/LIVE TEXT/ Summit la Londra: Liderii europeni au discutat un plan de încetare a focului în Ucraina. Primele decizii
02 martie 2025, ora 17:39
Londra a devenit duminică epicentrul diplomației europene, găzduind Summitul liderilor privind Ucraina, organizat de prim-ministrul britanic Keir Starmer. Evenimentul a reunit aproximativ 18 lideri europeni, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficiali de rang înalt ai NATO și Uniunii Europene, cu scopul de a elabora un plan de încetare a focului în Ucraina, pe care să-l prezinte Statelor Unite.
UPDATE„A fost o veste foarte bună că mai multe țări europene își vor spori cheltuielile pentru apărare”, a declarat duminică secretarul general NATO, după discuțiile de criză privind Ucraina, desfășurate la Londra. Mark Rutte a adăugat că SUA rămân angajate față de NATO, în ciuda criticilor frecvente ale președintelui Donald Trump.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
UPDATE În urma summitului, premierul britanic a declarat că UE nu va recunoaște acorduri de tipul celor de la Minsk. „Europa trebuie să ducă greul, dar pentru a sprijini pacea pe continentul nostru și pentru a reuși, acest efort trebuie să beneficieze de un sprijin puternic din partea SUA”, a spus Keir Starmer. De asemenea, el a anunțat un acord care va permite Ucrainei să utilizeze 1,6 miliarde de lire sterline (2 miliarde de dolari) din finanțarea pentru export a Marii Britanii pentru achiziționarea a peste 5.000 de rachete de apărare antiaeriană.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
UPDATE Summitul liderilor europeni s-a încheiat. A durat aproximativ două ore, iar participanții părăsesc Lancaster House. Volodimir Zelenski se îndreaptă spre Sandringham pentru a se întâlni cu regele Charles al III-lea.
foto: tg/Pravda_Gerashchenko
UPDATE Așezat lângă Zelenski, în fața steagurilor Ucrainei și țărilor europene, gazda summitului, Starmer, a declarat că este „un moment unic într-o generație pentru securitatea Europei și toți trebuie să facem un pas înainte”. „Sper că știți că suntem cu voi și cu poporul ucrainean atât timp cât va fi necesar. Toți cei din jurul acestei mese”, i-a spus el liderului ucrainean.
UPDATE Zelenski a fost îmbrățișat de unii dintre cei 18 lideri prezenți, inclusiv Starmer, prim-ministrul canadian Justin Trudeau și secretarul general al NATO, Mark Rutte.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
UPDATE Înainte de începerea discuțiilor, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat optimismul cu privire la summitul care are loc în prezent la Londra: „Sprijiniți Ucraina astăzi. Toți din Europa vor trebui să ofere mai mult. Cu toții ne dorim un acord de pace, iar acesta trebuie să fie durabil. Europa își asumă cu adevărat un rol mai important aici. Pentru a menține NATO puternic, Europa va crește cheltuielile pentru apărare”.
Mark Rutte și Keir Starmer, foto: Reuters
UPDATE Premierul Donald Tusk spune că Polonia ar putea folosi relațiile sale prietenoase cu SUA pentru a o convinge să sprijine mai mult Ucraina. Tusk a numit poziția SUA față de Ucraina un „dilema” pe care „trebuie să o depășim”. El a adăugat că Polonia „va fi mai ascultată” datorită cheltuielilor sale ridicate pentru apărare și „relațiilor foarte bune cu americanii”.
Donald Tusk și Keir Starmer, foto: Reuters
UPDATE„Suntem cu toții foarte dedicați unui obiectiv pe care dorim cu toții să îl atingem, și anume o pace justă și durabilă în Ucraina”, a declarat prim-ministra Italiei, Georgia Meloni. „Este foarte, foarte important să evităm riscul ca Occidentul să se divizeze sau dacă ne divizăm noi înșine”, a adăugat ea.
Georgia Meloni și Keir Starmer, foto: Reuters
UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat importanța găsirii unei soluții diplomatice viabile pentru încheierea conflictului: „Există un agresor: Rusia. Există un popor atacat: Ucraina. Pentru că ei luptă pentru demnitatea lor, pentru independența lor, pentru copiii lor și pentru securitatea Europei”.
Emmanuel Macron și Keir Starmer, foto: Reuters
Obiectivele summitului
Potrivit biroului premierului britanic, summitul vizează consolidarea sprijinului european pentru Ucraina și obținerea unui acord de pace durabil, respectând suveranitatea Ucrainei. Reuniunea vine pe fondul intensificării eforturilor diplomatice pentru soluționarea conflictului, dar și după întâlnirea dintre Keir Starmer și președintele american Donald Trump la Casa Albă.
Tensiunile au fost amplificate de incidentul petrecut vineri în Biroul Oval, în urma căruia Volodimir Zelenski a părăsit discuțiile privind semnarea unui acord bilateral Ucraina-SUA.
Printre liderii europeni care participă la summit se numără președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, prim-miniștrii Italiei (Giorgia Meloni), Poloniei (Donald Tusk), Spaniei (Pedro Sánchez) și Suediei (Ulf Kristersson). De asemenea, sunt prezenți secretarul general al NATO, Mark Rutte, și oficiali ai Uniunii Europene, precum președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa. România este reprezentată de președintele interimar Ilie Bolojan, care a fost întâmpinat de Keir Starmer la sosirea sa la Lancaster House, locația summitului.
Ursula von der Leyen și Keir Starmer, foto: Reuters
Volodimir Zelenski și Keir Starmer, foto: ReutersOlaf Scholz și Keir Starmer, foto: Reuters
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Licitații de milioane de lei, câștigate de asociația fratelui și mamei lui Radu Marian: Explicația deputatului PAS
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ Au ,,înghețat” livezile: Agricultorii se plâng de pierderi majore
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Falsul Gonzalez: Mexicul confirmă că noua identitate a lui Vladimir Plahotniuc e fictivă
/VIDEO/ Critici după eliberarea unor interlopi în urma modificării Legii amnistiei: „O politică de umanizare a pedepselor defectuoasă”
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: A crescut generații de copii, dar nimeni nu i-a spus „mama”. Cum o poți ajuta pe mătușa Varvara
/VIDEO/ Între transparență și presiune: Ce riscuri implică legea agenților străini în Moldova, în contextul evenimentelor din Georgia
/PROMO/ Psihologul meu: Ce se ascunde în spatele bărbaților de succes și cum îi influențează femeile
Licitații de milioane de lei, câștigate de asociația fratelui și mamei lui Radu Marian: Explicația deputatului PAS
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ Au ,,înghețat” livezile: Agricultorii se plâng de pierderi majore
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Falsul Gonzalez: Mexicul confirmă că noua identitate a lui Vladimir Plahotniuc e fictivă
/VIDEO/ Critici după eliberarea unor interlopi în urma modificării Legii amnistiei: „O politică de umanizare a pedepselor defectuoasă”
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: A crescut generații de copii, dar nimeni nu i-a spus „mama”. Cum o poți ajuta pe mătușa Varvara
/VIDEO/ Între transparență și presiune: Ce riscuri implică legea agenților străini în Moldova, în contextul evenimentelor din Georgia
/PROMO/ Psihologul meu: Ce se ascunde în spatele bărbaților de succes și cum îi influențează femeile
Licitații de milioane de lei, câștigate de asociația fratelui și mamei lui Radu Marian: Explicația deputatului PAS
/PROMO/ „Bătrânii noștri”: Cum o poți ajuta pe mătușa Valentina, rămasă singură la 88 de ani
/VIDEO/ Au ,,înghețat” livezile: Agricultorii se plâng de pierderi majore
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist al site-ului TV8.md sau reporter de investigație la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Falsul Gonzalez: Mexicul confirmă că noua identitate a lui Vladimir Plahotniuc e fictivă
externe
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1143: Lupte la graniță, întâlnire la Bruxelles și acuzații de crime. Când ar putea fi judecat Putin
Un tribunal special de la Haga nu va putea să-l judece pe Vladimir Putin pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei atâta timp cât va rămâne preşedinte al Rusiei. Procedurile în absență sunt posibile numai după demisia sa, notează Euronews. Miniștrii apărării din așa-numitul Grup de contact pentru Ucraina, condus în trecut de SUA, se întâlnesc vineri la Bruxelles, unde ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov este așteptat să furnizeze informații actualizate de pe front și să precizeze care sunt echipamentele urgent necesare.
Ministerul rus al Apărării declară că forțele sale au cucerit satul Juravka din regiunea de graniță din nordul Ucrainei Sumî, deși oficialii ucraineni nu au confirmat capturarea, relatează Reuters. În același timp, Zelenski anunță sancțiuni împotriva flotei-fantomă care alimentează războiul Rusiei, iar Donald Trump înlocuiește ambasadoarea SUA de la Kiev. Marea Britanie și Norvegia vor oferi Ucrainei un sprijin militar comun în valoare de 585 de milioane de dolari, relatează Bloomberg.
UPDATE Aliații europeni au anunțat „o creștere” a sprijinului militar pentru Ucraina, printre care și guvernul britanic care va oferi un ajutor 580 de milioane de dolari. Și Norvegia va contribui cu fonduri suplimentare, a declarat vineri Ministerul Apărării de la Londra. Finanțarea va asigura reparații și întreținere la vehicule și echipamente, precum și la sisteme radar, mine antitanc și sute de mii de drone. Sprijinul vizează parțial consolidarea poziției țării înaintea oricărui acord de pace cu Rusia, în timp ce Marea Britanie și Germania găzduiesc vineri o întâlnire la sediul NATO de la Bruxelles, scrie HotNews.
UPDATE Emisarul special al SUA, Steve Witkoff, a călătorit la Moscova pentru a treia oară, la cererea preşedintelui american Donald Trump, pentru a se întâlni cu şeful statului rus Vladimir Putin, a informat Axios, citat vineri de EFE.
UPDATE Senatul american a confirmat vineri numirea de către președintele american Donald Trump a generalului Dan Caine drept șef al Statului Major al forțelor armate ale SUA, după destituirea fără explicații a predecesorului său de către președintele republican, relatează The New York Times și The Washington Post.
UPDATE Rusia şi SUA au purtat joi la Istanbul negocieri "pozitive" pentru normalizarea relațiilor lor diplomatice, dar fără a ajunge la vreun acord concret, potrivit EFE.
UPDATE Un raport recent al prestigiosului think-tank britanic RUSI trage un semnal de alarmă: în cazul unui conflict de durată, nu doar voința politică contează, ci și capacitatea unei națiuni de a produce valuri succesive de armament și de a reface forțele pierdute. Rusia, în ciuda sancțiunilor și a pierderilor de pe front, a reușit să crească spectaculos producția de armament – un efort susținut de planificare centralizată, finanțare agresivă și metode de lucru pe care Europa nu și le mai permite, potrivit Adevărul. Mobilizarea industrială a Kremlinului vine însă cu un preț. Rusia a alocat în 2024 aproape 40% din buget pentru apărare, securitate și informații – adică aproximativ 150 de miliarde de dolari, o povară uriașă pentru o economie care stagnează. Creditarea masivă, presiunea asupra forței de muncă și izolarea tehnologică ar putea afecta serios capacitatea de susținere pe termen lung.
UPDATE După cearta dintre președinții Statelor Unite și Ucrainei din Biroul Oval de la Washington și nefinalizarea acordului dintre cele două țări privind pământurile rare, iată că acum Zelenski face o mutare de maestru cu America. El a declarat că este gata să plătească până la 50 de miliarde de dolari pentru un viitor ajutor militar din partea SUA, o afacere surpriză pe care Donald Trump nu o poate refuza, notează Ziare.com.
UPDATE Kremlinul recrutează activ adolescenți pentru a spiona și sabota în Germania, avertizează serviciile secrete germane, relatează Bild, care citează un raport al Biroului pentru Protecția Constituției din Renania de Nord-Westfalia (BfV). Rusia vizează în special tineri cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani pentru a-i transforma în spioni. Acești adolescenți sunt recrutați din familii de origine rusă stabilite în Germania. Criteriile de selecție includ loialitatea față de Rusia, lipsa de educație și atitudini pro-ruse, notează Libertatea.
UPDATE Donald Trump recunoaște că ia în calcul o diminuare a prezenței militare americane din Europa. Însă președintele american dă de înțeles că posibila retragere a unor trupe din țările europene ar putea fi negociată la pachet cu taxele vamale.
UPDATE Germania intenționează să lanseze mai târziu în acest an un nou model de serviciu militar voluntar, pașii inițiali incluzând relansarea procedurilor de înrolare, a afirmat ministrul german al apărării Boris Pistorius, citat vineri de dpa, transmite Agerpres.
UPDATE Tribunalul special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, care urmează să fie înființat la Haga, nu îl va judeca pe Vladimir Putin în absență, atât timp cât acesta rămâne președintele Federației Ruse. Aceeași regulă se aplică și premierului Mihail Mișustin, precum și ministrului de externe Serghei Lavrov, potrivit informațiilor transmise de doi oficiali europeni și citate de Euronews. Conform proiectului de acord pregătit în cadrul Consiliului Europei, urmărirea penală a acestor oficiali de rang înalt va putea avea loc doar dacă aceștia se vor afla fizic în sala de judecată. Având în vedere că Rusia refuză să recunoască invazia asupra Ucrainei ca fiind criminală și respinge orice cooperare cu Occidentul, această condiție este greu de îndeplinit în viitorul apropiat. Tribunalul pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei este susținut de peste 38 de state și de Uniunea Europeană. Spre deosebire de crimele de război sau crimele împotriva umanității, crima de agresiune vizează conducerea politică și militară a statului agresor.
UPDATE Guvernul britanic a anunțat că va oferi Ucrainei sprijin militar suplimentar în valoare de 450 milioane de dolari, pentru achiziția de noi drone şi pentru repararea vehiculelor blindate. Anunțul are loc în contextul care Marea Britanie şi Germania găzduiesc o nouă reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, la Bruxelles, care, până de curând, a fost coordonat de Statele Unite. Grupul a fost înființat în urmă cu trei ani, pentru a furniza Ucrainei sprijin militar. Statele Unite nu participă la această reuniune, notează Rador.
UPDATE Bruxellesul ar putea impozita giganții americani ai tehnologiei dacă negocierile nu reușesc să pună capăt războiului comercial lansat de Donald Trump, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Financial Times publicat joi, scrie AFP.
UPDATE Președintele american Donald Trump a afirmat că Uniunea Europeană a fost ‘foarte inteligentă’ după ce a decis joi să suspende timp de 90 de zile riposta sa la taxele vamale americane, la o zi după ce președintele SUA luase o decizie similară cu privire la aplicarea acestor tarife, relatează AFP.
UPDATE Ambasadoarea Statelor Unite la Kiev, Bridget Brink, îşi va părăsi postul într-un moment în care preşedintele Donald Trump operează o apropiere de Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a confirmat joi Departamentul de Stat, notează AFP.
UPDATE Moscova a desfășurat de mult timp atacuri aeriene asupra regiunii care se învecinează cu Kursk, de unde încearcă să evacueze forţele ucrainene care au mai rămas, la opt luni după ce au lansat o incursiune dincolo de graniță şi au cucerit bucăți mari de teritoriu. Oficialii ucraineni au afirmat că activitatea militară rusească s-a intensificat pe partea lor de graniță, dar nu a recunoscut că Juravka a căzut în mâinile ruşilor. În urmă cu patru zile, Moscova a susţinut că forţele sale au capturat un alt sat din regiune, Basivka, afirmație negată de oficialii ucraineni. Cel mai recent raport al Ministerului Apărării din Rusia nu a oferit detalii dincolo de a arăta că trupele sale controlează Juravka, potrivit Realitatea.
UPDATE Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, se gândește serios dacă să se retragă din funcția sa și să părăsească serviciul extern în următoarele săptămâni, au declarat un oficial american și alte două persoane familiarizate cu această chestiune, o mișcare care ar injecta o nouă incertitudine în relația dintre Washington și Kiev, scrie Reuters.
UPDATE Potrivit lui Dmitro Lubineţ, comisarul pentru drepturile omului al parlamentului ucrainean, se crede că uciderea prizonierilor de război ar fi avut loc în martie, în satul Piatîhatkî, din sudul Ucrainei. Ca şi în alte cazuri similare, suspiciunea se bazează pe o înregistrare video care a circulat pe rețelele de social media, relatează DPA, citată de Agerpres. Într-un interviu de la jumătatea lunii decembrie, Lubineţ a avansat un număr de 177 de astfel de cazuri confirmate de la începutul războiului, afirmând că numărul creşte rapid.
UPDATE Igor Novikov, consilier al președintelui Volodimir Zelenski în perioada 2019-2020, a vorbit despre poziția României în regiune. Novikov spune că trebuie încheiate cât mai repede alianțe cu vecinii și îi îndeamnă pe români să fie foarte atenți cum vor vota la alegerile prezidențiale din luna mai, scrie Adevărul.
UPDATE Prințul Harry a vizitat militari răniți la o clinică ortopedică din Ucraina, după ce a petrecut două zile la Înalta Curte din Londra, unde a contestat decizia guvernului de a-i retrage protecția oficială în timpul șederii sale în Marea Britanie, scrie Adevărul.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat un nou pachet de sancțiuni îndreptat împotriva „flotei-fantomă” a Rusiei, în cadrul discursului său nocturn din 10 aprilie. „Aceste sancțiuni vizează, în special, flota de petroliere fantomă pe care Moscova o folosește pentru a finanța războiul; propagandiștii de război – cei care încearcă să submineze apărarea noastră și să ajute Rusia; și, de asemenea, anumiți oficiali – nume bine cunoscute tuturor ucrainenilor – care obișnuiau să aibă influență”, a declarat Zelenski, potrivit The Kyiv Independent. Președintele a subliniat, totodată, importanța coordonării internaționale în aplicarea acestor măsuri. „Lucrăm pentru a sincroniza pachetele noastre de sancțiuni cu deciziile partenerilor – în primul rând din Uniunea Europeană, dar și din alte jurisdicții puternice din lume”, a adăugat Zelenski.