Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump

/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

missing
15 ianuarie 2025, ora 18:00

Revenit aseară de la Moscova, liderul separatist Vadim Krasnoselski a anunțat glorios că Rusia va relua în scurt timp livrările de gaze către regiunea transnistreană. După cum anticipa și Chișinăul, Gazprom va livra în stânga Nistrului volume reduse, astfel încât centrala de la Cuciurgan să nu aibă suficientă materie primă ca să producă energie electrică și pentru dreapta Nistrului. Premierul Dorin Recean a calificat acest scenariu drept previzibil, precizând că Rusia a sacrificat regiunea, ca acum să se declare salvatoare. 

Fără a preciza de când mai exact, Krasnoselski anunță că Rusia va oferi volumele de gaz necesare doar pentru necesitățile locuitorilor și a întreprinderilor din regiunea transnistreană, sub formă de ajutor umanitar, adică gratuit. Presa din stânga Nistrului scrie că de gaz și de energie electrică, la același preț ca și pentru locuitorii regiunii, vor beneficia și cele 12 localități din zona de securitate, controlate de Chișinău, dar racordate la rețelele de pe malul stâng. Premierul Recean a reacționat astăzi la anunțul Tiraspolului. 

„ Era absolut totul previzibil, inclusiv această declarație, Rusia a creat o problemă, a sacrificat și a ținut în întuneric, a ținut ostatici cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului și iată acum se dă salvatoare a situației. Totul este absolut previzibil și obiectivul lor este să ne pună pe noi cap în cap cu cetățenii din stânga Nistrului”, a declarat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Recean susține că rușii pregătesc regiunea transnistreană pentru un scenariu de destabilizare a situației din întreaga țară. 

„ Ca și obiectiv final este o administrație pro-rusă aici la Chișinău și cu această administrație prorusă va fi facilitată creșterea prezenței militare în stânga Nistrului și iată de acolo se începe utilizarea acestei capacități militare pentru agresiuni atât împotriva Ucrainei, dar chiar și a României”, menționat premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.

De ce n-a fost blocată vizita lui Krasnoselski la Moscova

Premierul a dat de înțeles că autoritățile ar fi putut bloca vizita lui Krasnoselski la Moscova, dar s-a acționat fiind luate în calcul interesele cetățenilor din regiune. 

„Avem un cadru de reglementare a conflictului din stânga Nistrului și îl respectăm. Dar, cel mai important, luăm deciziile care sunt necesare. La această etapă, ca să ne asigurăm ca genocidul care se întâmplă din perspectiva secolului 21, când cetățenii nu au câte 9 ore pe zi electricitate, acces apă potabilă, la încălzire, noi avem datoria să facem ce este necesar ca acești cetățeni să iasă din această criză”, a declarat Recean.

Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei

Guvernul anunță că, pe termen mediu, Republica Moldova va accepta gazul rusesc pentru regiunea transnistreană, însă va depune eforturi pentru ca stânga Nistrului să fie decuplată în totalitate din septembrie 2026 când va expira contractul actual cu Gazprom.

„Regiunea transnistreană trebuie decuplată, învățată să fie decuplată de la acest gaz zis umanitar și să trăiască după reguli economice ale unei piețe libere. Acesta va fi un pas și în direcția integrării europene. Avem la dispoziție un an și jumătate pentru a găsi alte soluții, alte surse de furnizare pentru malul stâng”, a punctat vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Dialog în format „1+1”, amânat?

Înainte de anunțul lui Krasnoselski, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian spunea că vineri urma să aibă loc o nouă ședință în format „1+1” la care să fie discutate problemele de ordin umanitar din regiune. Acum nu se știe dacă aceasta se va mai desfășura. Nici Tiraspolul nu vrea să vină la Chișinău pentru a participa la aceasta, invocând motive de securitate și nici Chișinăul nu vrea să meargă la Tiraspol. 

„Noi le-am propus să vină la oficiul OSCE la Chișinău pentru că e clar că nu îi paște niciun fel de pericol, suntem deschiși, am văzut toate gesturile făcute de Chișinău în ultimele zile. Dacă insistă pe faptul că nu vor să vină la Chișinău atunci facem o reuniune în format online. Nu e problemă, noi discutăm online și cu Bruxelles-ul și cu alți parteneri”, a subliniat vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Până la întâi ianuarie regiunea transnistreană primea zilnic 5,7 milioane de metri cubi de gaz, un volum suficient pentru toate necesitățile malului stâng, dar și pentru ca Centrala de la Cuciurgan să producă energie electrică pe care să o livreze malului drept.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

/VIDEO/ Proteste în stânga Nistrului. Chișinăul: „Fac parte din agenda de a crea tensiuni și a escalada situația de securitate”
/VIDEO/ Proteste în stânga Nistrului. Chișinăul: „Fac parte din agenda de a crea tensiuni și a escalada situația de securitate”
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
Ceața nu a afectat zborurile de pe Aeroportul Chișinău: Noul sistem de aterizare, testat cu succes din prima zi
Ceața nu a afectat zborurile de pe Aeroportul Chișinău: Noul sistem de aterizare, testat cu succes din prima zi

/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025

missing
24 ianuarie 2025, ora 20:40

Majorarea de anul trecut, cu 30 la sută a prețurilor la apartamente, nu a scăzut din dorința de cumpărare a moldovenilor, ci dimpotrivă. Cei de la Cadastru anunță că în 2024 s-au procurat cu aproape 10% mai multe locuințe decât în 2023. Cum se explică aceste tendințe și cum vor evolua lucrurile în 2025, aflați din reportajul ce urmează.

Datele oferite de Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile arată că pe parcursul anului 2024 în țara noastră au fost cumpărate în total 22 de mii 225 de apartamente. Totalul este cu aproximativ 1.680 de locuințe mai mare decât în 2023. Se cumpără intensiv și casele, în 2024 fiind vândute în total 11.238 de locuințe, cu peste 1.400 mai multe decât în 2023. 

Chiar dacă locuințele s-au scumpit în medie cu 30% în 2024, moldovenii au continuat să investească în imobile.

”Printre factorii care au dus la creșterea numărului de apartamente cumpărate de moldoveni anul trecut se numără ieftinirea creditelor ipotecare, dar și relansarea programului Prima Casă, care a venit cu condiții mai avantajoase pentru viitorii proprietari. Asta a dus la faptul că numărul creditelor ipotecare a fost dublu față de 2023”.

„Noi avem o cerere care depășește oferta cu 30 de procente în acest moment. Am avut un stoc foarte limitat de apartamente spre vânzare, iar pe de o parte s-au ieftinit creditele ipotecare și toți cei care nu au avut bani cash să procure în anii precedenți pentru că a fost destul de scump au năvălit pe piață anul acesta. În 2022 -2023 am avut un DAE de 14 la sută, în 2024 acesta a fost la jumătate 7-8 procente, pentru Moldova este un procent destul de confortabil”, a menționat expert imobiliar, Victor Cernomorcenco.

O altă explicație a creșterii vânzărilor este și faptul că din aprilie, tranzacțiile mai mari de 100 de salarii medii pe economie vor trebui făcute obligatoriu prin transfer bancar, iar cei care nu pot justifica banii se grăbesc să îi investească până atunci. 

„ Se civilizează piața, asta nu este nimic rău, dar așteptările oamenilor sunt diferite. Omul lucrează, la noi o mare parte lucrează peste hotare cineva are contracte, cineva nu are, dar banii sunt munciți și asta este teama lor. Unde nu era cererea mare, acum cumpără tot, tot”, a subliniat expert imobiliar, Radu Sitov.

Datele arată că anul trecut au fost achiziționate în jur de 8000 de apartamente prin credit ipotecar. Dintre acestea, în jur de 1300 au fost achiziționate prin programul Prima Casă Plus, lansat în septembrie 2024. 

Expertul economic Veaceslav Ioniță spune că volumele luate în credit, având în vedere costul apartamentelor sunt un record pentru țara noastră.

„ În trimestrul IV 2024 cetățenii Republicii Moldova au luat 3,2 miliarde de lei credit ipotecar, ca să spun că asta e mult, înseamnă nimic să nu spun. În total în 2024 am luat 8,1 miliarde de lei credit ipotecar de 2,5 ori mai mare decât în 2023, imaginabil cu toți ceilalți ani”, a menționat expert economic, Veaceslav Ioniță.

Experții susțin că tendința de scumpire a apartamentelor va continua și în acest an, însă vânzările pot fi influențate de criza energetică. 

„Este foarte important să vedem cum va influența această criză energetică pe care o avem la moment, pentru că în pofida faptului că salariul mediu pe economie a crescut în acest an la 16.100 de lei, oricum puterea de cumpărare va scădea, oamenii se vor orienta pe cheltuielile curente și mai puțin pe investiții pe termen lung. Dacă creditele ipotecare se vor scumpi în viitorul apropiat nu vom mai avea atâția cumpărători”, a punctat expert imobiliar Victor Cernomorcenco.

 „Dacă o să fie puține autorizații de construcție emise, tendința anului 2024 o să se păstreze și la prețuri și la oferte și la tot. Noi cu părere de rău în țară nu producem nimic, noi importăm toate materialele de construcție. Un metru pătrat să-l făurești aici, un bloc și altul la Iași e diferit, diferența e foarte mare, costul e mai mare aici”, a subliniat expertul economic Radu Sitov.

În prezent, prețul mediu al unui metru pătrat de locuință în Chișinău este de 1540 de euro. Într-un bloc nou în variantă albă prețul este de 1.500 euro, iar cu reparație între 1.800 și 2.000 de euro. În blocurile vechi costul mediu este de 1.200-1.300 de euro. 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
/
Duration 0:00
Loaded: 0%
0:00
Progress: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
1x

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok