Viitorul Parlament va fi unul proeuropean! De asta se declară convins președintele actualului Legislativ, Igor Grosu. Spicherul admite că, la necesitate, PAS ar putea face alianțe însă acest lucru este posibil doar cu partide care împărtășesc idealul aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.
În acest context, Grosu pune la îndoială orientarea proeuropeană a Blocului Alternativa.
„Noi o să facem alianțe, dacă o să fie nevoie, cu partide proeuropene și cele care subscriu la proiectul nostru de țară - integrarea Republicii Moldova în UE. Despre Alternativa, că e proeuropeană, să creadă cei care le poartă pălăria”, a declarat Igor Grosu pentru „Întreabă Ghețu”.
Președintele Parlamentului a mai menționat că alegerile parlamentare vor avea loc la toamnă, însă a spus că nu poate spune deocamdată data exactă.
Și deputatul PAS Oazu Nantoi se îndoiește de idealurile proeuropene ale Blocului Alternativa. Nantoi spune că și-ar putea schimba opinia dacă ar vedea că membrii blocului generează un document oficial prin care își asumă clar și răspicat poziția față de aderarea la UE și condamnă agresiunea rusă în Ucraina.
„Atunci ok, eu aș putea să am multe semne de întrebare față de unele persoane din bloc dar situația s-ar schimba. Deocamdată, ne axăm pe trecut... cum domnul Stoianoglo a apărut cu Dodon etc”, a explicat Oazu Nantoi.
Nici Lilian Carp de la PAS nu îi crede pe cei din Alternativa.
„Dacă îmi spune cineva că Chicu sau Stoianoglo care au chemat la boicotarea referendumului european sunt cei care pot duce R. Moldova în UE, se greșesc amarnic. Ei sunt calul Troian al Kremlinului, care sunt puși pe eșichierul proeuropean”, a subliniat deputatul Carp.
Socialiștii spun la rândul lor că nu își doresc o alianță cu PAS. Mai mult, nu e bătută în cuie nici ideea de a rămâne în continuare în bloc cu comuniștii.
„Trebuie să vedem cine exact intră în Parlament și nu exclud că PSRM va fi formațiunea care va lua majoritatea. Dacă mergem cu comuniștii, se va decide în bloc”, a spus Adrian Albu de la PSRM.
Și Bogdan Țîrdea de la socialiști confirmă că decizia privind un bloc cu PCRM nu e luată încă. Acesta nu exclude o coalizare cu orice altă forță de opoziție.
„Eu consider că orice coalizare a forțelor de opoziție este benefică, mai ales dacă sunt niște principii ideologice comune”, a menționat Bogdan Țîrdea.
Constantin Starîș de la comuniști spune că discuțiile privind Blocul BCS sunt deja în derulare.
„Nu este o decizie clară. Sper că vom merge cu socialiștii. Am avut până acum doar o întâlnire pentru discuții”, a subliniat Constantin Starîș.
Pe 6 martie, la „Cutia Neagră”, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat că unioniștii, pro-europenii și stataliștii ar trebui să se unească și să meargă împreună la alegerile parlamentare din toamna acestui an, pentru a se asigura astfel că nu pierd niciun vot. Mai mult, Ghimpu, care s-a detașat de altfel în ultima vreme într-o oarecare măsură din viața politică din Moldova, susține că își dorește să îi convoace la un loc pe cei menționați mai sus pentru a discuta despre unitatea partidelor înainte de parlamentare.
Renato Usatîi de la „Partidul Nostru” a spus că nu va face alianță cu nicio formațiune, iar Dragoș Galbur de la Partidul Național Moldovenesc a declarat că partidele unioniste din Republica Moldova ar putea crea un bloc politic comun. Potrivit lui, nu există deocamdată nicio înțelegere clară privind acest aspect, dar sunt planificate discuții.
Alegerile parlamentare în Republica Moldova urmează să aibă loc în acest an. Deocamdată, nu a fost fixată o dată, însă potrivit legii, acestea ar putea fi organizate cel devreme în iulie sau cel târziu în luna octombrie.