Benjamin Netanyahu a fost audiat în dosarul „Qatargate”, iar Teheranul avertizează că nu încearcă să se doteze cu arma nucleară, însă „nu va avea de ales decât să facă acest lucru” în cazul unui atac asupra țării. Totodată, trei persoane găsite vinovate pentru uciderea rabinului israeliano-moldovean, Zvi Kogan, au fost condamnate la moarte.
De asemenea, cincisprezece paramedici și salvatori palestinieni, inclusiv cel puțin un angajat al Națiunilor Unite, au fost uciși de forțele israeliene și îngropați într-o groapă comună în urmă cu opt zile în sudul Gazei, potrivit ONU. În același timp, armata israeliană a anunțat că a ucis un lider al grupării libaneze Hezbollah.
UPDATE Un băiat de 17 ani din Cisiordania, deținut fără acuzații timp de șase luni într-o închisoare israeliană, a murit după ce s-a prăbușit în circumstanțe neclare, au declarat oficiali palestinieni, transmite The Guardian, conform Mediafax. Potrivit familiei sale, Walid Ahmad era „un licean sănătos” în momentul arestării sale, în septembrie anul trecut, fiind acuzat că ar fi aruncat cu pietre în soldați israelieni. Familia crede că Walid a contractat dizenterie din cauza condițiilor precare din închisoare – o infecție care provoacă diaree, vărsături și amețeli și care poate fi fatală dacă nu este tratată. „Era un adolescent plin de viață, căruia îi plăcea să joace fotbal înainte să fie luat din casa noastră,” a declarat tatăl său, Khalid Ahmad, pentru Associated Press.
UPDATE Iranul nu încearcă să se doteze cu arma nucleară, însă „nu va avea de ales decât să facă acest lucru” în cazul unui atac asupra țării, a avertizat luni seara Teheranul, în urma amenințărilor președintelui american Donald Trump, relatează AFP, conform Agerpres. Țările occidentale bănuiesc de zeci de ani că Iranul intenționează să se doteze cu arme nucleare, acuzație respinsă de Teheran, care afirmă că programul său nuclear există doar în scopuri civile, în special în domeniul energetic.
UPDATE Trei persoane găsite vinovate pentru uciderea rabinului israeliano-moldovean, Zvi Kogan, au fost condamnate la moarte. Sentința a fost pronunțată de un tribunal din Emiratele Arabe Unite, transmite HotNews. Curtea Federală de Apel din Abu Dhabi a stabilit că uciderea rabinului, în vârstă de 28 de ani la data crimei, a fost comisă în „scop terorist”. Un al patrulea acuzat a fost condamnat la închisoare pe viață. Conform legii din EAU, pedepsele capitale pot fi atacate cu recurs.
UPDATE Benjamin Netanyahu a fost audiat în dosarul „Qatargate”. Premierul israelian a afirmat că este „o anchetă politică” și a acuzat poliția că i-a luat „ostatici” doi dintre consilieri. „Imediat ce mi s-a cerut să depun mărturie, am spus că sunt liber şi că vreau să depun mărturie imediat (...). Am înţeles că este o anchetă politică, dar nu ştiam cât de politică era”, a declarat luni, într-o înregistrare video postată pe Telegram Benjamin Netanyahu, potrivit AFP preluată de News.ro.
UPDATE Armata israeliană anunţă, marţi, că a ucis un lider al grupării libaneze Hezbollah, aliat al mişcării Hamas, într-un atac asupra unui cartier din sudul Beirutului, potrivit AFP, citat de Mediafax. „Lovitura a vizat un terorist Hezbollah care a condus agenţi Hamas şi i-a asistat în planificarea unui atac terorist semnificativ şi iminent împotriva civililor israelieni”, a declarat armata într-un comunicat comun cu serviciul de securitate internă Shin Bet. Sursele nu au precizat numele persoanei vizate şi au adăugat că au „acţionat pentru a-l elimina şi au evitat ameninţarea”.
UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat marți că își reconsideră decizia de a-l numi pe Eli Sharvit în funcția de nou director al Agenției pentru securitate internă (Shin Bet), după ce candidatura acestuia a atras critici din partea unui influent senator american și a unor membri ai coaliției de guvernământ, relatează AFP și EFE, conform Agerpres. „Premierul Netanyahu s-a întâlnit din nou luni cu vice-amiralul Eli Sharvit cu privire la numirea sa la conducerea Shin Bet”, se arată într-un comunicat al biroului de presă al șefului guvernului israelian. Oficialul i-a „mulțumit pentru că a răspuns chemării la datorie, dar l-a informat că, după o analiză mai amplă, intenționează să examineze și alte candidaturi”, subliniază comunicatul.
UPDATE Curtea Supremă a Rusiei urmează să se pronunţe la 17 aprilie asupra posibilităţii retragerii talibanilor de pe lista organizaţiilor interzise în Rusia, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că vrea să consolideze cooperarea cu Afganistanul, izolat pe scena internaţională, relatează AFP, potrivit News.ro. „Curtea Supremă a Federaţiei ruse a primit şi acceptat o procedură administrativă a procurorului general al Federaţiei ruse de suspendare a interdicţiei mişcării talibane”, a anunţat luni serviciul de presă al Curţii, citat de agenţiile ruse de presă.
UPDATE Cincisprezece paramedici și salvatori palestinieni, inclusiv cel puțin un angajat al Națiunilor Unite, au fost uciși de forțele israeliene „unul câte unul” și îngropați într-o groapă comună în urmă cu opt zile în sudul Gazei, a declarat ONU, potrivit HotNews. Potrivit Biroului pentru afaceri umanitare al ONU (Ocha), lucrătorii Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) și ai apărării civile se aflau într-o misiune de salvare a colegilor care fuseseră împușcați mai devreme în cursul zilei, când vehiculele lor clar marcate au fost supuse unui tir israelian intens în districtul Tel al-Sultan din orașul Rafah, Gaza. Un oficial al Semilunii Roșii din Gaza a declarat că există dovezi că cel puțin o persoană a fost reținută și ucisă, deoarece corpul unuia dintre morți a fost găsit cu mâinile legate.
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 542: Macron cere pace, iar Netanyahu depunerea armelor. SUA și Iran se amenință reciproc
/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 541: Gaza nu are provizii sau ajutoare de peste trei săptămâni. Hamas acceptă o nouă propunere
Rusia a lansat un atac cu drone aspra orașului Harkov în noaptea de joi spre vineri, ucigând cel puțin patru civili și rănind alți 35, a informat primarul Ihor Terehov. NATO avertizează că Rusia stochează rachete pentru atacuri viitoare asupra Ucrainei.Informațiile colectate de Alianța Nord-Atlantică sugerează că, în ciuda unei scăderi a atacurilor cu rachete, Rusia continuă să producă și să acumuleze armament. Secretarul de stat american dă asigurări că SUA vor rămâne în NATO, dar cere ca fiecare stat membru să aloce cel puțin 5% din produsul intern brut pentru apărare.
The media could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
SUA opresc investigarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina. Washingtonul s-a retras dintr-un grup internațional însărcinat cu strângerea de dovezi privind crimele de război ale Rusiei în Ucraina, invocând o schimbare a priorităților Departamentului de Justiție, notează NewsWeek. Totuși, Trump își pierde răbdarea cu Putin încercând să obțină un armistițiu în Ucraina, iar asta s-ar putea întâmpla în câteva săptămâni, spune secretarul de stat Marco Rubio. Totodată, și miniștrii europeni de Externe prezenți la o reuniune NATO care are loc la Bruxelles au acuzat vineri Rusia că zădărnicește efortul SUA pentru pace în Ucraina.
UPDATE „Mingea este în terenul Rusiei”, a declarat vineri secretarul general al NATO, Mark Rutte, în ceea ce privește o încetare a focului în Ucraina, după întâlnirea cu miniștrii de externe din NATO, la Bruxelles. Declarația vine în condițiile în care mai mulți miniștri europeni au cerut stabilirea unui termen limită pentru ca Moscova să răspundă propunerii americane de încetare a focului. Rutte a refuzat însă să spună dacă este în favoarea acestei propuneri. Pe de altă parte, Mark Rutte a spus că noile tarife vamale americane radicale anunțate de preşedintele Donald Trump miercuri, inclusiv asupra aliaților, nu încalcă tratatele NATO, scrie Realitatea.
UPDATE Cerințele dure ale SUA privind creșterea bugetului necesar înarmării statelor europene din NATO nasc deja tensiuni. Prim-ministrul balgian Bart De Wever a criticat ferm cerinţa formulată joi de SUA ca ţările membre ale NATO să aloce 5% din PIB-ul lor pentru apărare, în timp ce Washingtonul "lansează un război comercial" şi "insultă" aliaţii săi europeni, informează vineri AFP.
UPDATE Tarifele impuse de președintele american Donald Trump ar putea afecta grav industria de apărare a SUA, complicând cooperarea internațională și crescând costul de producție a echipamentelor militare, relatează Politico.
UPDATE Deși Rusia nu se află pe lista țărilor cărora Statele Unite le-au impus taxele vamale, ea va fi totuși afectată de acestea prin efectele lor negative asupra economiei mondiale, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Agerpres. Rusia are nevoie de măsuri suplimentare pentru a atenua impactul asupra economiei sale generat de taxele vamale anunțate miercuri de preşedintele american Donald Trump, a avertizat vineri Kremlinul, potrivit agențiile Reuters şi EFE.
UPDATE Relațiile economice și comerciale dintre Rusia și SUA sunt „inexistente”, a transmis Kremlinul, evidențiind faptul că Moscova nu va beneficia de pe urma taxelor vamale impuse de Administrația Donald Trump asupra partenerilor, în contextul tensiunilor internaționale. ”Rusia, din motive evidente, nu este inclusă pe listă, deoarece nu are un comerț tangibil cu Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”În momentul actual, nu există virtual nicio relație economică sau comercială cu SUA”, a evidențiat Dmitri Peskov, notează Gândul.
UPDATE Consensul după aceste două zile de discuții este acela că, în contextul unei lumi tot mai periculoase, avem nevoie de NATO mai mult ca oricând, a declarat vineri, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, la finalul reuniunii miniștrilor de externe din cele 32 de state membre, transmite Agerpres. ”Întâmpinăm pericole reale pentru securitatea noastră. Vom investi mai mult, mult mai mult, așa cum multe ţări aliate au început deja să facă. Vom produce mai mult şi mai rapid. În întreaga Alianță vom reduce barierele existente în calea unei producții industriale de apărare eficiente, pentru a satisface cererea reală de a avea mai multe capacități de apărare”, a spus Rutte.
UPDATE Președintele SUA, Donald Trump, nu va „cădea în capcana negocierilor nesfârșite” cu Rusia privind războiul din Ucraina, a declarat secretarul de stat Marco Rubio, după summitul miniștrilor de externe ai NATO, relatează Meduza și The Guardian. În opinia sa, Washingtonul va „afla curând” dacă Rusia trage de timp în negocierile pentru un acord de pace. „Vom ști în câteva săptămâni dacă Rusia este serioasă în privința păcii sau nu. Sper că da. Ar fi bine pentru toată lumea dacă acest război s-ar termina", a spus secretarul de stat. El a subliniat, de asemenea, că Ucraina „și-a demonstrat disponibilitatea” pentru negocieri.
UPDATE Germania îşi va echipa armata, Bundeswehr, cu „drone kamikaze”, un tip de armament care joacă un rol crucial în războiul Rusiei din Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin, transmite agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
UPDATE Tatăl lui Elon Musk, Errol, și-a exprimat admirația pentru președintele rus Vladimir Putin „ca om”, spunând că ar fi „o prostie să nu-l admiri”, într-un interviu pentru BBC Rusia, publicat pe 3 aprilie, relatează The Kyiv Independent.
UPDATE Trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă au fost declarați persona non-grata. Nota informativă i-a fost înmânată ambasadorului moldovean Lilian Darie, anunță Ministerul rus de Externe într-un comunicat de presă, care precizează că este un răspuns la decizia de a declara 3 angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău persoane indezirabile și de a-i expulza din țară.
UPDATE Agenta imobiliară Marina Orlova și bloggerița Daria Cerdanțeva, care a găzduit interviul, au fost găsite vinovate de incitare la ură sau ostilitate. Orlova a fost condamnată la 80 de ore de muncă obligatorie, în timp ce Cerdanțeva a primit 85 de ore de muncă în folosul comunității, relatează portalul rusesc independent Meduza. Marina Orlova, șefa unei agenții imobiliare din Tomsk, sudul Rusiei, și-a sfătuit clientele să se mărite cu un soldat rus „pentru a cumpăra un apartament cu banii de înmormântare”, scrie Libertatea.
UPDATE Președintele SUA, Donald Trump, continuă să respecte articolul 5 al NATO privind apărarea reciprocă și va fi prezent la un summit NATO de la Haga în iunie, a declarat, vineri, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, potrivit Reuters. Declarația a fost făcută la Bruxelles. Diplomatul polonez a fost întrebat dacă americanii vor continua să respecte angajamentele NATO și a răspuns „da”.
UPDATE Miniștrii europeni de externe prezenți la o reuniune NATO au acuzat vineri Rusia că a zădărnicit demersul SUA pentru pace în Ucraina și au solicitat presiuni ferme asupra Moscovei pentru a accepta o încetare a focului, într-o încercare clară de a convinge administrația Trump să adopte o poziție mai dură, scrie Reuters.
UPDATE Consiliul miniștrilor de externe din statele membre NATO continuă astăzi la sediul central al alianței de la Bruxelles. La reuniune participă şi șefa diplomației europene, Kaja Kallas, care va discuta cu aliaţii despre planul de înarmare a Uniunii Europene, prezentat luna trecută de Comisie.
UPDATE Deliberările Pentagonului cu privire la restructurarea unor părţi ale armatei americane, inclusiv posibila renunțare la rolul Statelor Unite de șef al forțelor NATO în Europa şi fuzionarea comandamentelor, ar putea prezenta provocări, a avertizat joi generalul Christopher Cavoli.
UPDATE Premierul român Marcel Ciolacu a afirmat că Bucureștiul va primi un nou sistem Patriot în schimbul celui donat anul trecut Ucrainei, plata fiind deja făcută. „Mă bucur că ne vine un model nou”, a adăugat el, notează Știripesurse.
UPDATE Rusia lovește în continuare infrastructurile energetice în Ucraina, au declarat vineri miniștrii de externe francez şi britanic, acuzând Moscova de subminarea eforturilor de pace americane, relatează AFP, preluat de Agerpres.
UPDATE În ultima săptămână au crescut pe TikTok conturile de propagandă pro-Rusia și pro-Putin, cu postări în limba română, scrie HotNews într-o analiză. Miile de postări sunt pretins adresate personal de către Vladimir Putin: ”Oare câți dintre voi mă vreți ca președinte al României?” sau ”Dacă Rusia atacă Europa, voi lupa pentru Rusia”, „Dușmanul nostru este Europa, nu Rusia”. HotNews evidențiază că în spatele acestui fenomen stă o rețea de conturi false, unele chiar implicate în campania electorală pro-Georgescu, care au fost identificate de TikTok ca fiind parte a unei operațiuni de propagandă. TikTok a eliminat în trecut peste 27.000 de conturi false legate de Sputnik Media, care ținteau publicul din România și Republica Moldova, în perioada alegerilor din 2024. Postările nu sunt doar un fenomen izolat, ci parte a unei strategii complexe de influențare a opiniei publice, cu scopul de a polariza și de a încuraja simpatia pentru Vladimir Putin în rândul românilor.
UPDATE Rusia poate pierde arme, tancuri și muniție într-un ritm amețitor în Ucraina, dar producția sa de apărare va compensa cu ușurință, a declarat joi în Congres un general american de rang înalt, potrivit Business Insider. Generalul de armată american Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor aliate ale NATO în Europa, a declarat în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului că Washingtonul se așteaptă ca Rusia să producă lunar 250.000 de proiectile de artilerie. „Ceea ce o pune pe cale să construiască un stoc de trei ori mai mare decât Statele Unite și Europa la un loc”, se arată în declarația lui Cavoli în fața comisiei.
UPDATE Cercurile apropiate lui Donald Trump îl sfătuiesc să nu poarte nicio convorbire telefonică cu Putin până când acesta nu se angajează la o încetare completă a focului cu Ucraina, a relatat joi postul de televiziune NBC News, citând responsabili de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters.
UPDATE Trupele Moscovei duceau joi lupte aprige în regiunea vestică Kursk ca parte a eforturilor de a alunga forțele ucrainene de ultima porțiune importantă deținută de Kiev pe teritoriul al Rusiei, au declarat bloggerii de război, relatează Reuters.
UPDATE Rusia rămâne o ameninţare existenţială pentru Europa, în timp ce Ucraina este un gardian al păcii şi securităţii euro-atlantice şi nu o ţară care doar caută protecţie, 800.000 de soldaţi ucraineni fiind apărători ai Ucrainei, dar şi apărători ai Europei, a declarat joi seară ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga, invitat la Bruxelles la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO, notează Agerpres.
UPDATE Uniunea Europeană (UE), ”pregătită de războiul comercial” cu Statele Unite, ia în calcul, în riposta sa la taxele vamale anunţate de către Donald Trump, ”să atace serviciile digitale”, anunţă joi o purtătoare de cuvânt a Guvernului francez, Sophie Primas, relatează AFP.
UPDATE Pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, Germania detașează trupe pe termen lung într-o altă țară. Statul trimite mii de soldați în Lituania, un stat membru NATO care se învecinează cu Rusia. Berlinul a descris această mișcare ca un efort de a proteja Alianța, transmite Business Insider.
UPDATE Polonia a avertizat că Rusia „rămâne fără timp” pentru a-şi arăta seriozitatea în privința discuțiilor de pace cu Ucraina. Ministrul de externe polonez Radosław Sikorski consideră că vor fi consecințe dacă preşedintele Putin nu se angajează serios în eforturile de pace ale lui Donald Trump. Radosław Sikorski a spus pentru BBC că „SUA oferă preşedintelui Putin o șansă pentru a pune capăt războiului”. Dacă nu va profita de șansa aceasta, a spus el, s-ar putea schimba abordarea, rezultând posibile sancțiuni adiționale impuse Rusiei şi mai mult ajutor militar pentru Ucraina. Ministrul polonez a adăugat că Putin „are săptămâni, nu luni” pentru a arăta că este serios în a pune capăt războiului, scrie Rador.
UPDATE Războiul Rusiei din Ucraina se află într-o continuă dinamică și este departe de un sfârșit previzibil, chiar dacă Donald Trump a dat un impuls negocierilor de pace. Acum, un apropiat al lui Putin, prezentatorul televiziunii ruse Vladimir Soloviov, amenință Marea Britanie, afirmând că ”vom folosi armele nucleare” asupra trupelor Londrei dacă sunt desfășurate în Ucraina, scrie Ziare.com.
UPDATE Kremlinul și armata rusă continuă să se sustragă de la sancțiunile impuse țării de către națiunile occidentale și se înarmează, producția lor militară depășind cu mult nevoile actuale ale Rusiei pentru războiul din Ucraina. Iar acum, Serviciile Secrete din Germania (BND) susțin că au descoperit informații că există un pericol major din partea Rusiei împotriva NATO și că Vladimir Putin plănuiește un război pe scară largă cu alianța, notează Ziare.com. Potrivit unui raport publicat în Germania, Rusia se vede având un conflict mai mare cu Occidentul. Acesta susține că Putin plănuiește „folosirea forței militare pentru a-și atinge obiectivele imperialiste”, precizând că invazia rusă a Ucrainei din 2022 a fost doar un prim pas în mișcările împotriva întregii Europe, conform Jerusalem Post.Până la sfârșitul deceniului, Rusia va fi pus bazele pentru a stabili un „război convențional la scară largă”, potrivit unei investigații comune a Süddeutsche Zeitung, WDR și NDR din Germania.
UPDATE Mai multe avioane de luptă F-16 sunt pregătite pentru a fi transferate Ucrainei, a declarat generalul american Christopher Cavoli pe 3 aprilie. La 19 martie, președintele Volodimir Zelenski a confirmat că un nou transport de avioane de luptă F-16 a sosit în Ucraina. Anterior, oficialii ucraineni au declarat că mai multe avioane de luptă F-16 sunt așteptate să ajungă în Ucraina în acest an. Ucraina folosește avioanele F-16 pentru a-și apăra cerul, a declarat Cavoli, adăugând că avioanele interceptează rachetele rusești și au fost folosite pentru lovituri ofensive, potrivit Mediafax.
UPDATE Un anumit tip de garanții de securitate pentru Ucraina „poate fi acceptabil”, spune Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei și consilier apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, scrie Digi24.
UPDATE Statele Unite și Rusia au făcut „progrese semnificative” către o încetare a focului în războiul din Ucraina, a declarat negociatorul Kremlinului, Kirill Dmitriev, pe 3 aprilie, în urma discuțiilor cu oficiali de la Casa Albă. „S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește acordul de încetare a focului în Ucraina”, a raportat Dmitriev, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS. Dmitriev, care conduce Fondul rus de investiții directe, controlat de stat, s-a întâlnit cu oficiali americani la Washington în numele președintelui rus Vladimir Putin pe 2 și 3 aprilie, notează Mediafax.
UPDATE Acum Ucraina și trupele sale sunt în poziții defensive foarte puternice. Și chiar își îmbunătățesc pozițiile. După cum relatează RBC-Ucraina, acest lucru a fost declarat de comandantul-șef al Forțelor Mixte ale NATO în Europa, generalul Christopher Cavoli, în cadrul unei audieri a Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului SUA. În timpul alocuțiunii sale în Senat, Cavoli a fost întrebat dacă ucrainenii sunt condamnați la înfrângere, la care a răspuns că întrebarea este suficient de importantă. „Nu există nimic inevitabil în război. Iar ucrainenii sunt acum în poziții defensive foarte puternice și își îmbunătățesc slab capacitatea de a genera forță și de a consolida aceste poziții. Stând aici acum, este greu de imaginat o mare ofensivă ucraineană care va curăța fiecare centimetru pătrat al Ucrainei de inamic. Dar este, de asemenea, greu de imaginat că Ucraina eșuează și pierde acest conflict. Nu cred că o înfrângere ucraineană este inevitabilă”, a răspuns generalul NATO, scrie Libertatea Cuvântului.
UPDATE Rusia a lansat un atac cu drone aspra orașului Harkov în noaptea de joi spre vineri, ucigând cel puțin patru civili și rănind alți 35, între care un copil, a informat primarul Ihor Terehov. Potrivit oficialului ucrainean, o dronă rusă a lovit un bloc de apartamente dintr-un cartier al orașului, un incendiu puternic a izbucnit la fața locului, iar o operațiune de căutare și salvare este în desfășurare. Alte cinci persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Dnipropetrovsk, Zaporojie și Kiev, potrivit autorităților locale care acuză tot Moscova, notează HotNews.
UPDATE Trimisul preşedintelui rus Vladimir Putin pentru investiții şi cooperare economică, Kirill Dmitriev, care se află săptămâna aceasta într-o vizită la Washington, a declarat joi că forțe neidentificate încearcă să provoace tensiune între Rusia şi SUA, relatează Reuters.
UPDATE Bursele din toată lumea au înregistrat scăderi considerabile, ca reacție la tarifele comerciale globale anunțate de președintele american Donald Trump. Dolarul s-a devalorizat și s-a înregistrat și o scădere a prețului petrolului. Investitorii se tem că taxele vamale vor afecta dezvoltarea economică și vor majora inflația în toată lumea, notează Rador.
UPDATE Mai mult de jumătate dintre germani susțin reîntoarcerea la energia nucleară şi reactivarea centralelor închise din ţară, potrivit unui sondaj publicat vineri, relatează dpa, potrivit Agerpres. Planul inițial prevedea o eliminare completă a energiei nucleare până la sfârșitul anului 2022, însă acesta a fost amânat din cauza crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina.
UPDATE Deși armata rusă a anunțat un nou val de recrutări, o creștere față de ultimii doi ani, aceasta jură că nu are „nicio legătură” cu războiul din Ucraina. O afirmație pe care Kievul a respins-o, scrie L’Express, citat de Rador. Tot mai mulți soldați sunt mobilizați. Rusia și-a lansat marți campania de recrutare militară de primăvară, care va implica 160.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, potrivit unui decret semnat luni, 31 martie, de președintele Vladimir Putin, o cifră în creștere față de cei doi ani precedenți.
UPDATE Înainte de începerea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniștri de externe la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că Rusia va continua să reprezinte o amenințare pentru țările Alianței timp de mulți ani, chiar și după un acord de pace cu Ucraina. Rutte a subliniat că NATO trebuie să planifice cum să își protejeze teritoriul de Rusia, deoarece amenințarea acesteia nu va dispărea odată cu un acord de pace cu Ucraina, scrie European Pravda.
UPDATE Cele mai multe dintre femeile din Ucraina nu intenționează să părăsească țara pentru o perioadă îndelungată. Potrivit unui sondaj, 72% nu iau în considerare această opțiune, iar 55% se opun ferm, scrie Adevărul.
UPDATE Un oficial de rang înalt al NATO a declarat că Rusia continuă să producă și să stocheze un număr semnificativ de rachete, pregătindu-se pentru posibile atacuri viitoare, în ciuda unei relative încetiniri a utilizării acestora.Declarația a fost făcută în cadrul unei reuniuni ministeriale la Bruxelles și a fost citată de European Pravda. Oficialul a explicat că Moscova a redus frecvența atacurilor cu rachete datorită utilizării sporite a dronelor kamikaze, care s-au dovedit a fi un substitut eficient. Cu toate acestea, Rusia nu a renunțat la strategia sa de a acumula rachete pentru atacuri la scară largă, menținând un model de comportament similar cu cel din trecut, scrie Ziare.com.
UPDATE Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi că magnatul Elon Musk, mâna sa dreaptă şi persoana responsabilă pentru reducerea cheltuielilor publice, va părăsi guvernul în „câteva luni”, transmite vineri EFE, preluat de Agerpres.
UPDATE Comisia UE finalizează în prezent planurile de a sancționa drastic platforma X a lui Elon Musk, cu o amendă de 1 miliard de dolari pentru încălcarea Legii UE privind serviciile digitale (DSA), potrivit The New York Times. Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană pregătesc sancțiuni majore împotriva platformei de socializare X a lui Elon Musk pentru încălcarea unei legi de referință privind combaterea conținutului ilicit și a dezinformării, au spus patru persoane care cunosc planurile, scrie B1.
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1135: Război comercial, planul Porsche și frână pe front. Șeful NATO: „Putin face declarații nebunești”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1134: Atac mortal, tancuri înglodate și vizită în SUA. Germania: „Planul lui Putin nu a reușit în Moldova”