Criza energetică a devenit un „sol fertil” pentru a semăna falsuri și manipulări. Nu a ratat această oportunitate nici fugarul Ilan Șor care a propus soluționarea problemei prin recunoașterea și achitarea presupusei datorii față de Gazprom. Un audit independent contrazice însă aceste pretenții, relevând lipsa documentației pentru o mare parte din sumă. Subiectul a fost abordat și în cadrul emisiunii „Alo, TV8”.
În contextul tensionat al crizei energetice din stânga Nistrului, când informațiile false circulă pe bandă rulantă, Ilan Șor a venit cu o așa-zisă „soluție” salvatoare. Într-un interviu acordat agenției de presă „Vedomosti” din Rusia, oligarhul fugar a declarat:
„Rezolvarea crizei energetice din regiunea nerecunoscută Transnistria este posibilă, dacă Moldova își va recunoaște datoriile față de Gazprom și va începe să-și plătească facturile... Datoriile mari, lipsa unui dialog adecvat și un „audit dubios” au dus la deconectările de gaz a multor locuitori din Transnistria”.
Recunoașterea pretinsei datorii istorice ar însemna, însă ca cetățenii să plătească pentru o povară care nu le aparține. În cadrul unei conferințe de presă din 2023, fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov a explicat cât de mare ar fi costul acestei decizii:
„Ce înseamnă, în esență, să recunoști 709 milioane de $ ca datorie, să o plătești, să îți asumi responsabilitatea să plătești toată această sumă. Asta în mediu pentru o gospodărie, o familie conectată la gaz, asta înseamnă circa 1000 de dolari de familie”.
Auditul independent referitor la pretinsa datorie a Moldovagaz față de Gazprom a fost făcut public în luna septembrie 2023 și se regăsește pe pagina Ministerului Energiei. Acesta a constatat că Gazprom pretindea o datorie de 756 milioane de dolari, inclusiv pretinse datorii curente, dintre care la data de 31.03.2022 Gazprom punea în discuție 709 milioane de dolari. Pentru 276 milioane de dolari din această sumă nu există sau nu au fost prezentate documente doveditoare de către Gazprom și Moldovagaz, iar circa 400 milioane de dolari reprezintă datorii cu termen de executare depășit, conform legislației din Republica Moldova, dar și celei din Federația Rusă.
„Auditorii au solicitat documente confirmative pentru tot stocul de datorii. Apoi iată, din 709 pentru 276 nu au fost prezentate documente confirmative nici de la Moldovagaz, nici de la Gazprom, deși au fost solicitate astfel de informații. Încă 400 de milioane sunt neexecutabile. Nu sunt, cum să spun așa, nu sunt plătibile. Haideți așa mai simplu, expirate dacă doriți. Există o procedură de validare a datoriilor. Atunci când tu deții o datorie și ea durează de mulți, mulți ani, periodic ea trebuie reconfirmată. Păi suma asta de vreo 400 de milioane nu a fost confirmată de Gazprom în procedura necesară”, declara Victor Parlicov.
Contestarea auditului din 2023 de către partea rusă și de unii politicieni locali are scopul de a-i submina credibilitatea. În realitate, realizarea acestuia asigură un grad înalt de echidistanță, transparență și profesionalism, deoarece autorii nu au niciun interes personal și nici nu reprezintă una din părțile implicate în dispută.
Mai mult, pentru elaborare au fost selectate două companii cu renume internațional una din Norvegia și cealaltă din Marea Britanie: Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, fapt ce confirmă că scopul exclusiv a fost clarificarea situației privind presupusele datorii înaintate de Gazprom.