Kremlinul a exclus un posibil summit al președinților rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, în timpul vizitei pe care acesta din urmă intenționează să o efectueze în luna mai în Arabia Saudită, scrie hotnews.ro.
„Acestea sunt planurile șefului statului american. Nu au nicio legătură cu Putin”, a declarat despre vizita lui Trump în Arabia Saudită purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
„Deocamdată, Putin nu are astfel de planuri” pentru o întâlnire cu Trump, a susținut Peskov. „Nu este stabilit nimic clar cu privire la data și locul unei eventuale întâlniri între Putin și Trump” și „continuăm contactele la niveluri diferite, pe diferite canale” de comunicare, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Donald Trump a declarat luni (31 martie) că ar putea efectua o vizită în Arabia Saudită „luna viitoare”, iar aceasta ar fi prima sa vizită oficială externă de la revenirea sa la Casa Albă în ianuarie.
El a spus în februarie că se va întâlni „probabil” cu Putin în această țară, fără a avansa o dată. Casa Albă a transmis marți că Trump va efectua o vizită în Arabia Saudită, precizând că aceasta va fi în luna mai.
Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat, într-un interviu publicat marți, că Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, întrucât acestea nu abordează chestiunile pe care Moscova le consideră a fi cauzele profunde ale conflictului, sugerând astfel că discuțiile dintre Moscova și Washington pe acest subiect stagnează.
„Noi luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma lor actuală”, a indicat Riabkov.
„Așa cum putem vedea, principalele noastre cereri nu se regăsesc (în propunerile SUA), respectiv soluționarea problemelor legate de cauzele profunde ale acestui conflict. Ele lipsesc complet, iar acest lucru trebuie abordat”, a explicat diplomatul rus.
În Arabia Saudită au avut loc mai multe runde de convorbiri americano-ruse și americano-ucrainene. În urma acestor contacte, Statele Unite au anunțat marțea trecută că au încheiat înțelegeri separate cu Ucraina și Rusia pentru un armistițiu parțial cu două componente, respectiv garantarea siguranței navigației în Marea Neagră și oprirea reciprocă a atacurilor asupra infrastructurilor energetice.
Dar părțile nu au semnat de atunci niciun document care să detalieze aplicarea acestor înțelegeri. Moscova și Kievul au promis totuși că vor respecta armistițiul energetic, însă apoi s-au acuzat reciproc de încălcarea lui.