Acordul încheiat între Chișinău și Tiraspol, prin care urmează să fie furnizat gaz în regiunea transnistreană în următoarea perioadă a stârnit un val de critici în rândul comentatorilor politici. Aceștia susțin că avem de a face cu împrumut mascat din Rusia, livrări de gaz printr-o firmă căpușă din Ungaria și un contract netransparent. Potrivit lor, deocamdată avem parte de o schemă obscură, care este în defavoarea Republicii Moldova, iar Guvernul trebuie să vină cu explicații.
„ Compania din Ungaria implicată în tranzacție este cunoscută din rapoartele publice ca fiind o firmă căpușă folosită de Victor Orban pentru a extrage bani din sistemul energetic ungar. Acum același model ajunge și în Republica Moldova. Gaz pentru Transnistria, profit pentru rețelele politice din Budapesta și Moscova. De ce s-a ales această variantă? - E clar că din cauza manivelei de la Cuciurgan, dar și pentru că în ianuarie populația din Transnistria a înghețat o lună”, a menționat expert WatchDog, Andrei Curăraru.
Experții mai spun că Moldova s-a putea pomeni cu o datorie și mai mare către Gazprom după implementarea acestei scheme.
„Acest gaz nu este gratuit, este un împrumut de la Federația Rusă. Potrivit informațiilor din presă pentru trei luni vorbim de peste 160 de milioane de dolari, un an peste 600 de milioane, cine plătește? Pe termen scurt Moscova, pe termen lung Transnistria nu are de unde returna banii, datoria va rămâne, iar influența Kremlinului va crește”, a subliniat expert WatchDog, Andrei Curăraru.
Membrul Consiliului de Administrație al Energocom, Alexandru Slusari susține că acordul este în defavoarea intereselor Republicii Moldova.
„Toată schema asta fără explicații suplimentare este una obscură. S-a vorbit despre gaz umanitar, despre credit, noi nu am văzut niciun acord de credit, niciun contract între Federația Rusă și așa- zisa Transnistrie, vedem că gazul îl furnizează o companie, achită alta din Dubai și nu știm cine stă în spatele acestei companii sunt foarte multe întrebări vizavi de această schemă, ceva miroase foarte urât'', a menționat membru al Consiliului de Administrație Energocom, Alexandru Slusari.