Președintele Joe Biden îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru a deveni următorul secretar general al NATO, a declarat miercuri un oficial american.
Sprijinul lui Biden este posibil să determine mai mulți aliați să se alăture nominalizării lui Rutte, după luni de zile în care acesta și alți câțiva lideri europeni s-au luptat pentru acest post.
Oficialul american a beneficiat de anonimat pentru a dezvălui sprijinul președintelui într-o chestiune pe care acesta nu a susținut-o public.
Potrivit Politico, două treimi din țările NATO susțin nominalizarea lui Rutte pentru a prelua conducerea alianței militare la sfârșitul acestui an.
Mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, care a condus blocul politico-militar printr-o perioadă tumultoasă în politica transatlantică începând din 2014, se încheie în octombrie.
Presiunea este în creștere pentru a aproba candidatura lui Rutte la conducere înainte de summitul NATO din iulie, care va avea loc la Washington pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a alianței.
Prim-ministrul estonian Kaja Kallas și-a exprimat interesul pentru postul de conducere al NATO în timpul unui eveniment găzduit de POLITICO în noiembrie. Dar oficialii NATO spun că nu este în competiție, deoarece nu și-a declarat candidatura.
Același lucru este valabil și pentru ministrul leton de externe Krišjānis Kariņš, care a făcut un mini-turneu mediatic anul trecut pentru a testa apele.
Calea lui Rutte spre rolul de secretar general îl pune pe un curs de coliziune cu Rusia, în timp ce alianța se întărește împotriva agresiunii lui Vladimir Putin la doi ani de la invazia la scară largă a Ucrainei. Iar dacă fostul președinte Donald Trump se va întoarce în Biroul Oval, liderul olandez va trebui să navigheze prin scepticismul republicanului față de NATO și de securitatea colectivă.
Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie să fie ales prin consens unanim, ceea ce înseamnă că Rutte trebuie să obțină sprijinul tuturor celor 31 de țări membre.
Orice candidat pentru acest post trebuie să treacă de Turcia și Ungaria, care s-au dovedit a fi cele mai mari obstacole în calea acceptării de noi membri. Se pare că Turcia a cerut asigurări înainte de a-l susține pe Rutte, în timp ce Ungaria a avut neînțelegeri de lungă durată cu premierul olandez.
Într-o intervenție la o televiziune olandeză, șeful apărării din Olanda, generalul Onno Eichelsheim, a declarat că este „foarte probabil” ca Rutte să obțină postul de conducere.