După ce a beneficiat de ajutor de la UE și a cumpărat două zile gaz de pe bursa română, regiunea transnistreană a început astăzi importurile din Europa pe banii rușilor. Furnizorul maghiar care s-a angajat să livreze gazul până la hotarul cu Republica Moldova a anunțat că s-a găsit o soluție, după ce zilele trecute menționa că are nevoie de acordul Kievului.
„În baza unui acord pe termen scurt, aprovizionarea cu gaz către gospodăriile din Moldova va începe de mâine, 14 februarie 2025. Suntem încântați că am ajuns la o soluție care contribuie la securitatea energetică a țării. Această realizare a fost posibilă doar datorită contribuției esențiale a operatorilor relevanți ai sistemului de transport din UE, Ucraina și Moldova”, se arată într-un comunicat al MET Gas and Energy Marketing AG.
Asta înseamnă că în pofida invaziei ruse din Ucraina, pe de o parte, dar și relațiilor complicate dintre Ungaria și Ucraina, pe de alta, părțile au ajuns la un consens cu privire la asigurarea tranzitului de gaze prin regiunea Odesa, astfel fiind eliminată ultima barieră în cale exporturilor spre stânga Nistrului.
Pretinsul lider de la Tiraspol s-a grăbit să mulțumească Rusiei:
„Vă informez că astăzi a sosit gazul în Transnistria. Această aprovizionare a devenit posibilă datorită asistenței de credit rusești și a muncii atente, meticuloase și coordonate a echipei Ministerului Energiei al Federației Ruse”.
Membrul Consiliului de Administrație al Energocom, Alexandru Slusari, a criticat pe Facebook noua schemă de livrare a gazului în stânga Nistrului. Acesta a subliniat că varianta procurării gazelor de pe Bursa Româna de Mărfuri era transparentă, în timp ce livrările prin compania maghiară lasă multe semne de întrebare:
„Toate detaliile schemei au fost cizelate. Gazul руссо-венгро-дубайский merge în Transnistria. Varianta procurării gazului de pe bursa română cu achitări directe Tiraspoltransgaz- Moldova Gaz, care au fost două zile, nu era bună pentru escroci. A fost achitat TVA în bugetul Republicii Moldova. Tranzacția este transparentă. Nu există mecanismul coruperii alegătorilor. Așa varianta nu merge! În sfârșit a fost repornit jocul tradițional, care durează 34 de ani. Reintegrarea țării pentru un grup îngust de oameni de pe ambele maluri, făcut în jurul unui business comun și tenebru cu implicarea factorului rusesc. Газуем по полной”.
Slusari mai susține că volumul comandat este suficient pentru întregul consum al regiunii separatiste cu industria și fermele de criptovalută, asta deși prim-ministrul Dorin Recean a dat asigurări zilele trecute că dacă livrările vor depăși limita de 3 milioane de metri cubi și vor reporni industriile mari din regiune, tranzacțiile vor fi impozitate de Guvern.
TV8.md amintește că în ultimele două zile, Moldovagaz a cumpărat în premieră gaz de la „Bursa Română de Mărfuri EST” din banii Tiraspoltransgaz. Volumul a fost livrat consumatorilor din stânga Nistrului.
Anterior, Tiraspolul a refuzat oferta de 60 de milioane de euro din partea UE pentru a procura gaz până în luna aprilie. Totuși, Guvernul a acceptat un alt scenariu - o companie din Dubai să-i plătească unui furnizor din Ungaria ca acesta să cumpere gaz pe piața europeană și să-l livreze până la hotar cu Republica Moldova. De aici, Moldovagaz ar urma să le pompeze în stânga Nistrului. Este vorba despre furnizarea a 3 milioane de metri cubi pe zi. Regiunea transnistreană va lua banii pentru plata gazului dintr-un credit rusesc.
Acordul încheiat între Chișinău și Tiraspol, prin care urmează să fie furnizat gaz în regiunea transnistreană în următoarea perioadă a stârnit un val de critici în rândul comentatorilor politici. Aceștia susțin că avem de a face cu împrumut mascat din Rusia, livrări de gaz printr-o firmă căpușă din Ungaria și un contract netransparent.