Din noul an de studii, elevii din clasele gimnaziale vor fi alimentați gratis. Anunțul a fost făcut de ministrul Dan Perciun, care a prezentat astăzi și prioritățile în domeniul educației pentru anul 2025. Este vorba despre investiții în cadrele didactice, modernizarea infrastructurii și dotarea instituțiilor, promovarea integrității și excelenței academice, incluziunea și bunăstarea elevilor.
Potrivit ministrului Dan Perciun, începând cu 1 septembrie 2025, majoritatea școlilor din țară vor asigura alimentația gratuită a elevilor din clasele a V-a – a IX-a. Programul va fi finanțat integral din bugetul de stat.
În 2025 vor fi în continuare implementate programele „Investim în educatori” și „Investim în profesori”, care vor fi extinse pentru a include și alte categorii de personal didactic.
Va continua și campania „Fii Pro! Alege să fii profesor!”, care avea drept obiectiv de a atrage 2.050 de studenți la programele de pedagogie și de a repartiza 500 de absolvenți în școli. În acest sens, 1.000 de mentori își vor începe activitatea la nivel național în 2025.
În paralel, 6.000 de profesori vor beneficia de programe gratuite de formare a competențelor digitale, iar bursele doctoranzilor vor fi dublate.
Un alt domeniu prioritar este modernizarea infrastructurii școlare și universitare. 300 de școli vor fi dotate cu echipamente digitale, iar 200 de grădinițe, cu materiale didactice și mobilier nou. Totodată, 39 de autobuze școlare vor fi achiziționate pentru transportul elevilor.
În total, sunt alocate peste 200 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii universitare, iar alte 20 de milioane - pentru proiecte de dezvoltare a școlilor profesional tehnice și a colegiilor.
O noutate va fi desfășurarea examenului de absolvire a gimnaziului într-un format centralizat, cu două sesiuni suplimentare pentru elevii care nu le vor promova din prima încercare. Plus, 6.000 de elevi vor beneficia de ore suplimentare gratuite de pregătire pentru examenul de matematică.
În premieră, în 2025, vor fi organizate examene centralizate, evaluate extern, la câteva discipline de profil pentru colegii precum Contabilitate, Turism, Merceologie, Planificarea și administrarea afacerilor. Aproximativ 1.000 de elevi din 20 de instituții de învățământ profesional tehnic vor participa la aceste examene, care vor respecta toate rigorile necesare.
La nivel de universități, în șase instituții de învățământ superior vor fi amenajate centre de examinare dotate cu camere de luat vederi.
Autoritățile vor mai continua și implementarea sistemului guvernamental de plăți, folosite deja de 131 de școli, care permite o alternativă transparentă și anonimă pentru implicarea părinților în finanțarea școlilor și grădinițelor.
Ministrul a reiterat și sprijinul pentru incluziunea copiilor cu dizabilități în sistemul educațional. Vor fi create echipe mobile pentru asistență psihopedagogică, iar trei instituții vor fi dotate și pregătite pentru integrarea copiilor cu dizabilități severe, devenind unități de educație incluzivă
Echipa MEC lucrează, de asemenea, la actualizarea curriculumului și la debirocratizarea proceselor din sistemul educațional. În anul curent va fi publicată prima versiune a noului curriculum care urmează a fi implementat în 2027. La fel, vor fi evaluate și revizuite 47 de curricula școlare, care vor fi propuse spre dezbateri publice până la finele anul 2025.
„Aceste investiții sunt pentru viitorul tinerilor noștri și pentru construirea unei societăți bazate pe cunoaștere și integritate”, a declarat ministrul.