările autorităților au fost însă greșite. Gazul scump ne-a ajuns până în toamna anului 2023.  Victor Parlicov, ministrul Energiei spune că noi am intrat în mai 2023 cu peste 200 de milioane de metri cubi de gaze procurate anterior la prețuri mult mai mari. „Noi nu am vândut aceste gaze în 2023 cu prețurile cu care au fost achiziționate, circa 1000 de dolari. Ele au fost vândute mai ieftin. Treptat, treptat, noi am diluat gazul mai ieftin cu gazul mai scump și vindem gazul la preț mediu. Acesta este motivul pentru care noi astăzi nu putem coborî prețul gazului sub 605 dolari”, a declarat Parlicov.

Fostul director al ANRE, Octavian Calmîc, dă vina pe managementul defectuos și pe lipsa de viziune a celor implicați atunci în achiziționarea gazelor. „Dacă hotărârea de guvern a stabilit în 2022 crearea unui stoc de 22,8 milioane de metri cubi, cum s-a ajuns la crearea unui stoc de 600 milioane de metri cubi? Asta este întrebarea cheie. Care este rațiunea? Sigur că stocuri trebuiau făcute, era incertitudinea pe piața internațională, regională și locale. Dar achizițiile excesive, noi nu am consumat acel gaz scump tot anul 2023”, s-a arătat nedumerit Calmîc.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, implicat atunci în achiziționarea gazelor, a dat vina pe incertitudinea de pe piața gazelor din acea perioadă. Spînu a mai menționat că exista riscul ca Gazprom să deconecteze total Republica Moldova de la gazele rusești. Prin urmare, calculele au arătat că pentru a ieși din iarnă era nevoie anume de această cantitate. „Dacă ne uităm la știri, la ce spuneau experții în perioada de toamnă, atunci noi ne așteptam la o iarnă foarte grea, friguroasă”, a declarat Andrei Spînu în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.  

În cadrul aceleiași emisiuni, Spînu le-a dat și o replică celor care îl criticau că a cumpărat prea mult gaz. „După război, toți îs eroi – știu cum ar fi fost iarna, toți știu că prețurile ar fi scăzut. Cine ar fi știu asta? Invers. Eu îmi aduc aminte foarte bine. Și la emisiuni, și pe rețelele de socializare, toată lumea spunea: de ce nu cumpărați gaz? De ce nu creșteți stocurile? Chiar și la 800 de dolari și la 1000 de dolari. Ce se întâmplă dacă rămânem fără gaz?”, a replicat ministrul Infrastructurii.

Gazele cumpărate în exces ne-au costat cu 34 milioane de dolari mai mult 

O hotărâre de guvern din august 2022, cu privire la măsurile care trebuie luate în cazul în care Gazprom va reduce livrările de gaze, stipula despre necesitatea de a procura 480 de milioane de metri cubi de gaze și nu 600. „În documentul acesta sunt trei scenari cu privire la reducerea livrărilor de gaze din partea Gazprom - cu 35%, cu 50% sau în genere vor închide de tot gazul. Noi am avut situația a doua, când Gazprom ne dădea doar jumătate din volum. Prin urmare erau prevăzute 13 măsuri despre ce trebuie să facem ca să reducem consumul. În rezultat conform estimărilor guvernului, dacă nu se întâmplă nimic și o să avem gaz sufiecient, noi o să consumăm 961 de milioane de metri cubi. Dacă o să fie probleme și noi o să implementăm aceste măsuri, consumul se va reduce la 480 de milioane de metri cubi. Ne uităm cât a cumpărat Energocom. A cumpărat 600 de milioane de metri cubi. Întrebarea simplă. Pentru ce?”, s-a întrebat retoric Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic.

Calculele lui Sergiu Tofilat arată că surplusul de gaze procurat de Energocom în iarna lui 2023 a creat un prejudiciu de aproape 34 milioane de dolari. „Gazul ăsta, cumpărat în exces, are un preț mediu de 724 dolari. Dacă noi zicem că a fost procurat în exces și este prejudiciu, trebuie să avem cu ce compara. Unica bază de comparație este prețul cu care Energocom a cumpărat vara aceasta - este 420 de dolari. Acum dacă facem diferența, care e 304 dolari la mia de metri cubi, înmulțit la cantitate, iese undeva 33,9 milioane de dolari. Asta noi am plătit mai mult pentru gazul ăsta procurat în ianuarie 2023 în exces”, conchide Tofilat.   

Gazul scump pentru o iarnă, cumpărat atunci de Energocom, ne-a ajuns pentru încă un an. În iunie 2023, Spânu ne asigura că „gazul scump” se va termina în toamna lui 2023. „Încet, încet va fi consumat și cam asta e. Efectiv nu ai ce face cu el, trebuie să-l consumăm. Dar cantitatea nu este prea mare. În câteva luni se va consuma. Tariful deja a scăzut, iar dacă Energocom va continua să cumpere gaz la un preț mic, atunci el se va dilua și tariful va scădea”, îi asigura atunci Spînu pe cetățeni.

De ce nu au scăzut prețurile la gaze?

Aceste pronosticuri au creat așteptări legate de ieftinirea tarifelor la gaz pentru consumatorii casnici în preajma iernii. Așteptarea a fost alimentată și de unii experți și oficiali. În septembrie 2023, în direct la TV8, ministrul Energiei, Victor Parlicov, menționa că există premise reale pentru o scăderea a tarifului la gaz pentru consumatorul final. „Eu sunt sigur că va fi mai bine. Eu cred că noi vom reuși să micșorăm prețul acum”, declara Parlicov în cadrul emisiunii Novaya Nedelya.

Parlicov a fost contrazis încă atunci de Vadim Ceban, șeful de la Moldovagaz. În cadrul emisiunii Cutia Neagră, Ceban spunea că despre o ieftinire a gazului nu se poate vorbi mai devreme de ianuarie 2024. „Dacă vom avea preț de achiziție începând cu 550 de dolari în trimestrul patru, vom merge la ANRE să cerem micșorarea tarifului. Acum însă este 768 de dolari și în trimestrul patru, după prognoza noastră va fi 600 de dolari. Deci nu este premisă”, spunea Ceban la câteva zile după declarațiile lui Parlicov. 

La două luni după ce se arăta încrezut că prețul gazelor va scădea, Parlicov a schimbat macazul. În cadrul emisiunii Alternativa de la TV8, ministrul Energiei declara deja că, deși Energocom a cumpărat toată vara gaz la preț mic, nu vede premise ca prețul gazului pentru consumatori să scadă. „Anume din cauza faptului că am avut rezerve mari de gaze scumpe nu ne-a permis să scădem tariful acum. Noi ne-am luat responsabilitatea să furnizăm la preț de 600 de dolari, dar la preț de 500 sau 400, din păcate, nu putem. Prin urmare, în acest moment, pentru această iarnă, eu nu văd premise ca gazul să se ieftinească”, declara Parlicov în cadrul emisiunii Alternativa de la TV8. 

Acum, ministrul de la Energie argumentează că această schimbare de retorică se datorează creșterii atipice a prețurilor la bursă în septembrie-octombrie 2023. „Noi ne așteptam ca în lunile septembrie și octombrie prețul să meargă în continuare în jos, pentru că stocurile în UE erau deja pline. Și noi ne așteptam ca în aceste luni să fie o scădere de prețuri. Și să achiziționăm gaze în acea perioadă la prețuri mai joase. Astfel, noi speram să mai diluăm din costul stocurile, așa încât să ne permitem o micșorare de prețuri. S-a întâmplat ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu, războiul din Gaza. Asta a creat o panică pe piețe, inclusiv din cauza lanțurilor logistice din canalul Suez”, a argumentat ministrul Energiei acea schimbare de retorică.   

O altă cauză, care influențează prețul mare al gazului la contor, sunt devierile financiare acumulate de Moldovagaz pe parcursul ultimilor doi ani. „Devierile s-au format în perioada 2021-2022, când prețul de la Gazprom era mai mare, dar tariful nu acoperea costurile. De exemplu, tariful era calculat de la prețul de 699 de dolari, după de la 900, dar Moldovagaz plătea real 1060, 1400, 1670 și s-a ajuns chiar la 1860 de dolari. Moldovagaz cumpăra gaz mai scump și ni-l vindea nouă mai ieftin. Reiese că înregistra datorii. Noi consumatorii, trebuie să întoarcem aceste datorii”, spune Tofilat.

Vadim Ceban crede însă că aceste devieri urmează să fie recuperate aproape în totalitate până în primăvară. „Ca sumă devierile tarifare au fost în jur de 380 de milioane de lei la finele anului 2023. Cred că în luna martie, cel târziu aprilie, suma va fi aproape zero”, crede Ceban.

Șeful de la Moldovagaz a declarat în exclusivitate pentru TV8 că la sfârșitul lunii ianuarie Moldovagaz urmează să solicite ANRE-ului o diminuare a tarifului. „Noi am menționat anterior că noi vom fi primii care ne vom adresa la ANRE pentru ajustarea tarifului. Cred că vom face acest lucru imediat după 20 ianuarie. După calculele noastre tariful poate fi în jur de 14-16 lei”, a declarat Ceban pentru Cutia Neagră Plus. 

Cetățenii Republicii Moldova nu vor simți însă din plin această ieftinire, deoarece, în aceste condiții, vor fi diminuate compensațiile guvernamentale pentru factură. „Dacă prețul reglementat o să scadă la 14 lei, o să simtă doar anumite categorii. Celelalte categorii care sunt în gradele cele mai înalte de vulnerabilitate, o să plătească tot 12 lei”, ne-a spus Diana Blănaru, șefa de la comunicare de la Ministerul Muncii.  

Victor Parlicov este de părere că în societate se vorbește prea mult despre prețul gazelor și prea puțin despre eficiența energetică. El este sigur că facturile la căldură ale moldovenilor pot scădea la jumătate, dacă clădirile ar fi eficientizate energetic. „Eu aș vrea să discutăm nu despre cât este un metru cub de gaz, dar cât e factura. Pentru că 30 de ani noi în loc să discutăm cum putem să reducem facturile din contul eficienței energetice, noi discutăm cum putem să reducem costul gazului, ca să reducem facturile. În realitate, chiar și cu prețul de azi la gaze, factura poate fi redusă de două ori, dacă noi investim în eficiență energetică”, se arată încrezut Parlicov.

Companiile de pe piața liberă oferă prețuri mai bune

În timp ce Energocom s-a împotmolit în “gazele scumpe” procurate în iarna lui 2022, unii jucători de pe piața liberă ademenesc clienții cu prețuri mai mici. Aceștia deservesc în mare parte persoane juridice, nu și consumatorii casnici.

Una dintre astfel de companii este East Gas Energy Trading, a cărui beneficiari sunt oameni din anturajul fostului ministru democrat Vladimir Cebotari. La o licitație publică organizată la finele anului trecut de către Apă-Canal Chișinău, East Gas propunea gaz la preț de 11,88 lei pentru presiunea înaltă și 15,57 lei pentru presiune joasă. 

Chiar și compania-fiică a Moldovagaz, Transautogaz, care de asemenea vinde gaz pe piața liberă, oferă un preț cu 25% mai mic decât cel de la Moldovagaz. „Da! Transautogaz activează pe piața gazelor, are experiență bogată, este un jucător puternic pe piața liberalizată de gaze. Cumpără, la fel ca și ceilalți furnizori, de la traderii europeni și vinde către consumatorii care fac parte din industrie și servicii. Ei nu vând însă către consumatorii casnici”, ne-a spus șeful de la Moldovagaz.

Octavian Calmîc crede că în Republica Moldova nu se dorește crearea unei piețe  cu adevărat libere, care să stimuleze scăderea prețurilor la gaze. „Pe lângă acele companii care aparțin grupului Moldovagaz, au apărut și jucători independenți. Sunt câțiva dintre ei care sunt mai activi, despre care s-a scris și în presă, au făcut oferte și către Energocom. Din păcate, nici unul dintre ei nu a izbutit. În esență, nu s-au creat premise pentru o piață liberă sau nici măcar nu s-au creat premisele creării unei piețe libere în domeniul gazelor naturale. Ba chiar mai mult, se observă un proces național de a stopa acest proces de liberalizare a pieței”, este de părere fostul director ANRE. Vadim Ceban nu este însă de acord cu Octavian Calmîc. Foarte mulți consumatori, și chiar acum, își schimbă furnizorul. Acest lucru are loc zilnic, procedura este foarte bine descrisă în regulamentele ANRE. Moldovagaz niciodată nu a pus anumite piedici sau a refuzat schimbarea furnizorului și accesul pe piața de furnizare a altor jucători. De aceea, eu cred că sunt foarte multe speculații”, ne-a asigurat Ceban. 

Gazele rusești mai ieftine, doar pentru regiunea transnistreană 

De la 1 ianuarie, Gazprom anunță că va vinde gaze spre Republica Moldova la preț de 380 de dolari. Prețul este cu 225 de dolari mai mic decât cel pe care îl oferă Energocom în prezent. Tot gazul va ajunge însă în regiunea transnistreană, iar o bună parte va fi folosit la producerea energiei electrice mai ieftine, care va fi vândută malului drept. Planurile Chisinaului ar putea însă să fie date peste cap de autoritățile din Ucraina. Dacă, Kievul va decide să nu mai permită tranzitul gazelor rusești, Transnistria și malul drept vor rămâne pe întuneric. 

Sergiu Tofilat consideră că decizia de a da tot gazul Transnistriei este benefică pentru ambele maluri ale Nistrului. „Tot gazul care vine de la Gazprom îl dăm malului stâng, ca ei să nu înghețe. În schimb, ei ne dau curent electric la preț mai avantajos, de exemplu decât putem lua din România. MGRES ne dă cu 66 de dolari Megawatul, pe când în România este 120-130 de euro, cam de vreo două ori mai scump”, crede Tofilat.

Calculele Ministerului Energiei arată că gazul oferit MGRES pentru a produce curent electric generează economii de aproximativ 20 de milioane de dolari la prețul pentru energie electrică. „Calculul pe care l-am făcut arată foarte clar. Nouă ne iese mai convenabil. Per total, consumatorii vor economisi până în luna aprilie până la 20 de milioane de dolari. Datorită faptului că noi vom utiliza gazele acestea pentru producția energiei electrice, vom avea energie electrică la prețuri mai competitive”, arată calculele ministerului.     

Dacă este mai ieftin, e judicios să cumpărăm de la Gazprom

Ministrul ia însă în calcul și posibilitatea ca, în această primăvară, la sfârșitul sezonului rece, când consumul de gaz din Transnistria va scădea, o parte din gazul rusesc ieftin să ajungă și pe malul drept al Nistrului. „După ce se epuizează perioada rece, după ce volumele de gaz livrate de Gazprom vor fi suficiente pentru a acoperi inclusiv consumul malului drept, vor fi luate decizii strict comerciale. Dacă noi vom putea cu Energocomul aduce gaz mai ieftin de pe piața internațională, atunci vom procura de la Energocom. Dacă gazul de la Gazprom va fi mai ieftin, decât ceea ce putem noi obține pe piața internațională, atunci este judicios să cumpărăm gaze de la Gazprom”, spune ministrul Energiei.

O hotărâre anterioară a CSE obligă Moldovagaz să cumpere gaz de la Energocom până în luna mai. După aceasta, în funcție de oferte, Moldovagaz urmează să decidă de la cine să își facă plinul pentru țevile de gaz. „Contractul pe care noi îl avem semnat cu Energocom este valabil până în luna mai. În cazul în care în luna mai oferta Gazpromului va fi mai favorabilă, evident vom cumpăra de la Gazprom. Dacă va fi de la Energocom, sau alt jucător, evident vom procura de la acest jucător”, crede Vadim Ceban.  

Va fi obligat malul stâng să renunțe la gazul rusesc?

Planurile Moldovagaz și ale oficialilor de la Chișinău pot fi însă date peste cap de Ucraina. În decembrie 2024 expiră contractul privind tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul statului vecin. Naftogaz a anunțat că nu va mai semna un nou contract, ceea ce va face foarte dificil tranzitul gazelor rusești spre Republica Moldova, dar mai ales spre regiunea transnistreană.  „După ce s-a început războiul, s-a votat o lege prin care li s-a interzis companiilor rusești să încheie contracte cu parteneri din Ucraina. Ucraina va asigura în continuarea tranzitul gazelor rusești, dar contractele le va semna nu cu Gazprom, dar cu traderii europeni. Tiraspoltransgaz licență nu are, deci ei nu au cum participa la licitațiile de rezervare a gazoductului prin Ucraina. Moldovagaz a încercat, în decembrie. Reglementatorul ucrainean le-a interzis să participe la licitație, deoarece acționarul majoritar al Moldovagaz este Gazprom. Atunci, noi o să ajungem după 2024 în situația când regiunea transnistreană nu va mai putea primi gaz rusesc gratis”, spune Sergiu Tofilat.

Ceban spune că tehnic există mai multe scenarii prin care gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria. „Dacă va fi închis tranzitul și aceste puncte nu vor fi accesibile prin Ucraina, sunt alte puncte, alte coridoare, cum este de exemplu coridorul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, prin care poate fi transferată această cantitate pentru consumatorii noștri, inclusiv pentru cei din Transnistria”, se arată încrezut Vadim Ceban. 

Victor Parlicov este de părere că Transnistria ar trebui de pe acum să se pregătească pentru un asemenea scenariu. În opinia lui Parlicov, regimul neconstituțional de la Tiraspol ar trebui să înceapă o creștere graduală a prețului la energie, pentru a resimți mai ușor o eventuală deconectare de la gazele rusești. „Acest lucru va afecta în primul rând regiunea transnistreană. Noi, pe malul drept, ne-am învățat deja să ne descurcăm, indiferent dacă vor fi sau nu gaze din partea Gazprom. Problema pe malul stâng este că, dacă ei brusc vor trebui să treacă la prețul de piață și să achite gazul la prețul real, economia lor, bugetul, nu va putea face față. Și, respectiv, ei trebuie treptat, treptat să-și învețe consumatorii, să-și învețe industria, să reducă consumul, astfel încât să poată face față și să poată plăti prețul de piață”, este convins Parlicov.  

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Prizonierii MGRES”. O investigație transfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova și Ucraina
/ВИДЕО/ Видеорегистратор запечатлел момент смертельного ДТП в Сынжерейском районе. Как произошло столкновение?
/ВИДЕО/ Видеорегистратор запечатлел момент смертельного ДТП в Сынжерейском районе. Как произошло столкновение?
/ВИДЕО/ В Кишиневе суд оштрафовал 175 тысяч леев женщину за продажу сертификатов COVID
/ВИДЕО/ В Кишиневе суд оштрафовал 175 тысяч леев женщину за продажу сертификатов COVID
/ВИДЕО/ Еще один голос за евроинтеграцию: премьер самой богатой страны ЕС впервые с визитом в Молдове
/ВИДЕО/ Еще один голос за евроинтеграцию: премьер самой богатой страны ЕС впервые с визитом в Молдове
В Молдове бушует непогода: Речан созвал экстренное совещание в Антикризисном центре МВД
В Молдове бушует непогода: Речан созвал экстренное совещание в Антикризисном центре МВД
/ВИДЕО/ Молдова под ударом стихии: 13 населенных пунктов остались без света, дороги размыты ливнями
/ВИДЕО/ Молдова под ударом стихии: 13 населенных пунктов остались без света, дороги размыты ливнями

/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”

missing
14 septembrie 2024, ora 15:53

Găgăuzialand, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. 

Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție. 

„Caruselul lui Șor”, detalii, duminică, ora 19:45, la Cutia Neagră PLUS.

Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

Эксперт не видит предпосылок для повышения цен на топливо в Молдове
Эксперт не видит предпосылок для повышения цен на топливо в Молдове
/ВИДЕО/ Видеорегистратор запечатлел момент смертельного ДТП в Сынжерейском районе. Как произошло столкновение?
/ВИДЕО/ Видеорегистратор запечатлел момент смертельного ДТП в Сынжерейском районе. Как произошло столкновение?
/ВИДЕО/ В Кишиневе суд оштрафовал 175 тысяч леев женщину за продажу сертификатов COVID
/ВИДЕО/ В Кишиневе суд оштрафовал 175 тысяч леев женщину за продажу сертификатов COVID
/ВИДЕО/ Еще один голос за евроинтеграцию: премьер самой богатой страны ЕС впервые с визитом в Молдове
/ВИДЕО/ Еще один голос за евроинтеграцию: премьер самой богатой страны ЕС впервые с визитом в Молдове
Для голосования на выборах в Молдове чаще регистрировались из России, Италии и Германии
Для голосования на выборах в Молдове чаще регистрировались из России, Италии и Германии

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.