Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, crime de război și avion doborât! Consilierul lui Putin amenință nuclear

/VIDEO/ ​Macron nu exclude trimiterea trupelor occidentale în Ucraina: „Înfrângerea Rusiei e indispensabilă pentru securitatea Europei”

missing
27 februarie 2024, ora 08:52

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni noi măsuri pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse. În urma reuniunii a 24 de lideri europeni, Macron a afirmat că nu exclude trimiterea trupelor terestre occidentale pentru a atinge obiectivul Europei de a învinge Moscova.

„Suntem convinși că înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Rusia arată o atitudine mai agresivă nu doar în Ucraina, ci în general. În timp ce nu există „consens” cu privire la trimiterea trupelor terestre occidentale în Ucraina, „nimic nu ar trebui exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a spus el.

Macron a refuzat să ofere detalii despre națiunile care iau în considerare trimiterea de trupe, spunând că preferă să mențină o „ambiguitate strategică”.

Conferința de la Paris a semnalat dorința lui Macron de a se prezenta ca un campion european al cauzei Ucrainei, în contextul temerilor tot mai mari că sprijinul SUA ar putea slăbi în anii următori. 

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Poloniei, Andrzej Duda, au fost printre liderii de stat și de guvern europeni prezenți la conferință, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a alăturat virtual.

Duda a spus că cea mai aprinsă discuție a fost despre trimiterea trupelor în Ucraina și „nu s-a ajuns la nicio înțelegere în această privință”.

„Aici opiniile sunt diferite, dar nu s-au luat astfel de decizii”, a spus el.

Prim-ministrul slovac Robert Fico, care s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina, a spus între timp că mai multe țări membre ale NATO și Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldați în Ucraina pe bază bilaterală.

„Pot confirma că există țări care sunt pregătite să-și trimită propriile trupe în Ucraina, există țări care spun niciodată, printre care se numără și Slovacia, și există țări care spun că această propunere trebuie să fie luată în considerare”, a spus el, înainte de a urca în avionul său spre casă.

Conferința a fost convocată în contextul în care Ucraina a suferit înfrângeri pe câmpurile de luptă din est, generalii săi plângându-se de lipsa de armament și soldați. S-a înregistrat progres în cadrul unei inițiative conduse de Cehia de a cumpăra sute de mii de runde de muniție din țări terțe, un lucru față de care Franța a fost precaută, deoarece își dorește să prioritizeze dezvoltarea propriei industrii europene.

Aprovizionarea cu muniție a devenit o problemă critică pentru Kiev. UE, totuși, nu își atinge ținta de a trimite Ucrainei un milion de runde de proiectile de artilerie până în luna martie.

Prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat că aproximativ 15 țări au fost de acord să adere la inițiativa sa. „Discutăm despre sute de mii de bucăți de muniție pe care ar trebui și am putea să le obținem într-un timp relativ scurt”, a spus Fiala jurnaliștilor.

Prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte, a spus că țara sa va contribui cu 100 de milioane de euro pentru achiziționarea de muniție din străinătate. A spus că țările care vor furniza muniția au cerut să nu fie identificate.

„Cred că a existat un mare sentiment de urgență, în special pentru termenul scurt privind muniția și apărarea antiaeriană. Sper că și alte țări vor urma”, a spus Rutte.

Macron a anunțat, de asemenea, că se va înființa o nouă coaliție pentru a furniza Ucrainei „rachete și bombe de rază medie și lungă pentru a efectua lovituri adânci”. A existat „un consens larg pentru a face mai mult și mai repede”, a adăugat el, spunând că există și un consens pentru intensificarea producției comune de armament cu Ucraina și pentru consolidarea propriului său sector militar.

Conferința de la Paris vine după ce Franța, Germania și Marea Britanie au semnat recent acorduri bilaterale pe 10 ani cu Ucraina pentru a trimite un semnal puternic de sprijin pe termen lung, în timp ce Kievul lucrează pentru consolidarea sprijinului occidental.

surse: France24, Al Jazeera

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

Seceta de anul acesta, urmată de scumpiri la produsele agricole? Cea mai complicată situație, legată de recolta de sfeclă de zahăr
Seceta de anul acesta, urmată de scumpiri la produsele agricole? Cea mai complicată situație, legată de recolta de sfeclă de zahăr
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Tragedie la Ungheni: Un copil de 2 ani a căzut în puțul unui lift. E în stare extrem de gravă
/VIDEO/ Tragedie la Ungheni: Un copil de 2 ani a căzut în puțul unui lift. E în stare extrem de gravă
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
Copil de 4 ani, lovit de automobil, pe o zebră din Chișinău. Ce spune poliția
Copil de 4 ani, lovit de automobil, pe o zebră din Chișinău. Ce spune poliția

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, crime de război și avion doborât! Consilierul lui Putin amenință nuclear

12 septembrie 2024, ora 10:25

Ucraina le-a cerut miercuri, 11 septembrie, ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ținte în regiunile sale din Vest. Totodată, SUA și Marea Britanie au promis miercuri, la Kiev, să răspundă „de urgenţă” solicitărilor Ucrainei, care cere în special să poată lovi în profunzime teritoriul Rusiei cu rachete occidentale. „Victoria Ucrainei în războiul său cu Rusia depinde în mod esențial de sprijinul american, a declarat Zelenski.

Între timp, Volodimir Zelenski a estimat miercuri la 137.000 numărul crimelor de război comise de Rusia în Ucraina de la începutul invaziei. Mai mult, un consilier al lui Vladimir Putin cere utilizarea armelor nucleare. Rusia a declarat că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terțe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi „unească potențialul” dacă s-ar confrunta cu o ameninţare din partea Statelor Unite. În alt context, UE ar fi eșuat ca atare dacă nu ar fi dat Republicii Moldova și Ucrainei șansa de aderare, consideră ex-președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves.

UPDATE Livrarea de rachete iraniene către Rusia a schimbat dezbaterea despre utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident împotriva țintelor din Rusia, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy pentru BBC, cu ocazia vizitei oficialului la Kiev, potrivit Adevărul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat miercuri cu privire la posibilitatea ca liderul rus Vladimir Putin să participe la summitul G20 din Brazilia - stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI) - şi să nu fie arestat, la fel cum s-a întâmplat în Mongolia.

UPDATE Forțele ruse au lovit Ucraina cu rachete nord-coreene produse în acest an, potrivit unui nou raport publicat de Conflict Armament Research, un grup care urmărește utilizarea armelor furnizate în conflictele armate.

UPDATE Președintele Vladimir Putin „va amâna până în ultimul moment” o nouă mobilizare, deși incursiunea ucraineană în Kursk din 6 august a scos la iveală un deficit al forțelor ruse, relatează Kyiv Independent. Dictatorul rus crede că mai poate obține câștiguri pe front fără o mobilizare a recruților, susțin analiștii, care nu doar că ar afecta politic și economic Rusia, ci ar putea declanșa și proteste, scrie Digi24.

UPDATE SUA au confirmat că Iranul a trimis rachete balistice Rusiei, după luni în care au apărut rapoarte contradictorii cu privire la aceste transferuri, ceea ce ar putea pune serioase probleme apărării ucrainene. Este vorba despre rachete Fath-360 cu rază scurtă de acțiune care pot lovi baze critice din apropierea graniței și care îi permit Moscovei să-și păstreze rachetele mai scumpe cu o rază de acțiune mai mare pentru lovituri în interiorul Ucrainei, relatează Kyiv Independent. 

UPDATE Fostul colonel britanic Philip Ingram din Serviciile Secrete militare dezvăluie faptul că Putin ”este prins ca un iepure în lumina farurilor” de o găselniță a Ucrainei, străpungerea din regiunea rusă Kursk. El spune că președintele rus este buimăcit și ”nu știe încotro s-o apuce”, notează Ziare.com.

UPDATE Forțele ruse au atacat, noaptea trecută, instalațiile energetice și infrastructura civilă din orașul Konotop din nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii din regiunea Sumî printr-un mesaj postat pe platforma de mesagerie Telegram. Cel puțin 13 persoane au fost rănite în urma atacului, potrivit unor informații preliminare, se menționează în anunț, potrivit Rador.

UPDATE Războiul prelungit de peste 930 de zile al liderului de la Kremlin împotriva Ucrainei provoacă consecințe nebănuite la prima vedere în țara sa. Astfel, Rusia a fost lovită de o catastrofă în 2024, fără ca Putin s-o poată opri. S-a înregistrat cea mai dezastruoasă rată a natalității din ultimii 25 de ani, notează Ziare.com.

UPDATE Familia liderului opoziției din Belarus, Maria Kolesnikova, aflată în închisoare, anunță că se teme că aceasta a fost ucisă în închisoare pe fondul lipsei de mâncare și în condiții de izolare extremă. Maria Kolesnikova se afla încarcerată în regim de izolare de un an și jumătate ca măsură suplimentară de pedeapsă, pe lângă cei 11 ani de închisoare primiți pentru că a condus proteste împotriva lui Aleksandr Lukașenko în 2020, potrivit Rador.

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat miercuri că un „planul victoriei” pe care dorește să îl prezinte președintelui american Joe Biden luna aceasta ar avea un impact „psihologic” care ar putea împinge Rusia să pună capăt războiului pe cale diplomatică.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va întâlni joi cu oficialide rang înalt ai guvernului polonez pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei și aprofundarea cooperării SUA în domeniul apărării cu guvernul de la Varșovia, potrivit Rador.

UPDATE Soldații ucraineni au doborât o aeronavă rusă Su-30SM în timpul unei operațiuni în Marea Neagră, a anunțat serviciile de informații militare ale Ucrainei (HUR) pe 12 septembrie. Se pare că Su-30SM a fost distrus de un sistem de apărare aeriană portabil și a aparținut Regimentului 43 Separat de Aviație Navală al Forțelor Aerospațiale Ruse, care are sediul la baza aeriană Saky din Crimeea ocupată. Avionul de vânătoare are un preț estimat la aproximativ 50 de milioane de dolari.

UPDATE Șefii de diplomații americană şi britanică au promis, miercuri, la Kiev, că vor răspunde „de urgenţă” solicitărilor din partea Ucrainei, care cere în special să poată lovi în profunzime teritoriul Rusiei cu rachete occidentale, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Lucrăm de urgenţă pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta împreună vineri aceste cereri.

UPDATE Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia. Trag rachete cu rază lungă în Rusia. Forțele aeriene ucrainene vor avea în curând JAS-39 Gripen. Cel puțin, așa reiese din cea de-a 17-a tranșă de ajutor militar pe care Suedia o pregătește, notează NewsWeek.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a dat cel mai puternic indiciu de până acum că actuala administrație americană este pe cale să ridice restricțiile impuse Ucrainei cu privire la utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident asupra unor ținte militare din Rusia, relatează ziarul britanic The Guardian.

UPDATE Mass-media ucraineană au interpretat în diferite moduri afirmațiile secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu, referitoare la faptul că Moscova nu intenționează să poarte negocieri cu Kievul atâta vreme cât Forțele Armate ale Ucrainei nu vor fi date afară de pe teritoriul Rusiei. După cum a scris o importantă publicație ucraineană, Șoigu "a divulgat că Rusia nu va merge la negocieri din cauza Kurskului". Însă în altă publicație această declarație a fost interpretată ca o nouă condiție pusă de Moscova pentru dialogul cu Kievul. Totodată, jurnaliștii ucraineni au dezmințit cu toții afirmația secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei referitoare la faptul că subunitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, care au năvălit pe 6 august în regiunea Kursk, plănuiau o acțiune teroristă de ocupare a Centralei nucleare Kursk, notează Știripesurse.

UPDATE Oficialii ruși spun că lucrările de actualizare a doctrinei nucleare a țării sunt într-un stadiu avansat. Unul dintre cei care au cerut în mod activ modificarea acestui document este Serghei Karaganov, un cunoscut politolog, președinte de onoare al Prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare a Rusiei și director academic al Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale de la Școala Superioară de Economie. Presa rusă scrie că Serghei Karaganov este de asemenea consilier al administrației prezidențiale a Federației Ruse. El a cerut utilizarea armelor nucleare pentru a lovi trupele ucrainene și a ataca Berlinul cu rachete. „A sosit timpul să declarăm că avem dreptul să răspundem la orice lovitură masivă pe teritoriul nostru cu un atac nuclear. Acest lucru se aplică și oricăror capturi ale teritoriului nostru", a spus el într-un interviu pentru ziarul Kommersant, notează Știripesurse.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, învie una dintre manevrele militare grandioase ale URSS ”Ocean”. Putin își dorește să arate puterea militară a Rusiei, dar și a Chinei, într-un exercițiu militar ”Ocean 2024” care va fi cel mai mare din ultimele 3 decenii și care va arăta colaborarea tot mai strânsă dintre Moscova și Beijing. Organizat până pe 16 septembrie în oceanele Pacific și Atlantic, precum și în Marea Mediterană, Caspică și Baltică, „Ocean-2024” ar trebui să permită testarea „pregătirii” trupelor sau chiar „folosirea armelor de înaltă precizie”, a insistat Ministerul rus al Apărării. Dar a fost definit un alt obiectiv: acela al extinderii „cooperării cu marinele țărilor partenere”. Și, pentru o parte din aceste exerciții, flota Kremlinului va fi însoțită de marele său aliat: China lui Xi Jinping.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 931: Atac în ajun de summit la Kiev, asalt la Kursk și insistența lui Erdogan! Rusia amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 930: Atac în ajun de summit la Kiev, asalt la Kursk și insistența lui Erdogan! Rusia amenință Vestul
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ex-președintele Nicolae Timofti - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.