Ministrului Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, a reiterat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina și pentru partenerii vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova, în cadrul unei întrevedere cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Totodată, șefa diplomației române a subliniat necesitatea continuării monitorizării evoluțiilor de securitate din regiune.
Oficialii abordat teme de interes prioritar de pe agenda Alianței, precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația de securitate din regiunea Mării Negre, implementarea deciziilor de la Madrid și Vilnius, precum și livrabile în contextul Summitului NATO de la Washington din 2024, informează Ministerul de Externe de la București.
Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii, ministrul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea continuă a climatului de securitate și stabilitate din zonă, ca urmare a continuării invaziei militare ruse asupra Ucrainei și a posturii asertive și provocatoare a Moscovei la adresa aliaților și a partenerilor NATO din regiune.
În context, Odobescu a subliniat necesitatea ca Alianța „să continue să monitorizeze îndeaproape evoluțiile de securitate din regiune și să accelereze eforturile de implementare deplină a deciziilor de la Madrid și Vilnius privind asigurarea unei apărări înaintate consolidate și eficiente”.
De asemenea, șefa diplomației române a reiterat necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina și pentru partenerii vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova.
Cei doi oficiali au mai discutat și despre pregătirile pentru Summitul de la Washington din iulie 2024.
Summitul NATO din 2024 va marca cea de-a 75-a aniversare a Alianței. Acest jubileu de diamant ar putea coincide cu aderearea Suediei la NATO - dacă Ungaria și Turcia vor ratifica aderarea Suediei. Summitul va reprezenta o nouă oportunitate pentru aliați de a-și reafirma sprijinul militar pentru Ucraina, scrie Euronews.ro.
Summitul se va concentra, de asemenea, pe gestionarea amenințării instabilității din Balcanii de Vest, pe furnizarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza, pe consolidarea securității transatlantice și pe navigarea în competiția geostrategică cu China.
În plus, membrii NATO vor încerca să ajungă la un consens cu privire la selectarea unui succesor al lui Stoltenberg - al cărui mandat a fost prelungit pentru a patra oară la summitul din 2023 de la Vilnius, Lituania.