Lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești -Chișinău au fost realizate în proporție de 50 la sută și urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului. Pentru a grăbi procesul, în curând, pe șantier ar urma să trimiși mai mulți muncitori. Statul mai are de expropriat încă mii de terenuri și proprietăți și se plânge că lipsa de cooperare din partea unor proprietari îngreunează procesul.
Lucrările de construcție a liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău au început în aprilie 2024. Până în prezent au fost construite peste 200 de fundații pentru piloni, iar 30 din totalul de 500 au fost instalați. Șantierul de construcție se întinde pe o distanță de circa 65 de kilometri.
Pentru a face loc liniei electrice, în total, Guvernul trebuie să exproprieze în jur de 6.000 de terenuri pentru care oferă despăgubiri, până în prezent fiind transferați în jur de 10 milioane de lei.
Statul urmează să exproprieze proprietăți din alte 6 localități, proces îngreunat de faptul că unii proprietari încearcă să profite de situație pentru a obține cât mai mulți bani de la stat.
Chiar și așa, autoritățile spun că lucrările se desfășoară conform termenelor stabilite, iar linia electrică va fi pusă în funcțiune până la sfârșitul anului 2025. Proiectul ne va permite să importăm energie electrică direct din România și să excludem transportul prin linia existentă care trece pe la MGRES din regiunea transnistreană.
În paralel, lucrări de modernizare se fac și la Stația electrică din Chișinău, dar și cea din Vulcănești, unde sunt montate echipamente și transformatoare.
Costurile totale ale proiectului energetic se ridică la 61 de milioane de euro, dintre care 27 de milioane sunt pentru construcția liniei. Banii sunt oferiți sub formă de împrumut de către Banca Mondială.