Cea mai mare fermă de porci din țară cere de la stat despăgubiri de 150 de milioane de lei, după ce autoritățile au decis sacrificarea celor 65.000 de animale, crescute la Roșcani, Anenii Noi. Consecințele pestei porcine, însă, le-am putea resimți cu toții. Cel puțin, astăzi, autoritățile nu pot spune dacă dispariția de pe piața a mii de tone de carne produsă în Moldova va genera și scumpiri.
„Ne-a lovit foarte tare, pierderile estimative sunt de 440 de milioane de lei, dintre care în dependență cum va evalua ancheta, fișele de evaluare, stocul de porci ar fi în valoare de 150 de milioane. Conform legislației sperăm să fie despăgubit. Este un impact și la buget, noi plătim impozite și taxe de 120 de milioane de lei pe an”, a menționat directoarea generală a companiei, Ecaterina Perebinos.
Timp de trei zile, la Roșcani au fost sacrificate și înhumate peste 10.000 de animale. Focarul de pestă porcină a fost descoperit la sfârșitul săptămânii trecute. Aceeași companie a mai trecut printr-o experiență similară cu cea de-a doua fermă. În 2022 au fost nimiciți toți porcii din exploatația de la Nisporeni, iar compania a fost despăgubită cu 63 de milioane de lei.
Focarele de pestă porcină ar putea fi o povară nu doar pentru bugetul de stat, dar și pentru populație. Autoritățile evaluează impactul nimicirii unui număr atât de mare de porci asupra pieței de carne și nu exclud posibilitatea că prețurile ar putea crește deoarece se va importa mai mult pentru a acoperi deficitul intern. Consumul intern de carne de porc este în prezent de 94.000 de tone anual, dintre care 5.000 de tone se importă.
Săptămâna viitoare va avea loc o ședință cu crescătorii de animale și procesatorii la care se va discuta acest subiect.
„-Să putem menține prețurile la raft și aici vom veni și cu solicitarea de a fi solidari în astfel de situații pentru că ne afectează pe toți. Sper să ieșim la un numitor comun și segmentul de carne de porc și procesare să fie acoperit și asigurat. -Nu va crește prețul sau sperați? Bine, sperăm vom ajusta politicile ca să menținem prețurile cu siguranță”, a punctat ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga.
Anterior importatorii au declarat că piața va fi afectată de sacrificarea unui număr atât de mare de porci într-un termen atât de scurt și că, cel mai probabil, ei vor fi nevoiți să majoreze importurile.