Președintele american Donald Trump a declanșat un război comercial fără precedent și a redus drastic ajutorul extern acordat de SUA. De asemenea, a criticat aliații NATO și a preluat narațiunea Rusiei despre invazia sa în Ucraina. Acestea sunt câteva dintre rezultate liderului de la Casa Albă după 100 zile de mandat, conform Reuters.
Astfel, Donald Trump a reușit să răstoarne părți din ordinea mondială bazată pe reguli pe care Washington inclusiv a ajutat să fie construite după cel de-al Doilea Război Mondial.
„Trump este mult mai radical acum decât era în urmă cu opt ani”, a declarat Elliott Abrams, un conservator care a servit sub președinții Ronald Reagan și George W. Bush, fiind ulterior numit trimis special al SUA pentru Iran și Venezuela în primul mandat al lui Trump. „Am fost surprins”, a adăugat acesta.
Publicația atrage atenția și asupra agendei „America First” din cel de-al doilea mandat prezidențial. Obiectivele au îndepărtat aliații și au încurajat adversarii, ridicând întrebări despre cât de departe este dispus să meargă șeful Casei Albe. În plus, toate îngrijorările au loc în contextul în care criticii președintelui republican semnalează semne de regres democratic pe plan intern. Printre acestea se numără atacurile verbale la adresa judecătorilor, presiunile asupra universităților și transferul migranților într-o notorie închisoare din El Salvador, ca parte a unei campanii mai ample de deportare.
„Vedem o perturbare majoră în afacerile internaționale”, a declarat Dennis Ross, fost negociator pentru Orientul Mijlociu sub administrații democrate și republicane. „Nimeni nu știe sigur în acest moment cum să interpreteze ceea ce se întâmplă sau ce va urma”, a mai menționat oficialul.
Evaluarea Reuters se bazează pe interviurile realizate de agenția de știri cu numeroși actuali și foști oficiali guvernamentali, diplomați străini și analiști independenți din Washington și alte capitale ale lumii.
În viziunea acestora, unele dintre daunele provocate în cele 100 de zile de mandat ar putea fi de lungă durată, pe când altele sunt posibil de reparat dacă Trump își va tempera abordarea. Cu toate acestea, majoritatea nu se așteaptă la o schimbare dramatică din partea lui Trump și oficialii cred că multe țări își vor modifica pe termen lung relațiile cu SUA pentru a se proteja de imprevizibilitatea politicii sale.
La rândul ei, Casa Albă respinge ideea că Trump a afectat credibilitatea SUA, invocând, în schimb, necesitatea de curăța urma fostului președinte Joe Biden de pe scena mondială.
„Președintele Trump i-a măsuri rapide pentru a aborda provocările, aducând atât Ucraina, cât și Rusia la masa negocierilor pentru a încheia războiul lor, oprind fluxul de fentanil și protejând muncitorii americani prin responsabilitatea Chinei, aducând Iranul la masa negocierilor prin reimpunerea presiunii maxime”, a declarat Brian Hughes, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.
Totuși, peste jumătate dintre americani, inclusiv unul din patru republicani, consideră că Trump este „prea apropiat de Rusia”, iar publicul american nu are prea mult apetit pentru agenda expansionistă pe care o oferă.
În joc, spun experții, se află viitorul unui sistem global care s-a conturat în ultimele opt decenii, în mare parte sub primatul SUA. Acesta s-a bazat pe comerț liber, statul de drept și respectul pentru integritatea teritorială. Însă pentru Trump, care a disprețuit organizațiile multilaterale și adesea vede afacerile internaționale prin prisma tranzacțională a unui fost dezvoltator imobiliar, acea ordine mondială este zguduită.
Cu stilul său exuberant, el a insistat că SUA vor „obține” Groenlanda, o insulă semiautonomă daneză. A supărat Canada spunând că aceasta nu are niciun motiv să existe și ar trebui să devină parte din SUA. A amenințat să confisce Canalul Panama, care a fost predat Panamei în 1999. Și a propus ca Washingtonul să preia Gaza, teritoriu devastat de război, și să transforme enclava palestiniană într-o stațiune de tip Riviera.
„Când ceri să preiei o parte din teritoriul Regatului Danemarcei, când suntem întâmpinați de presiuni și amenințări din partea celui mai apropiat aliat, ce să credem despre țara pe care am admirat-o atât de mulți ani?”, a spus prim-ministrul danez Mette Frederiksen, într-o conferință de presă din Groenlanda la începutul lunii aprilie. „Este vorba despre ordinea mondială pe care am construit-o împreună de-a lungul generațiilor”, a adăugat acesta.