Tiraspolul a luat apă-n gură după ce Guvernul de la Chișinău și Uniunea Europeană au venit cu soluții menite să rezolve, pe termen scurt, criza energetică din stânga Nistrului. Biroul pentru Reintegrare afirmă că este în așteptarea unui răspuns după ce, ieri, a informat oficial autoritățile separatiste despre intenția UE de a cumpăra gaze de 30 de milioane de euro pentru malul stâng, dar și acordul Chișinăului de a le împrumuta trei milioane de metri cubi de gaze.
După anunțul făcut ieri de prim-ministrul Recean, și șefa diplomației europene a confirmat că UE este gata să acorde o finanțare nerambursabilă de 30 de milioane de euro, bani din care ar putea fi cumpărate gaze de la bursele europene pentru primele zece zile ale lunii februarie.
„Uniunea Europeană a decis să ofere 30 de milioane de euro să ajute Moldova să cumpere gaz. În mijlocul iernii Kremlinul folosește diferite instrumente și noi vom ajuta să restabilim electricitatea și căldura pentru sute de mii pentru cetățenii moldoveni. În vremuri de nevoie UE va sprijini prietenii săi și noi suntem aici pentru asta”, a declarat Kaja Kallas.
Locuitorii regiunii transnistrene, care nu se informează decât din presa locală, însă, nu au aflat nimic despre ajutoarele anunțate de Chișinău și Bruxelles. Portalurile de știri, însă, au tirajat un interviu acordat presei ruse de Vadim Krasnoselski, în care liderul separatist sugerează că așteaptă salvarea de la Moscova.
„- Cum va ajunge gazul, ați zburat la Moscova, au fost negocieri, ce ajutor va fi din partea Rusiei? - Federația Rusă ne va credita, Tiraspoltransgaz se creditează din acești bani și va plăti acel gaz care va ajunge în regiune din Europa. - Când va ajunge acest gaz? - Într-o conjunctură bună la sfârșitul acestei săptămâni”.
Totuși, Tiraspolul este pe cale să accepte cele trei milioane de metri cubi de gaze oferite pentru a menține presiunea în sistem. Acesta, însă, nu va ajunge decât până la sfârșitul săptămânii, când, în viziunea Chișinăului, ar trebui să ajungă peste Nistru și gazul cumpărat din bani europeni.
30 de milioane de euro ar fi suficienți ca să fie reluate livrările pentru Centrala de la Cugiurgan, care să producă energie pentru ambele maluri ale Nistrului, cât și pentru încălzirea centralizată și industria ușoară din regiunea transnistreană până pe 10 februarie. Guvernul precizează că volumele nu vor putea fi utilizate pentru companii energofage, cum ar fi Uzina Metalurgică de la Rîbnița.